Inwoners en economie van Argentinië

Laatst gecontroleerd op:
26 april 2023
Gepubliceerd op:
11 november 2019

Argentinië is natuurlijk bekend als thuisland van prinses Maxima. Maar wat heeft dit land te bieden voor ondernemers?

Heeft u na het lezen van de informatie op onze pagina's over Argentinië nog vragen over het exporteren naar dit land? Of wilt u dat iemand meedenkt over uw internationale ondernemingsplannen? Neem dan contact op met een van onze experts, in samenwerking met het internationale netwerk van het ministerie van Buitenlandse Zaken helpen zij u op weg.

Feiten en cijfers Argentinië

Wat is het/de... ...van Argentinië?
Volledige naam Argentijnse Republiek
Hoofdstad Buenos Aires
Staatsvorm presidentiële republiek
Regeringsleider President Alberto Ángel Fernández
Inwonersaantal (jaar)  46,8 miljoen (2023)
Munteenheid Argentijnse peso (ARS)
Tijdverschil met Nederland -5
Oppervlakte 2.780.400 km²

Meer feiten en cijfers over Argentinië vindt u in ons factsheet Argentinië.

Inwoners van Argentinië

In 1816 verklaarden de Verenigde Provincies van Rio zichzelf onafhankelijk van Spanje. Bolivia, Paraguay en Uruguay gingen hun eigen weg en het stuk land dat overbleef werd Argentinië.

Argentinië ligt strategisch aan de Zuid-Atlantische oceaan en is via een rivierendelta verbonden met Uruguay, Paraguay en Brazilië. Het land is het 2e grootste land van Zuid-Amerika en bestaat uit uiteenlopende landschappen.

Het grootste gedeelte van de Argentijnen woont in de omgeving van hoofdstad Buenos Aires en grote steden als Córdoba en Mendoza. In het noorden en midden van Argentinië zijn kleine plaatsjes te vinden en vanaf Patagonia is het land praktisch onbewoond. 

De officiële taal is Spaans, maar daarnaast spreken de Argentijnen ook Italiaans, Engels, Duits, Frans Mapudungun en Quechua. De invloed van de Europese immigranten is hier duidelijk terug te zien en horen.

Politieke situatie in Argentinië

Argentinië kent veel politieke onrust. Wanneer u zaken wilt doen in Argentinië is het daarom belangrijk dat u het nieuws rondom het land in de gaten houdt en u goed laat informeren. Kijk bijvoorbeeld op de pagina van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het reisadvies.

Economie van Argentinië

De economie van Argentinië staat op de 3e plek in Zuid-Amerika. Het land heeft een enorme hoeveelheid natuurlijke rijkdommen. Er zijn gas- en lithiumreserves aanwezig en er zijn veel mogelijkheden voor de ontwikkeling van duurzame energie. Ook is de landbouwgrond bijzonder vruchtbaar. De agro- en foodsector is dan ook de grote motor achter de Argentijnse economie.

Economische verwachtingen voor Argentinië

Het IMF verwacht dat in 2020 de inflatie flink zal worden teruggedrongen. Of dat ook echt gaat gebeuren hangt onder meer af van de politieke ontwikkelingen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?