Service menu right

Do's-and-don'ts in Zweden

Bij het zakendoen in Zweden moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks.

Taal

Net als de meeste Nederlanders spreken de meeste Zweden prima Engels. Als u enkele woorden Zweeds spreekt, kunt u daarmee tijdens gesprekken wel het ijs breken.

Zakelijke bijeenkomsten

Waarschijnlijk wilt uw potentiële zakenpartner veel over u weten, terwijl hij over zichzelf terughoudender is. Stel u dus open op. Kennis van de Zweedse cultuur werkt daarbij in uw voordeel. Stiltes zijn normaal tijdens een vergadering. Probeer die niet op te vullen, maar geef uw gesprekspartner tijd om na te denken. Onderbrekingen worden gezien als onbeleefd en tonen slechte zakelijke etiquette.

Binnen de Zweedse zakencultuur vergt besluitvorming tijd. Impulsieve beslissingen neemt men niet serieus. Zweden hechten ook veel waarde aan eenstemmigheid en harmonie.

Communicatie

In Zweden probeert men confrontaties en conflicten meer te vermijden dan in de andere Noordse landen. Men uit kritiek op een indirecte manier en zegt niet snel duidelijk ja of nee. Schrijft u brieven en e-mails? Gebruik dan de voornaam van de geadresseerde.

Hiërarchie

Status is in Zweden minder belangrijk. Karaktereigenschappen als bescheidenheid, stijl en discretie worden sterk gewaardeerd. Zweden zien het delegeren van verantwoordelijkheden en bevoegdheden als vanzelfsprekend. Dat zorgt dat veel Zweden goed zelfstandig kunnen werken en mensen in een leidinggevende positie zelden autoritair overkomen. Het gebruik van titels komt nauwelijks voor en men spreekt elkaar aan met de voornaam. Zweden zijn op hun werkplek over het algemeen informeel, maar verzorgd gekleed.

Eten en drinken

Zweden eten doorgaans twee keer op een dag warm. Wild en vis worden veel gegeten. En dan het liefst met lingon (vossenbes) en svamp (paddenstoelen). Vooral ingemaakte haring (sil) is een lekkernij, net als de gehaktballetjes met vossenbessenjam. De nationale drank is Aquavit (een soort jenever).

Relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn bij een eerste kennismaking niet gebruikelijk. Eventueel kunt u een kleine attentie meenemen, zoals Nederlandse lekkernijen. Vermijd dure geschenken, want deze worden door de fiscus als een vorm van inkomen beschouwd.

Zakelijke gebruiken

Wees niet verbaasd als u merkt dat uw Zweedse partner veel over uw bedrijf weet. Hij of zij heeft zich goed voorbereid en verwacht van u eenzelfde professionele aanpak. Verwacht niet dat u tijdens de eerste ontmoeting al tot een akkoord komt, want het opbouwen van relaties kost tijd. Zweden hebben sterke vertrouwensrelaties met hun leveranciers. Het is daarbij belangrijk dat de prijs, kwaliteit en leveringstermijnen aan hun eisen voldoen.