Handel Nederland - Taiwan | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Handel Nederland - Taiwan

15-02-2021

Gemeten naar het bruto nationaal product (bnp), behoort Taiwan tot de top 25 economieën van de wereld. Taiwan heeft ruim 23 miljoen inwoners en een grote consumentenmarkt. Nederland is een van de belangrijkste buitenlandse investeerders in Taiwan. De onderlinge handel is in de laatste jaren flink toegenomen.

Wilt u meer weten over Taiwan, zoals het bnp, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Taiwan.

Ziet u zakelijke kansen op de Taiwanese markt of wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Taiwan

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Taiwan

Soort informatieBedragJaartal
Totale uitvoer€ 8,0 miljard2019
Totale invoer€ 4,0 miljard2019
Handelsbalans (positief/negatief)€ 4,0 miljard (+)2019


Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en Taiwan in de databank Statline van het CBS.

Effect coronacrisis op handel met Taiwan

Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van de coronacrisis op de handel met Taiwan. De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met Taiwan.

Economische gevolgen en verwachtingen

Het Taiwanese Directorate General of Budget, Accounting and Statistics verwacht over 2020 een economische groei van 2,54%. Daarmee zou de groei afremmen ten opzichte van eerdere jaren, maar de economie van Taiwan presteerde in 2020 uitstekend, vergeleken met andere markten in de regio. Taiwan wist snel en effectief in te grijpen toen COVID-19 opdook en plukt daar de vruchten van.

Tot nu toe heeft Taiwan het virus onder controle. Blijft dat zo, dan voorspelt de overheidsinstantie voor 2021 een stijging van 3,83%.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Taiwan

Top 3 uitvoerproducten naar Taiwan

ProductgroepBedragJaartal
Gespecialiseerde machines€ 6,2 miljard2019
Instrumenten en apparaten voor beroepsuitoefening€ 232 miljoen2019
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines€ 219 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Taiwan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Taiwan.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers op maandbasis over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste invoerproducten uit Taiwan

Top 3 invoerproducten uit Taiwan

ProductgroepBedragJaartal
Kantoor- en automatische gegevensverwerkende machines€ 774 miljoen2019
Voertuigen voor wegvervoer€ 579 miljoen2019
Elektrische apparaten€ 508 miljoen2019


De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit Taiwan bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer van Taiwan naar Nederland.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers op maandbasis over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waar u de voorlopige cijfers voor wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelsinformatie via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Houd hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar Taiwan. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handelscijfers

In het overzichtsrapport 'Handels- en investeringscijfers Taiwan - Nederland' vindt u informatie over onder andere Taiwanese in- en export, economische ontwikkelingen en Taiwanese handelspartners. Met speciale aandacht voor de handel tussen Nederland en Taiwan.

Meer weten?

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.