Service menu right

Handel Nederland - Zuid-Korea

Nederland en Zuid-Korea kennen een lange handelsgeschiedenis. Tegenwoordig is Zuid-Korea een van de belangrijkste handelspartners van Nederland in Azië. Dankzij het handelsverdrag tussen de Europese Unie (EU) en Zuid-Korea is de handel tussen Nederland en Zuid-Korea de afgelopen jaren opgebloeid. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen de landen.

Wilt u meer weten over Zuid-Korea, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zuid-Korea.

Of ziet u zakelijke kansen op de Zuid-Koreaanse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. Zij kunnen gratis met u de markt verkennen of een landenvergelijking voor u maken.

Handelscijfers Nederland - Zuid-Korea

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zuid-Korea

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer4,4 miljard2019
Totale invoer3,7 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 685 miljoen (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Zuid-Korea in de databank Statline van het CBS.

Het effect van de coronacrisis op de handel met Zuid-Korea

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Zuid-Korea. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Zuid-Korea.

Economische gevolgen

Wat het precieze effect is van de coronacrisis op de handel met Zuid-Korea, is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat de maatregelen die Zuid-Korea heeft getroffen, zoals quarantaine en reisbeperkingen effect hebben op de Zuid-Koreaanse handel. Kijk op de website van de Zuid-Koreaanse overheid voor actuele informatie over het coronavirus in Zuid-Korea.

Ontwikkelingen in Zuid-Korea

Tijdens de webinar Zakendoen in Zuid-Korea na COVID-19 op 10 juni gaven RVO en de ambassade in Seoul meer inzicht in de effecten van de coronacrisis op de economie van Zuid-Korea. Enkele ontwikkelingen die naar voren kwamen tijdens de webinar:

  • het IMF verwacht dat het BBP van Zuid-Korea in 2020 daalt met -1,2%;
  • Nederlandse bedrijven doen het nog (relatief) goed in Zuid-Korea;
  • het land wil het industriebeleid versterken, onder andere door in te zetten op digitalisering;
  • Zuid-Korea gaat de Global Value Chains herinrichten om post-corona minder afhankelijk te worden van China, de VS en Japan.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Lees het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van juni 2020 om een indicatie te krijgen over de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Hierin vindt u ook informatie over Zuid-Korea.

Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Belangrijkste exportproducten naar Zuid-Korea

Top 3 uitvoerproducten naar Zuid-Korea

ProductgroepBedragJaartal
Gespecialiseerde machines€ 1,6 miljard2019
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap€ 331 miljoen2019
Elektrische apparaten€ 291 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van uitvoerproducten naar Zuid-Korea bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder export van Nederland naar Zuid-Korea.

Geen corona-effect voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Zuid-Korea over het lopende jaar. Uit deze cijfers blijkt dat de export in de eerste drie maanden van 2020 niet is afgenomen in vergelijking met de cijfers van de eerste maanden van 2019. De export van gespecialiseerde machines is zelfs met 208% gestegen. Ook export van instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening en wetenschap steeg (29%), net als de uitvoer van elektrische apparaten (28%). De voorlopige cijfers van de maanden april, mei en juni geven mogelijk meer inzicht in het effect van de coronacrisis op de handel met Zuid-Korea.

Let op: dit zijn voorlopige cijfers en die kunnen op een later moment herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Belangrijkste importproducten uit Zuid-Korea

Top 3 invoerproducten uit Zuid-Korea

ProductgroepBedragJaartal
Elektrische apparaten€ 638 miljoen2019
Voertuigen voor wegvervoer€ 542 miljoen2019
Gespecialiseerde machines€ 533 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Zuid-Korea bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zuid-Korea door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Zuid-Korea over het lopende jaar. Let op: dit zijn voorlopige cijfers die op een later moment mogelijk herzien worden. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Zuid-Korea. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

Bekijk het rapport Handels- en investeringscijfers Nederland - Zuid-Korea (juli 2020), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Handelsakkoord EU - Zuid-Korea

De Europese Unie en Zuid-Korea hebben een handelsakkoord. Dat betekent dat veel invoerrechten op producten en diensten zijn afgeschaft. Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor verlaagde invoerrechten? Raadpleeg dan de Market Access Database.

U vindt meer informatie over het handelsverdrag op onze pagina over Exportregels in Zuid-Korea.

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.