Do's-and-don'ts in Zuid-Korea

In ieder land zijn er gedragsregels waarmee u rekening moet houden tijdens het zakendoen. Hieronder vindt u enkele gedragsregels bij de zakencultuur van Zuid-Korea.

Taal

Ga er niet van uit dat alles wat u zegt wordt begrepen door uw Zuid-Koreaanse gesprekspartner. Niet iedereen beheerst het Engels even goed. Kies uw woorden daarom zorgvuldig en toets of uw gesprekspartner u begrijpt. Het inschakelen van een tolk bespaart u veel problemen. Zeker bij zakelijke bijeenkomsten en onderhandelingen.

Zakelijke bijeenkomsten

Zuid-Koreanen zijn goede onderhandelaars, die vaak tot het uiterste kunnen gaan. Wees standvastig bij onderhandelingen, maar blijf ook altijd geduldig en beleefd. Zorg ervoor dat uw partner geen gezichtsverlies lijdt.
Denk er ook aan dat u op tijd bent bij zakelijke bijeenkomsten. In het drukke verkeer van de hoofdstad Seoul is dit niet altijd eenvoudig. Komt u toch te laat? Laat dit dan zo snel mogelijk telefonisch weten aan uw Zuid-Koreaanse gesprekspartner.

Communicatie

Spreek uw Zuid-Koreaanse gesprekspartner aan met zijn titel of met de benaming van zijn functie. Dit laatste heeft vooral de voorkeur als uw gesprekspartner ouder is dan u. Juist door uw gesprekspartner aan te spreken met functietitel (Mr. President, Mr. CEO) toont u respect. Hiërarchie, senioriteit en status spelen namelijk een belangrijke rol in Zuid-Korea.

Hiërarchie

Zuid-Koreanen zijn gevoelig voor hiërarchie en status. Het is belangrijk door de juiste persoon geïntroduceerd te worden. Een formele introductie door de Nederlandse ambassade in Seoul kan deuren openen die anders misschien gesloten zouden blijven.

Relatiegeschenken

Het is normaal om relatiegeschenken uit te wisselen, zeker tijdens de eerste ontmoeting. Pak het cadeau met beide handen aan en open het niet in bijzijn van de gever. Vaak vertelt uw zakenpartner u wat erin zit.

Zakelijke gebruiken

Persoonlijke relaties en vertrouwen zijn belangrijk in het Zuid-Koreaanse bedrijfsleven. Hierdoor kunnen (gedetailleerde) contracten voor Zuid-Koreanen een zeker wantrouwen uitspreken.
Omdat het opbouwen van een persoonlijke band voor Zuid-Koreanen belangrijk is, kunnen ze u uitnodigen voor diners of vormen van ‘zakelijk entertainment’, zoals het bezoeken van een karaokebar. Ga op de uitnodiging in als u in de gelegenheid bent en doe iets terug als u daar de kans voor ziet.

Visitekaartjes

Geef en ontvang visitekaartjes altijd met twee handen, dit wordt gezien als een teken van respect. Bestudeer het kaartje aandachtig alvorens u het voor u op de tafel legt. Schrijf niet op visitekaartjes, zeker niet in het rood. Deze kleur wordt geassocieerd met de dood en ongeluk.

Meer informatie

Service menu right