Handel Nederland - Zwitserland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Zwitserland

11-12-2020

De handel met Zwitserland laat een stijgende lijn zien. Dat geldt voor zowel de export naar en de import uit dit Alpenland in 2019. De export naar Zwitserland stijgt daarbij nog iets harder dan de import uit Zwitserland. Meer weten? Hieronder vindt u de belangrijkste cijfers over de handel tussen Nederland en Zwitserland.

Wilt u meer weten over Zwitserland, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Zwitserland.

Ziet u zakelijke kansen op de Zwitserse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Zwitserland

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Zwitserland

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 7 miljard2019
Totale invoer€ 3 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 4 miljard (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Zwitserland in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Zwitserland

Hoeveel effect de coronacrisis heeft op de handel tussen Nederland en Zwitserland is nog lastig te zeggen. Op de website van het CBS vindt u de laatste handelscijfers.

Effect op de Zwitserse economie

Waar het bbp in het eerste kwartaal met 1,7% en in het tweede kwartaal zelfs met 7% daalde, groeide het in het derde kwartaal weer met 7,2%. De Zwitserse economie leek zich in het derde kwartaal van 2020 dan ook te herstellen. Toch zijn de vooruitzichten voor de korte en langere termijn minder positief. De Zwitserse economie, die ook erg op export gericht is, heeft ook in het laatste kwartaal zwaar te lijden van de coronacrisis. Volgens de Zwitserse regering zou de economie in 2020 naar schatting CHF 100 miljard (€ 93 miljard) aan productie verliezen. Dat betekent een totale krimp van de economie van 6,2%.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Zwitserland

Export van Nederland naar Zwitserland

ProductgroepBedragJaartal
Medicinale en farmaceutische producten€ 620 miljoen2019
Apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap€ 533 miljoen2019
Elektrische apparaten, n.a.g.€ 433 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Zwitserland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Zwitserland.

Voorlopige exportcijfers 

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Zwitserland

Invoer van Zwitserland naar Nederland

ProductgroepBedragJaartal
Medicinale en farmaceutische producten€ 863 miljoen2019
Diverse fabrikaten€ 418 miljoen2019
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening, wetenschap€ 252 miljoen2019


Bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Zwitserland bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Zwitserland door Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers over het lopende jaar. Deze zijn terug te vinden in de databank Statline. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen. 

Let op: anders dan het CBS maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar en uit Zwitserland. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.