Service menu right

Asian Development Bank (ADB)

De Asian Development Bank (ADB) verstrekt leningen en schenkingen aan 38 ontwikkelingslanden (Developing Member Countries, DMC). Het grootste gedeelte van de financiering betreft leningen aan overheden van de ontvangende landen.

De ADB richt zich op verschillende sectoren en thema's. Deze maken onderdeel uit van de Strategie 2030 van de bank.

Organisatie

De ADB heeft 68 leden. Hiervan zijn er 49 afkomstig uit de regio Aziƫ en de Pacific. De overige leden, waaronder Nederland, zijn niet-regionale leden. De bank is opgericht in 1966.

Het hoofdkantoor van de ADB is gevestigd in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Daarnaast heeft de ADB 26 landenkantoren in de regio. De Europese vertegenwoordiging van de ADB zit in Frankfurt. ook heeft de bank vertegenwoordigingen in Tokio, Washington en Sydney.

Hoe kom ik in aanmerking voor projecten van de ADB?

De ADB biedt publieke sector financiering (sovereign) en private sector financiering (non-sovereign). In beide sectoren maken Nederlandse bedrijven kans om zaken te doen met de ADB.

Publieke sector financiering

Leningen van de ADB aan ontwikkelingslanden (public sector financing) worden vooral ingezet voor de aankoop van goederen, werken en diensten, in veel gevallen 'consultancy'. De uitvoerende (overheids-)organisatie in het ontvangende land doet de aanbesteding van deze projecten.

In het aanbestedingsproces doorloopt u grofweg 4 fasen, van begin tot eventuele gunning van het project:

  • U dient een Expression of Interest (EOI) in.
  • U wordt uitgekozen in een preselectie.
  • U dient een offerte in.
  • Wordt u op basis van uw offerte en eerder verstrekte informatie uitgekozen, dan onderhandelt u over het contract met de ADB.

De belangrijkste voorwaarden zijn:

  • Als u inschrijft op een aanbesteding, moet u gevestigd zijn in een van de lidstaten van de ADB.
  • Als consultant moet u zich registreren bij de ADB om mee te kunnen doen met TA-projecten (Technische Assistentie). Dit kan in het ADB Consultant Management System. Let op: actualiseer uw registratie elk jaar en noem hierbij de specifieke sectoren waar uw bedrijf sterk in is.

Private sector financiering

Op verschillende manieren helpt de ADB met private sector ontwikkeling door middel van private sector financiering. Deze financiering is gericht op projecten in de regio die private investeringen promoten. Momenteel ligt de focus van de bank daarbij op infrastructuur, kapitale markten/de financiƫle sector, en agribusiness.

De voorwaarden om mee te doen met projecten en aanbestedingen van de ADB staan in het ADB Procurement Policy document.

Meer weten?

Veel informatie over zakendoen met de ADB is te vinden via het online ADB Business Center.
Daarnaast kunt u contact opnemen met het RVO.nl Team Internationale Organisaties in Den Haag via tio@rvo.nl.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.