Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Zweden

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met Zweden. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld.

Laatste update: 26 juni 2020, 12:00 - aanpassing over Zweeds reisadvies

Nederland heeft maatregelen genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Op Rijksoverheid.nl vindt u een speciale pagina die u de weg wijst naar informatie over het coronavirus. Daar vindt u links naar veelgestelde vragen, waaronder de veelgestelde vragen voor werkgevers en ondernemers. U vindt er ook het laatste nieuws en informatie over hoe Nederland het coronavirus aanpakt.

 

Veelgestelde vragen

Welke maatregelen zijn er genomen in Zweden?

Welke maatregelen zijn er genomen in Zweden?

Net als in Nederland heeft de Zweedse overheid de strategie om kwetsbare groepen te beschermen en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te perken. Dit om ervoor te zorgen dat er genoeg zorgcapaciteit is. De overheid stelt richtlijnen en adviezen op en gaat ervan uit dat ze ook door bedrijven en organisaties opgevolgd worden. Dat zijn de maatregelen die u ook in Nederland kent: blijf – zelfs bij milde symptomen – thuis, was vaker uw handen, vermijd contact met mensen die ziek zijn en houd afstand op openbare plaatsen.

Daarnaast geldt in Zweden ook:

 • 70-plussers wordt aangeraden het contact met andere mensen zo veel mogelijk te beperken.
 • Ook andere potentieel kwetsbare groepen worden aangeraden thuis te blijven.
 • Ga niet naar feestjes en andere sociale evenementen.
 • Vermijd reizen in de spits.
 • Bijeenkomsten van maximaal 50 personen zijn toegestaan.
 • Verzorg- en verpleegtehuizen mogen geen bezoek ontvangen.

Vanaf 13 juni mogen mensen zonder klachten vrij reizen in Zweden, als zij zich aan overige bovengenoemde voorschriften kunnen houden.

Volg de lokale voorschriften en het nieuws over de lokale ontwikkelingen via Krisinformation.se (Engelstalig).

Reizen, handelsmissies en zakelijke afspraken in Zweden

Kan ik of mijn personeel nog reizen naar Zweden en naar afspraken/bijeenkomsten gaan?

Er zijn geen Zweedse grensbeperkingen voor reizigers die van Nederland naar Zweden reizen. Het reisadvies voor Zweden is echter nog steeds code oranje en de Nederlandse overheid raadt niet-essentiële reizen naar Zweden op het moment af. Reizigers die uit Zweden terugkeren in Nederland wordt verzocht om 2 weken in zelfquarantaine te gaan.

En ook de Zweedse overheid raadt niet-essentiële reizen naar Nederland tot nader bericht af. Hoewel ze het reisadvies naar een aantal landen na 30 juni versoepelen, geldt dat niet voor reizen naar Nederland. Overweeg dus heel goed of een zakenreis op dit moment echt noodzakelijk is.

Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt overigens nadrukkelijk wél als 'noodzakelijk verkeer'. Het reisadvies geldt dus niet voor de transportsector en het goederenvervoer.

Grensbeperkingen aan de Deense grens

Houd er ook rekening mee dat er Deense grensbeperkingen zijn aan de Zweeds-Deense grens. Lees de informatie van de Deense politie alvorens een reis via de weg te plannen.

Zelfquarantaine bij terugkomst in Nederland

Er zijn geen quarantaineregels voor inkomende reizigers in Zweden. Reizigers die in Nederland terugkeren na een bezoek aan Zweden wordt verzocht 2 weken zelfquarantaine in acht te nemen.

Blijf op de hoogte van het reisadvies

Bekijk het reisadvies voor Zweden op Nederlandwereldwijd.nl. Meld u aan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken, dan krijgt u een update zodra het reisadvies verandert. Bekijk ook de veelgestelde vragen over het reisadvies naar Zweden. En de veelgestelde vragen over reizen naar het buitenland in het algemeen.

Blijf op de hoogte van de lokale voorschriften en ontwikkelingen

Volg de lokale voorschriften en het nieuws over de lokale ontwikkelingen via Krisinformation.se (Engelstalig).

Ik heb me ingeschreven – of wilde me inschrijven – voor een handelsmissie. Gaan deze nog door?

Alle handelsmissies naar Zweden zijn voorlopig uitgesteld. Per evenement wordt gekeken naar alternatieve oplossingen. Als u zich al ingeschreven heeft, dan ontvangt u nadere informatie zodra meer bekend is. Volg ook de informatie en updates op de website van RVO.

Ondersteuning en maatregelen voor bedrijven

Kan ik overheidssteun krijgen als mijn bedrijf in problemen komt door de gevolgen van het coronavirus?

De Zweedse regering heeft een aantal uitgebreide steunpakketten geïntroduceerd om de negatieve effecten van de virusuitbraak te verzachten. Om daarvoor in aanmerking te komen moet uw bedrijf wel in Zweden geregistreerd staan. Op de website Single Point of Contact (Verksamt.se, Engelstalig) heeft de Zweedse overheid alle informatie over het nieuwe coronavirus verzameld, die relevant is voor Zweedse ondernemers.

De Nederlandse overheid biedt ook verschillende economische maatregelen om ondernemers te steunen. Bekijk het pakket met economische maatregelen op Rijksoverheid.nl. Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - Zweden

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en Zweden?

Momenteel is het nog moeilijk om de volledige impact op de handel tussen Nederland en Zweden te voorspellen, maar zowel de Nederlandse als de Zweedse economie zijn getroffen door de coronacrisis. Economen voorspellen voor 2020 een negatieve economische groei en hogere werkloosheid. Dit kan gevolgen hebben voor zowel bestaande als nieuwe handelsrelaties.

Goederenvervoer kan doorgaan, maar er kunnen capaciteitsproblemen ontstaan. Veel luchtvracht gaat via passagiersvluchten. Houd rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten, omdat een deel van de vluchten is uitgevallen. Komen uw voorraden in het gedrang? Kijk dan of er andere aanleverroutes mogelijk zijn voor uw bedrijf. Bekijk de Coronavirus check op de website van exporteursorganisatie Evofenedex voor meer tips.

Hoe kan ik mij op de gevolgen voorbereiden? Wat kan ik nu doen?

Raadpleeg het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om op de hoogte te blijven van de situatie in Zweden. Blijf daarnaast op de hoogte via de media en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Houd ook contact met uw bestaande zakenpartners en blijf op de hoogte van handelsbevorderende en -ondersteunende activiteiten, gericht op Zweden. Meer informatie vindt u op de landenpagina Zweden en op de website van de Nederlandse ambassade in Zweden.

Invoer en uitvoer producten en situatie aan de grens

Wat gebeurt er met de productie in, en de bevoorrading vanuit Zweden?

Zweedse fabrieken en bedrijven zijn zoveel mogelijk opengebleven.

Wat gebeurt er met verzendingen vanuit Zweden? Komen er strengere douaneprocedures?

Er zijn geen restricties op de invoer en uitvoer van goederen. Ook zijn er geen bijzondere beperkingen voor het lucht-, weg-, trein-, of bootverkeer tussen Nederland en Zweden. Veel dienstschema's zijn wel beperkt, waardoor verzendingen vertragingen kunnen oplopen.

Om ervoor te zorgen dat de toeleveringsketens in de hele EU blijven functioneren, vraagt de Europese Commissie de lidstaten om alle belangrijke binnengrensovergangen in het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) aan te wijzen als 'green lanes'. Deze green lanes moeten open zijn voor alle vrachtvoertuigen, ongeacht de goederen die ze vervoeren. Het oversteken van een grens, inclusief controles en gezondheidschecks, mag niet langer dan 15 minuten duren.

Gaan voor dieren/dierlijke en planten/plantaardige producten strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Vooralsnog zijn er in het kader van het coronavirus geen strengere regels op dit vlak ingesteld. U kunt actuele ontwikkelingen volgen via de NVWA-website.

Uw bedrijf en personeel in Zweden

Wat kan ik doen voor mijn personeel in Zweden?

De Zweedse overheid raadt – waar mogelijk – thuiswerken aan. Dat geldt vooral voor de regio Stockholm. Attendeer uw medewerkers op de Engelstalige informatie en voorschriften van de Zweedse overheid op Krisinformation.se.

Hoe kan mijn personeel in Zweden terugkeren naar Nederland?

Er zijn geen Nederlandse grensbeperkingen voor reizigers die van Zweden naar Nederland reizen, maar niet-essentiële reizen tussen beide landen worden afgeraden. Overweeg dus goed of een zakenreis echt noodzakelijk is.

Reizigers die uit Zweden terugkeren in Nederland wordt verzocht om 2 weken in zelfquarantaine te gaan. Meer informatie hierover vindt u op Nederlandwereldwijd.nl.

Meer weten?

 • Heeft u als ondernemer vragen over het coronavirus? Dan kunt u terecht bij het Coronaloket van de KVK.
 • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.
 • Voor medisch advies en informatie kunt u terecht op de website van het RIVM.
 • Kijk voor informatie over reisadviezen richting Zweden op de website van Nederland Wereldwijd.
 • Houd ook coronavirusinformatie van RVO in de gaten. Stel uw vragen over het coronavirus en zakendoen in Zweden aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan via klantcontact@rvo.nl of telefonisch: 088 042 42 42.
 • Ook kunt u terecht bij de ambassade in Stockholm. Kijk op de website Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.