Service menu right

Handel Nederland - Zweden

05-11-2020, 13:43

De uitvoer naar Zweden laat de afgelopen 5 jaar bijna onafgebroken groei zien. De Nederlandse export naar het Scandinavische land nadert de € 10 miljard. De import uit Zweden lag in 2019 iets hoger: € 6,9 miljard tegenover € 6,5 miljard in 2018. Meer weten? Hieronder vindt u de actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Zweden.

Wilt u meer weten over het land Zweden, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zweden

Of ziet u zakelijke kansen op de Zweedse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

  Handelscijfers Nederland -Zweden

  Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zweden

  Soort informatieBedragJaartal
  Totale uitvoer€ 9,8 miljard2019
  Totale invoer€ 6,9 miljard2019
  Handelsbalans (positief/negatief)€ 2,9 miljard2019


  Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Zweden in de databank Statline van het CBS.

   De coronacrisis en de handel met Zweden

   Er is nog veel onduidelijk over de invloed van de coronacrisis op de handel met Zweden. Wel is het duidelijk dat de wereldwijde Nederlandse export met 9% daalde in de eerste helft van 2020. De coronacrisis heeft dus gevolgen voor de hele wereldhandel, ook voor de Nederlandse handel met Zweden.

   Houd bij luchtvracht rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten, omdat een deel van de vluchten is uitgevallen. Komen uw voorraden in het gedrang? Kijk dan of er andere aanleverroutes mogelijk zijn voor uw bedrijf. Bekijk de Coronavirus-check op de website van exporteursorganisatie Evofenedex voor meer tips.

   Rapport van de Europese Commissie met economische voorspellingen

   De Economic Forecast - Autumn 2020 van de Europese Commissie (EC) geeft ook economische voorspellingen voor Zweden (pdf). Voor 2020 voorspelt de EC een economische krimp van 3,5%. Voor 2021 voorspelt ze een groei van ruim 3%. In 2020 zullen investeringen afnemen, evenals consumptie-uitgaven. Dit laatste door toenemende werkloosheid en de impact van coronamaatregelen.
   Omdat de belangrijkste handelspartners van Zweden economisch lijden onder de coronacrisis, zal ook de Zweedse export afnemen. Voor 2021 verwacht de EC meer export en meer consumptie.

   Bekijk de volledige EC Economic Forecast - Autumn 2020 (pdf).

   Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

   Met het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van juni 2020, krijgt u een indicatie van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

   Meer weten?

   Bij het Zweedse statistiekenbureau vindt u de meest actuele cijfers over de Zweedse economie en de invloed van de coronacrisis hierop.

   Belangrijkste uitvoerproducten naar Zweden

   Export van Nederland naar Zweden

   ProductgroepBedragJaartal
   Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 1,1 miljard2019
   Toestellen voor telecommunicatie€ 801 miljoen2019
   Groente en fruit€ 602 miljoen2019


   De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Zweden bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zweden.

   Voorlopige exportcijfers 

   Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar Zweden over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

    Belangrijkste invoerproducten uit Zweden

    Belangrijkste invoerproducten uit Zweden

    ProductgroepBedragJaartal
    Voertuigen voor wegvervoer€ 1,6 miljard2019
    Ruwe aardolie en aardolieproducten€ 881 miljoen2019
    Generatoren en motoren€ 490 miljoen2019


    De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Zweden bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zweden door Nederland.

    Voorlopige invoercijfers 

    Het CBS publiceert ook voorlopige cijfers over de invoer uit Zweden over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

     Handelsinformatie via TradeMap

     Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

     Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

     TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Zweden. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

      Overzicht handels- en investeringscijfers

      Bekijk onderstaand rapport voor een overzicht van de import en export, en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

      Handelsbelemmeringen

      Ondervindt u oneerlijke concurrentie, handelsbarrières of protectionisme in het buitenland? Dan kunt u dat melden bij het Meldpunt Handelsbelemmeringen.

      Meer informatie

      Bent u tevreden over deze pagina?

      Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
      U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
      Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
      Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
      De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.