Zakelijke kansen in Taiwan | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Zakelijke kansen in Taiwan

04-02-2021

De handel tussen Taiwan en Nederland heeft in de afgelopen jaren een vlucht genomen. Met meer dan 23 miljoen inwoners en een zogeheten hoge-inkomenseconomie is Taiwan een goede afzetmarkt. Interessante sectoren voor Nederlandse ondernemers in Taiwan zijn onder andere smart cities, Life Sciences & Health en Agrifood.

Wist u dat onze regio-adviseurs gratis voor u de Taiwanese markt kunnen verkennen? Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Impact coronacrisis op sectoren

Doet u zaken met Taiwan in een bepaalde sector? En zoekt u meer informatie over de impact van de coronacrisis op uw sector? Lees dan verder op deze pagina. Alle informatie die wij hebben over de gevolgen van de coronacrisis op sectoren in Taiwan, vindt u hier.

Alhoewel het momenteel nog lastig is om aan te geven wat de precieze gevolgen zijn per sector, houden we de ontwikkelingen zo goed mogelijk bij. Zodra wij nieuwe informatie hebben, werken we de teksten bij. Houd deze pagina dus in de gaten.

Gevolgen voor handel

De coronacrisis heeft relatief weinig impact op de Taiwanese economie. Met lichte en snelle maatregelen wist Taiwan het coronavirus onder controle te houden. Toch had de coronapandemie impact, vanwege de vele internationale relaties en de sterke afhankelijkheid van export. Het Taiwanese Directorate General of Budget, Accounting and Statistics heeft voor 2020 een groei van het bnp met 2,52% berekend. Voor 2021 voorspelt het statistiekenbureau van Taiwan een groei van het BNP met 3,83%.

Ondanks de pandemie ontstaan er ook kansen in Taiwan. Specifieke gebieden waar nu mogelijkheden liggen, zijn: High Tech Systemen & Materialen (HTSM), Smart Cities, Cybersecurity en Agri & food.

Lees meer over het effect van de coronapandemie op de pagina Handel Nederland - Taiwan.

Kansen in de Agrofoodsector

Nederland is na de Verenigde Staten de grootste agro-exporteur ter wereld. De kennis van Nederlandse bedrijven kan bijdragen aan het halen van de doelen in Taiwan. Zo is er vraag naar kennis van circulaire economie in de landbouwsector, vooral op het gebied van agrarisch afval verwerken.

Lees meer over de landbouwsector en de Nederlandse landbouwraad in Taiwan op Agroberichten Buitenland.

Kansen in de hightechsector

Voor Nederlandse start-ups in de hightechindustrie liggen er kansen in Taiwan. Taiwan speelt een sleutelrol in de wereldwijde hightech-supplychain en is een van dé plaatsen voor productie van elektronica. Zo zijn Taiwanese bedrijven verantwoordelijk voor bijna 90% van de wereldproductie van computerchips.

Door de centrale ligging in Azië functioneert Taiwan ook als een hub voor start-ups die de Aziatische markten op willen. Met stimuleringsprogramma’s wil de Taiwanese overheid de beste buitenlandse start-ups aantrekken om zaken te doen in Taiwan.

Taiwan is voor Nederlandse start-ups ideaal om:

  • strategische partnerschappen aan te gaan met Taiwanese techbedrijven om zo hun producten of diensten op de Aziatische markt te brengen;
  • productie op te schalen met betrouwbare, kwalitatief hoogstaande Taiwanese OEM-partners (Original Equipment Manufacturer).

Kansen in de smart cities-industrie

De Taiwanese overheid zet zich in om smart-city-oplossingen toe te passen in haar grote steden door middel van verschillende experimenten en doelstellingen. Dit biedt kansen voor bedrijven die innovatieve stedelijke oplossingen hebben ontwikkeld. Bijvoorbeeld op het gebied van slimme oplossingen of diensten rond smart mobility, smart healthcare en smart environment.

Taiwan is een toegangspoort naar de Aziatische markt. Deze positie is interessant voor Nederlandse bedrijven die in samenwerking met Taiwanese techbedrijven smart-city-producten en -diensten op de Taiwanese of Aziatische markt willen brengen.

Life Sciences & Health

De Life Sciences & Health-sector in Taiwan ontwikkelt zich snel. Zo is de Taiwanese biotechnologie-industrie een van de grootste ter wereld. Taiwan heeft een belangrijke rol gespeeld in de wereldwijde IT-supply chain in deze sector. De Taiwanese R&D-kracht, productienormen en kwaliteit bieden kansen en mogelijkheid om een belangrijke rol te spelen in het internationale biomedische veld. Hier kunnen samenwerkingen met Nederlandse bedrijven aan bijdragen.

Innovatie en het IA-netwerk

Door de jaren heen heeft Taiwan zich ontwikkeld tot een sterke economie, gedreven door technologie en innovatie. De vestiging van het IA-netwerk in Taipei volgt de innovatie en technologische ontwikkelingen in Taiwan en signaleren zakelijke kansen voor Nederlandse ondernemers.

Kansrijke aanbestedingen, subsidies en financieringen

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de Wereldbank en de Verenigde Naties geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk voor meer informatie ook onze pagina over internationale organisaties.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf om de grens over te gaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen u graag met het vinden van de juiste financiering, ook buiten RVO.

Marktrapporten over kansrijke sectoren

Wilt u verder lezen over specifieke sectoren? RVO en het buitenlandnetwerk van ambassades, landbouwraden, NBSO's en het IA-netwerk publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren. Hieronder vindt u de huidige rapporten over de belangrijkste ontwikkelingen in Taiwan.

Op internationaalondernemen.nl vindt u ook regelmatig relevante informatie over sectoren en zakelijke mogelijkheden. Naast het buitenlandnetwerk plaatsen ook particuliere partijen hier interessante marktrapporten.

Downloads

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.