Exportregels Zuid-Korea | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Exportregels Zuid-Korea

03-08-2020

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Zuid-Korea exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Zuid-Koreaanse markt.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Om uw product te exporteren, moet u rekening houden met een aantal zaken. Zo moet uw product voldoen aan bepaalde Zuid-Koreaanse eisen en moet u de juiste formaliteiten regelen in Nederland en in Zuid-Korea. Deze pagina wijst u de weg naar de juiste informatie over deze onderwerpen.

Let op: niet alle details staan op deze pagina. Ook veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-experts. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten in Zuid-Korea helpen we u om van uw export naar Zuid-Korea een succes te maken.

Market Access Database: de bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen;
  • registratie van de exportproducten;
  • benodigde exportdocumenten;
  • vergunningen;
  • invoerrechten.
Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Market Access Database.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op de MADB.

Handelsrelatie EU - Zuid-Korea

De EU heeft een grootschalig handelsakkoord met Zuid-Korea. In de 'European Union – South Korea Free Trade Agreement' staan onder andere afspraken over verlaging of afschaffing van invoerrechten. Wil u weten of uw product in aanmerking komt voor lagere invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database.

Meer weten?

Voldoe aan Zuid-Koreaanse product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Zuid-Korea laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat uw producten aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering van uw product. Voldoen uw producten niet aan de in Zuid-Korea geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.

Op de pagina Producteisen in Zuid-Korea leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Zuid-Korea.

Uw producten exporteren naar Zuid-Korea

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).
Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen daadwerkelijk bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.
Bekijk de informatie over Incoterms en het eventueel uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong kunt u bewijzen uit welk land uw product komt. Wilt u hierover meer weten, of wilt u een certificaat van oorsprong aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong. Neem contact op met de KVK via telefoon of chat.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. U kunt een ATA-carnet aanvragen bij de KVK. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Andere exportdocumenten

Kijk op de website van ondernemersvereniging evofenedex voor een overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten.

Exportdocumenten in Zuid-Korea

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Zuid-Koreaanse douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De Market Access Database licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations'. Denk onder andere aan:

  • Een handelsfactuur;
  • Een douaneaangifte;
  • Het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
  • Een paklijst.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Zuid-Korea leest u meer over certificaten die nodig zijn in Zuid-Korea.

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Zuid-Korea telt niet veel goederen die verboden zijn om in te voeren. Op de website van de Zuid-Koreaanse douane vindt u een overzicht van de verboden goederen. Ook kunt u kijken op de Market Access Database. Onder het hoofdstuk 'Prohibited imports' vindt u toegelicht welke goederen u niet naar Zuid-Korea mag exporteren.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.