Veelgestelde vragen over het coronavirus in Zuid-Korea | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Zuid-Korea

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met Zuid-Korea. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld.

Laatste update: 3 mei 2021, 09:38 uur – maatregelen social distancing verlengd tot en met 23 mei.

  • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Zuid-Korea.
  • Bent u van plan om zaken te doen in Zuid-Korea? En wilt u weten hoe wij u hierbij kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer
  • Bekijk ook onze website voor meer informatie over zakendoen in Zuid-Korea.
     

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Coronamaatregelen in Zuid-Korea

Met welke beperkende maatregelen kan ik te maken krijgen in Zuid-Korea?

Zie voor een overzicht het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Actuele informatie over wijzigingen en maatregelen in Zuid-Korea kunt u volgen via de socialmediakanalen van de Nederlandse ambassade in Seoul. De ambassade informeert u via Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram.

Momenteel moeten alle reizigers bij aankomst in Zuid-Korea een negatieve PCR-test (type coronatest) tonen. De test mag op het moment van vertrek naar Zuid-Korea maximaal 72 uur oud zijn. Lees meer in het persbericht van het Koreaanse Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie (KDCA).

Er staat een boete op het niet dragen van een mondkapje in openbare ruimtes waar dat verplicht is. Op welke plaatsen mensen een mondkapje moeten dragen, hangt af van het social distancingniveau. U vindt de regels per niveau in dit persbericht van het KDCA.

Welk social distancingniveau geldt momenteel in Zuid-Korea?

Zuid-Korea heeft 3 niveaus voor social distancing ingevoerd. Per 11 november 2020 zijn hier nog 2 niveaus aan toegevoegd, zoals beschreven in het persbericht van het KDCA. De maatregelen kunnen per regio verschillen.

Het social distancingniveau in de regio's Seoul, Incheon and Gyeonggi is momenteel 2. Voor de rest van het land geldt niveau 1,5. Ook is er een landelijk verbod op bijeenkomsten met meer dan 5 personen. Deze maatregelen gelden vooralsnog tot en met 23 mei. De laatste stand van zaken vindt u op de website van het Ministry of Welfare and Health.

Waar vind ik informatie van de Zuid-Koreaanse overheid?

Informatie van de Zuid-Koreaanse overheid over het coronavirus vindt u op de volgende Engelstalige websites:

Reizen naar en binnen Zuid-Korea

Kan ik (of mijn personeel) reizen naar Zuid-Korea?

Op dit moment kunt u alleen naar Zuid-Korea afreizen voor noodzakelijke reizen. Bekijk voor meer informatie over reizen naar Zuid-Korea het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Houd er rekening mee dat u zich direct bij aankomst in Zuid-Korea moet laten testen op het coronavirus. Dat gebeurt op of nabij het vliegveld. Ook moet u 14 dagen in quarantaine. De kosten daarvan zijn voor eigen rekening als u geen woning in Zuid-Korea heeft.

Kan ik vanuit Zuid-Korea terugkeren naar Nederland? En hoe zit dat met andere landen?

Ja, Nederlanders kunnen in principe terug naar Nederland. Per 1 juli zijn de reisrestricties voor een aantal landen opgeheven. Zuid-Korea staat op de lijst met veilige landen, wat betekent dat reizigers uit Zuid-Korea Nederland in mogen. Houd wel de lijst met veilige landen in de gaten. Deze wordt elke 2 weken opnieuw vastgesteld.

Staat Zuid-Korea niet meer op de lijst met veilige landen met laag COVID-19-risico van Rijksoverheid.nl? Dan moet u een negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring laten zien als u vanuit Zuid-Korea naar Nederland vliegt. Lees alles over de negatieve COVID-19-testuitslag en verklaring voor reizigers van buiten de EU/Schengen op Rijksoverheid.nl.

Kijk voor actuele informatie op de website van Nederland wereldwijd. Meer informatie over vliegbeperkingen vindt u via de Engelstalige website van de International Air Transport Association (IATA).

Ik heb me ingeschreven – of wil me inschrijven – voor een handelsmissie. Gaan deze nog door?

De meeste fysieke handelsmissies die gepland stonden, gaan voorlopig niet door. Sommige missies vinden nu online plaats. Als u zich al had opgegeven voor een fysieke missie die is uitgesteld of geannuleerd, krijgt u hierover persoonlijk bericht. Kijk voor de meest recente informatie over digitale evenementen en handelsmissies in de evenementenagenda voor Zuid-Korea.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik overheidssteun krijgen als mijn bedrijf in problemen komt door de gevolgen van het coronavirus?

Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet heeft geïntroduceerd om ondernemers te steunen. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - Zuid-Korea

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en Zuid-Korea?

Over de economische gevolgen van het coronavirus wordt momenteel veel gespeculeerd. Op dit moment valt moeilijk in te schatten wat de economische gevolgen van het coronavirus daadwerkelijk zullen zijn.

Meer informatie vindt u op onze pagina handel Nederland - Zuid-Korea. Daarnaast bieden we veel informatie over zakendoen in Zuid-Korea, zoals zakencultuur, exportregels en handelscijfers. Bekijk hiervoor de Zuid-Korea-pagina.

Wilt u weten hoe andere ondernemers de gevolgen van de coronacrisis ervaren? Lees dan ons rapport 'Impact van de uitbraak van het coronavirus op internationaal ondernemen (pdf)'.

Hoe kan ik mij op de economische gevolgen voorbereiden?

Om op de hoogte te blijven van de gevolgen van het coronavirus voor zakendoen met Zuid-Korea, kunt u bijvoorbeeld deelnemen aan online bijeenkomsten die u informeren over de gevolgen van het virus.

Houd ook de pagina Zakelijke kansen in Zuid-Korea in de gaten. Hier vindt u informatie over de gevolgen van het coronavirus voor belangrijke sectoren in Zuid-Korea. Bekijk ook de pagina Handel Nederland - Zuid-Korea voor informatie over de gevolgen voor de onderlinge handel.

Wat gebeurt er met verzendingen vanuit Zuid-Korea? Komen er strengere douaneprocedures? Hoe zit het met verzendingen via andere landen?

Door de coronacrisis is het vliegverkeer tussen Nederland en Zuid-Korea op dit moment (3 juni) beperkt. Vervoer van goederen via luchtvracht is nog wel mogelijk, maar is duurder dan normaal. Soms wel 2 keer zo duur. Verzenden van post is mogelijk, echter alleen via de (duurste) EMS Premium-optie. De prijzen voor vervoer per schip waren in het begin van de coronacrisis wat hoger, maar zijn inmiddels weer genormaliseerd.

Ik werk in de sector agro & food en heb informatie nodig over export naar Zuid-Korea. Waar kan ik terecht?

Stel uw vragen aan de landbouwattaché en het landbouwteam in Zuid-Korea, via seo-lnv@minbuza.nl. Houd ook de website Agroberichten buitenland in de gaten.

Meer weten?

Waar kan ik terecht voor aanvullende informatie over het coronavirus en zakendoen in Zuid-Korea?

U kunt uw vragen stellen aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via klantcontact@rvo.nl of telefonisch via 088 042 42 42.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.