Service menu right

Bedrijf starten in Zweden

15-10-2020, 16:36

Wilt u een bedrijf starten in Zweden? Of misschien een partnerschap aangaan met een Zweeds bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Gelukkig is online veel informatie te vinden. Vindt u niet wat u zoekt? Dan kunnen onze regio-adviseurs u helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of ze helpen u bij het vinden van zakenpartners in Zweden. Onze regio-adviseurs geven u hoe dan ook graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Zweden

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank, is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld, geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Zweden staat op plek 10 (ranking 2020).

Zweden scoort goed op de punten registratie van eigendom en aanschaf van elektriciteit. Het land scoort minder goed als het gaat om het beginnen een eigen bedrijf en het verkrijgen van krediet.

Rapport Doing Business in Zweden

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing Business in Sweden 2020 (pdf).

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De belangrijkste ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in Zweden kan investeren zijn:

 • Ondernemingen zonder hoofdelijke aansprakelijkheid - Aktiebolag (AB). Dit kunnen besloten vennootschappen zijn met beperkte aansprakelijkheid, of naamloze vennootschappen.
 • Joint Venture - Samriskföretag
 • Filiaalbedrijf van een buitenlandse moedermaatschappij - Filial till utländskt bolag
 • Eenmanszaak - Enskild firma
 • Vennootschap onder firma - Handelsbolag
 • Commanditaire vennootschap - Kommanditbolag
 • Vereniging - Ekonomisk förening

Op de Zweedse overheidswebsite Verksamt.se vindt u meer (Engelstalige) informatie over ondernemingsvormen.

Meer weten?

Online informatie

Zakelijke websites geven vaak veel informatie over het starten van een bedrijf in een buitenland. Ook voor Zweden is online veel te vinden. Business Sweden biedt meer informatie over investeren in Zweden. En op de overheidswebsite Verksamt.se staat uitgebreide (Engelstalige) informatie over het starten van een bedrijf in Zweden. Ook vindt u er tips over belastingen, financiering en personeelszaken. ALMI Företagspartner staat startende ondernemers in Zweden bij met informatie, adviezen en financiering.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Zweden zijn:

Rapporten over lokale wetten en regels

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.