Bedrijf starten in Argentinië

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
26 april 2023

Wilt u een bedrijf starten in Argentinië? Of misschien een partnerschap aangaan met een Argentijns bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Argentinië. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Argentinië

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het starten van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Argentinië staat 126e (ranking 2020). Het land scoort erg goed op de punten grensoverschrijdende handel, een eigen bedrijf beginnen en het verkrijgen van elektriciteit. Argentinië scoort minder goed als het gaat om het betalen van belastingen en het oplossen van kredietproblemen.

Rapport Doing Business in Argentina

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Argentina 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen in Argentinië zijn:

  • Corporations (Sociedades Anónimas S.A.)
  • Sociedad de Responsabilidad Limitada (Limited Partnership) of S.R.L.
  • Branches of Foreign Corporations
  • Joint Ventures

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Argentinië heeft een aantal speciale economische zones die voordelen hebben die buiten de zones niet gelden. Zo hoeven er binnen deze vrijhandelszone geen douanerechten betaald te worden. Ook wordt er geen btw geheven over goederen die in de zones worden ingevoerd.

De 3 grootste vrije zones (FTZ) in Argentinië zijn:

Meer weten?

Online investeringsgidsen geven veel informatie over het starten van een bedrijf in een buitenland. Ook voor Argentinië is online veel informatie te vinden.

Investeringsgidsen Argentijnse overheid

De Argentijnse overheidssite Agencia Argentina de Inversiones y Comercio Internacional geeft uitleg over investeren in de verschillende regio’s. Ook geeft de website informatie over ondernemingsvormen en snelgroeiende sectoren volgens de Argentijnse overheid.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Argentinië zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Aanvullend advies

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Argentinië. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?