Hypotheekrente-differentiatie

Gepubliceerd op:
15 maart 2024

Het principe van hypotheekrente-differentiatie betekent hoe duurzamer de woning, hoe lager de hypotheekrente. Anno 2021 kan dit alleen voor energiezuinige woningen en woninggebonden duurzame energieopwekking.

Let op: Ook al is dit instrument nog niet mogelijk voor klimaatadaptatie binnen de huidige wet- en regelgeving, we nemen deze constructie toch graag op vanwege de creatieve werking en om u te inspireren.

Werking

Een hypotheekverstrekker kan korting geven op de hypotheekrente wanneer de woning energiezuinig is of wanneer een aanvullende lening wordt ingezet voor het realiseren van energiebesparing of duurzame energieopwekking. Hypotheekrente-differentiatie zou ook gebruikt kunnen worden om klimaatadaptatie te stimuleren, maar dit kan nog niet binnen de huidige kaderregeling (2021).

Voorbeelden

  • Triodos Hypotheek
    Het rentetarief van de Triodos hypotheek is gekoppeld aan het energielabel van de woning. Hoe beter het energielabel, hoe lager de hypotheekrente.
  • Rabo Groenhypotheek
    Via de Rabo Groenhypotheek krijgen mensen die een nieuwbouwwoning kopen met een Groenverklaring 0.5% korting op de hypotheekrente tijdens de eerste rentevaste periode van 10 jaar. Om in aanmerking te komen voor een Groenverklaring moet de woning energiezuinig zijn (BENG 2-waarde lager of gelijk aan nul) en moet al het hout dat bij de bouw gebruikt is gecertificeerd zijn met FSC, PEFC, Keurhout of STIP certificering.
  • Platform Woonnu van Nationale-Nederlanden Bank
    Ondanks dat Woonnu onderdeel is van Nationale-Nederlanden Bank, is Woonnu zelf geen bank en trekt het dus niet op eenzelfde manier financiering aan. Ze bieden als platform institutionele investeerders de mogelijkheid in de Nederlandse hypotheekmarkt te beleggen. In dat opzicht is Woonnu niet anders dan andere hypotheekverstrekkers. Particulieren helpen ze met een gunstige en specifieke lening om het klimaatlabel van de woning te verbeteren. Met behulp van een postcode kun je de woningen screenen op hun verbeterpotentieel op het gebied van energie, inclusief de verwachte kosten en de terugverdientijd.
In opdracht van:
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Bent u tevreden over deze pagina?