Service menu right

Handel Nederland - Zweden

De uitvoer naar Zweden laat de afgelopen vijf jaar bijna onafgebroken groei zien. De Nederlandse export naar het Scandinavische land nadert inmiddels de € 10 miljard. De import uit Zweden lag in 2018 iets lager: € 6,5 miljard tegenover € 6,7 miljard in 2017. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Zweden.

Wilt u meer weten over het land Zweden, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zweden

Of ziet u zakelijke kansen op de Zweedse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland -Zweden

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zweden

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 9,9 miljard2018
Totale invoer€ 6,5 miljard2018
Handelsbalans (positief/negatief)€ 3,4 miljard2018


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Zweden in de databank Statline van het CBS.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Zweden

Export van Nederland naar Zweden

ProductgroepBedragJaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 1,3 miljard2018
Toestellen voor telecommunicatie€ 801 miljoen2018
Groente en fruit€ 603 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Zweden bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zweden.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Zweden over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Zweden

Belangrijkste invoerproducten uit Zweden

ProductgroepBedragJaartal
Voertuigen voor wegvervoer€ 1,4 miljard2018
Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 882 miljoen2018
Generatoren en motoren€ 461 miljoen2018


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Zweden bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zweden door Nederland.

Voorlopige invoercijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Zweden over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Zweden. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handel- en investeringscijfers

Bekijk ook het rapport Handelscijfers Nederland en Zweden (pdf) (juni 2018). Het rapport geeft een overzicht van de import en export en de directe buitenlandse investeringen.

Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

Meer informatie