Bedrijf starten in Zuid-Korea | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Bedrijf starten in Zuid-Korea

03-08-2020

Wilt u een bedrijf starten in Zuid-Korea? Of misschien een partnerschap aangaan met een Zuid-Koreaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-experts kunnen u ook helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in Zuid-Korea. Onze regio-experts geven u dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie voor start-ups die willen beginnen in het buitenland

Een eigen bedrijf beginnen in Zuid-Korea

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

•    aanvragen van bouwvergunningen;
•    registreren van onroerend goed;
•    bescherming van investeerders;
•    betalen van belastingen;
•    handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Korea staat e (ranglijst ).

Zuid-Korea scoort goed op de punten handhaven van contracten en het verkrijgen van elektriciteit. Het land scoort minder goed als het gaat om het verkrijgen van krediet.

Rapport Doing Business in South Korea

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business in Korea 2019 (pdf).

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

U kunt als buitenlandse investeerder in Zuid-Korea op verschillende manieren de markt betreden. Het starten van een lokaal bedrijf is de meest voorkomende optie. Vaak is dit in Zuid-Korea een naamloze vennootschap. Ook kunt u een bijkantoor of filiaal van uw huidige bedrijf openen in Zuid-Korea. Tenslotte is er de mogelijkheid om een bijkantoor te openen voor ondersteunende activiteiten, een zogenaamd 'liaison office'.

Meer informatie over de verschillende ondernemingsvormen vindt u op Invest Korea en Thomson Reuters.

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn.

Zuid-Korea heeft zeven vrijhandelszones, verdeeld over de verschillende provincies. Ze worden aangeduid als de Korean Free Economic Zones. Korean Free Economic Zones geeft meer informatie over de zones.

Andere belastingvoordelen

U vindt een overzicht van belastingvoordelen op Invest Korea.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Zuid-Korea. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Zuid-Koreaanse overheid

De Zuid-Koreaanse overheidssite Invest Korea geeft veel informatie over wetgeving, visa-aanvragen en vergunningen. Ook op de website van de Korean Trade-Investment Promotion Agency (KOTRA) vindt u veel nuttige informatie voor het starten van uw bedrijf.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Zuid-Korea zijn:
•    Healy Consultants: Doing Business in Korea
•    Thomson Reuters: Doing Business in Korea overview
•    UHY: Doing Business in Korea (2019)

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.