Veelgestelde vragen over het coronavirus in Zweden | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Veelgestelde vragen over het coronavirus in Zweden

De uitbraak van het coronavirus (COVID-19) heeft gevolgen voor ondernemers die internationaal zakendoen. Op het moment krijgen wij veel vragen over corona en het zakendoen met Zweden. Wij hebben de belangrijkste vragen en antwoorden voor u verzameld.

Laatste update: 4 maart 2020, 10:00 uur - vanuit Denemarken naar Zweden reizen kan niet meer (als u niet in Zweden woont of werkt, of onder een uitzondering valt).

 • Op de hoogte blijven van belangrijke corona-updates? Download de NL Exporteert app (Apple / Android) en abonneer u op Zweden.
 • Bent u van plan om zaken te doen in Zweden? En wilt u weten hoe wij u kunnen helpen? Probeer dan nu de RVO Exportwijzer
 • Bekijk ook onze website voor meer informatie over zakendoen in Zweden.

 

Bekijk de FAQ's per land

Veelgestelde vragen

Actuele coronamaatregelen in Zweden

Welke maatregelen zijn er genomen in Zweden?

Net als in Nederland heeft de Zweedse overheid de strategie om kwetsbare groepen te beschermen en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te perken. Dit om ervoor te zorgen dat er genoeg zorgcapaciteit is.

De overheid stelt richtlijnen en adviezen op en gaat ervan uit dat bedrijven en organisaties deze ook opvolgen. Dat zijn de maatregelen die u ook in Nederland kent: blijf (zelfs bij milde symptomen) thuis, was vaker uw handen, vermijd contact met mensen die ziek zijn en houd afstand op openbare plaatsen.

Daarnaast geldt in Zweden ook:

 • Bij symptomen (getest of niet): blijf ten minste 2 dagen thuis nadat de symptomen zijn verdwenen, en blijf ten minste 7 dagen thuis vanaf het moment dat u ziek bent geworden.
 • Volwassenen zonder symptomen die samenwonen met een besmette persoon, moeten 7 dagen thuisblijven en zich na 5 dagen laten testen.
 • Ga niet naar feestjes en andere sociale evenementen.
 • Vermijd reizen in de spits.
 • Wilt u een bijeenkomst houden of bijwonen? Het toegestane maximaal aantal deelnemers verschilt soms per locatie en per soort bijeenkomst. Ook verandert dat aantal bij oplopende of afnemende besmettingscijfers. Informeer u van tevoren daarom goed over hoeveel deelnemers op dat moment toegestaan zijn.

Volg de lokale voorschriften en het nieuws over de lokale ontwikkelingen via Krisinformation.se (Engelstalig).

Reizen, handelsmissies en zakelijke afspraken

Kan ik of mijn personeel nog reizen naar Zweden en naar afspraken/bijeenkomsten gaan?

Vanaf 6 februari heeft u een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag (antigeen, PCR of LAMP, niet ouder dan 48 uur bij aankomst) nodig wanneer u Zweden inreist. Dit geldt voor alle vervoermiddelen. Voor sommige gevallen zijn uitzonderingen gemaakt. Lees meer over deze maatregel en over de uitzonderingen op de Zweedse overheidswebsite Krisisinformation.se.

Er geldt momenteel ook een inreisverbod vanuit Denemarken, Noorwegen en het VK voor buitenlandse reizigers die niet in Zweden wonen of werken of onder een uitzondering vallen. Dat betekent dat als u niet in Zweden woont of werkt (dat moet u aantonen met documenten), u niet via Denemarken naar Zweden kunt reizen. Deze maatregel geldt tot en met 31 maart (en kan verlengd worden).

Meer weten? Lees de informatie op de website van de Zweedse politie (informatie in het Engels).

Het reisadvies voor Zweden is 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Na een verblijf in Zweden gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine. Lees ook de informatie bij de vraag 'Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?'.

Vrachtvervoer en overig professioneel transport geldt als 'noodzakelijk verkeer' en kan dus sowieso doorgaan.

Blijf op de hoogte van het reisadvies

Bekijk het reisadvies voor Zweden op de website van Nederland Wereldwijd. Meld u aan bij de Informatieservice van Buitenlandse Zaken; u krijgt dan een update zodra het reisadvies verandert.

Bekijk ook de aanvullende informatie over het reisadvies naar Zweden. En de veelgestelde vragen over reizen naar het buitenland in het algemeen.

Blijf op de hoogte van de lokale voorschriften en ontwikkelingen

Volg de lokale voorschriften en het nieuws over de lokale ontwikkelingen via Krisinformation.se (Engelstalig).

Ik heb me ingeschreven – of wilde me inschrijven – voor een handelsmissie. Gaan deze nog door?

Alle handelsmissies naar Zweden zijn voorlopig uitgesteld. Per evenement wordt gekeken naar alternatieve oplossingen. Als u zich al ingeschreven heeft, ontvangt u nadere informatie zodra meer bekend is. Volg ook de informatie en updates op de website van RVO.

Heb ik een negatieve coronatest nodig als ik naar Nederland reis?

Op dit moment staat Zweden niet op de lijst met veilige landen met laag COVID-19-risico van Rijksoverheid.nl. Er gelden voor u inreisbeperkingen wanneer u van Zweden naar Nederland reist. Op Rijksoverheid.nl vindt u actuele informatie over deze beperkingen, zoals over negatieve coronatesten, quarantaineregels en uitzonderingen op de regels.

Op verschillende locaties in Zweden kunt u zowel PCR- als antigeentesten laten afnemen. In Stockholm zijn dat bijvoorbeeld Noviral drive-in testing, Vårdkuriren en Expresscare. In Gotenburg onder meer iDr Medical en Expresscare. Op vliegveld Arlanda worden alleen PCR testen afgenomen bij Airport Sky Vårdcentral. Op de website van de Zweedse volksgezondheidsdienst vindt u een lijst van klinieken in heel Zweden.

Overheidssteun voor bedrijven

Kan ik overheidssteun krijgen als mijn bedrijf in problemen komt door de gevolgen van het coronavirus?

De Zweedse regering heeft een aantal uitgebreide steunpakketten geïntroduceerd om de negatieve effecten van de virusuitbraak te verzachten. Om daarvoor in aanmerking te komen moet uw bedrijf wel in Zweden geregistreerd staan. Op de website Single Point of Contact (Verksamt.se, Engelstalig) heeft de Zweedse overheid alle informatie over het nieuwe coronavirus verzameld, die relevant is voor Zweedse ondernemers.

De Nederlandse overheid biedt ook verschillende economische maatregelen om ondernemers te steunen. Op Rijksoverheid.nl vindt u het pakket met economische maatregelen dat het kabinet hiervoor heeft geïntroduceerd. Bekijk ook hoe RVO u kan ondersteunen bij internationaal ondernemen in coronatijden.

Een paar voorbeelden van de overheidssteun:

Gevolgen coronavirus voor handel Nederland - Zweden

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het zakendoen tussen Nederland en Zweden?

Momenteel is het nog moeilijk om de volledige impact op de handel tussen Nederland en Zweden te voorspellen, maar zowel de Nederlandse als de Zweedse economie zijn getroffen door de coronacrisis. Economen voorspellen voor 2020 een negatieve economische groei en hogere werkloosheid. Dit kan gevolgen hebben voor zowel bestaande als nieuwe handelsrelaties. Lees meer over de economische gevolgen van de coronacrisis voor Zweden op de pagina Handel Nederland-Zweden.

Goederenvervoer kan doorgaan, maar er kunnen capaciteitsproblemen ontstaan. Veel luchtvracht gaat via passagiersvluchten. Houd rekening met een langere verzendtijd en hogere kosten, omdat een deel van de vluchten is uitgevallen. Komen uw voorraden in het gedrang? Kijk dan of er andere aanleverroutes mogelijk zijn voor uw bedrijf. Bekijk de Coronavirus check op de website van exporteursorganisatie evofenedex voor meer tips.

Wilt u weten hoe andere ondernemers de gevolgen van de coronacrisis ervaren? Lees dan ons rapport 'Impact van de uitbraak van het coronavirus op internationaal ondernemen (pdf)'.

Hoe kan ik mij op de gevolgen voorbereiden? Wat kan ik nu doen?

Raadpleeg het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken om op de hoogte te blijven van de situatie in Zweden. Blijf daarnaast op de hoogte via de media en de websites van de Rijksoverheid en het RIVM. Zo kunt u direct reageren op de laatste ontwikkelingen.

Houd ook contact met uw bestaande zakenpartners en blijf op de hoogte van handelsbevorderende en -ondersteunende activiteiten, gericht op Zweden. Meer informatie vindt u op de landenpagina Zweden en op de website van de Nederlandse ambassade in Zweden.

Invoer en uitvoer producten en situatie aan de grens

Wat gebeurt er met de productie in, en de bevoorrading vanuit Zweden?

Zweedse fabrieken en bedrijven zijn zoveel mogelijk opengebleven.

Wat gebeurt er met verzendingen vanuit Zweden? Komen er strengere douaneprocedures?

Er zijn geen restricties op de invoer en uitvoer van goederen. Ook zijn er geen bijzondere beperkingen voor het lucht-, weg-, trein-, of bootverkeer tussen Nederland en Zweden. Veel dienstschema's zijn wel beperkt, waardoor verzendingen vertragingen kunnen oplopen.

Om ervoor te zorgen dat de toeleveringsketens in de hele EU blijven functioneren, vraagt de Europese Commissie de lidstaten om alle belangrijke binnengrensovergangen in het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) aan te wijzen als 'green lanes'. Deze green lanes moeten open zijn voor alle vrachtvoertuigen, ongeacht de goederen die ze vervoeren. Het oversteken van een grens, inclusief controles en gezondheidschecks, mag niet langer dan 15 minuten duren.

Gaan voor dieren/dierlijke en planten/plantaardige producten strengere veterinaire en fytosanitaire maatregelen gelden?

Vooralsnog zijn er in het kader van het coronavirus geen strengere regels op dit vlak ingesteld. U kunt actuele ontwikkelingen volgen via de NVWA-website.

Uw bedrijf en personeel in Zweden

Wat kan ik doen voor mijn personeel in Zweden?

Iedereen die dat kan, moet vanuit huis werken. Attendeer uw medewerkers op de Engelstalige informatie en voorschriften van de Zweedse overheid op Krisinformation.se. Daar vindt u bijvoorbeeld ook de richtlijnen voor het dragen van mondkapjes.

Hoe kan mijn personeel in Zweden terugkeren naar Nederland?

Overweeg steeds goed of een zakenreis echt noodzakelijk is. Het reisadvies voor heel Zweden is sinds 10 november 'oranje' (alleen noodzakelijke reizen). Zie verder de vraag over reizen.

Staat Zweden niet op de lijst met veilige landen met laag COVID-19-risico van Rijksoverheid.nl? Dan gelden voor u inreisbeperkingen wanneer u van Zweden naar Nederland reist. Op Rijksoverheid.nl vindt u actuele informatie over deze beperkingen, zoals over negatieve coronatesten, quarantaineregels en uitzonderingen op de regels.

Meer weten?

 • Heeft u als ondernemer vragen over het coronavirus? Dan kunt u terecht bij het Coronaloket van de KVK.
 • Veelgestelde vragen over de gevolgen van het coronavirus voor onderwijs, kinderopvang, werknemers, werkgevers, ondernemers, reizigers en openbaar vervoer vindt u op Rijksoverheid.nl.
 • Voor medisch advies en informatie kunt u terecht op de website van het RIVM.
 • Kijk voor informatie over reisadviezen richting Zweden op de website van Nederland Wereldwijd.
 • Houd ook coronavirusinformatie van RVO in de gaten. Stel uw vragen over het coronavirus en zakendoen in Zweden aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat kan via klantcontact@rvo.nl of telefonisch: 088 042 42 42.
 • Ook kunt u terecht bij de ambassade in Stockholm. Kijk op de website Nederland Wereldwijd voor de telefoonnummers en e-mailadressen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.