Handel Nederland - Bulgarije

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
19 mei 2021

De export van Nederland naar Bulgarije stijgt al jaren. In 2016 kwam de totale uitvoerwaarde nog neer op € 846 miljoen, in 2019 was dat al € 1,1 miljard. Ook de import uit Bulgarije steeg in dezelfde periode, maar minder sterk met 14%. In coronajaar 2020 groeide de import uit Bulgarije, maar bleven de exportcijfers ongeveer gelijk. Meer weten? Bekijk hieronder de cijfers over de handel tussen Nederland en Bulgarije.

Benieuwd naar meer gegevens over het land Bulgarije, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Bulgarije.

Ziet u zakelijke kansen op de Bulgaarse markt? En wilt u graag met iemand sparren over uw plannen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Handelscijfers Nederland - Bulgarije

In de databank Statline van het CBS vindt u de meest actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Bulgarije (invoer en uitvoer). Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Totale handel tussen Nederland en Bulgarije in 2020*:

  • Totale export: € 1,1 miljard
  • Totale import: € 743 miljoen
  • Handelsbalans: € 361 miljoen

* Deze cijfers zijn voorlopig.

Effect coronacrisis op handel met Bulgarije

Bent u benieuwd naar de invloed van de coronacrisis op de handel tussen Nederland en Bulgarije? Vergelijk dan de import- en exportcijfers over 2020 en 2021 met die van 2019 in Statline van het CBS. Selecteer de perioden die u wilt zien. Zo krijgt u een idee van de impact van corona op de handel.

Effect op de Bulgaarse economie

Verschillende organisaties publiceren rapporten over de invloed van de coronacrisis op de economie, waaronder die van Bulgarije. Zij actualiseren deze regelmatig. Bekijk de gevolgen, ontwikkelingen en vooruitzichten:

Belangrijkste exportproducten naar Bulgarije

In 2020 was de top 3 van exportproducten naar Bulgarije:

  1. Medicinale en farmaceutische producten (€ 133 miljoen)
  2. Andere chemische producten (€ 109 miljoen)
  3. Voertuigen voor wegvervoer (€ 105 miljoen)

De gegevens hierboven komen van het CBS en zijn voorlopig; ze kunnen dus nog worden aangepast. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar Bulgarije zien? Bekijk in de Statline-databank van het CBS alle uitvoerproducten van Nederland naar Bulgarije.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers voor Bulgarije. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Belangrijkste importproducten uit Bulgarije

In 2020 was de top 3 importproducten uit Bulgarije:

  1. Oliehoudende zaden en vruchten (€ 105 miljoen)
  2. Andere chemische producten (€ 81 miljoen)
  3. Elektrische apparaten (€ 57 miljoen)

De gegevens hierboven komen van het CBS en zijn voorlopig. Wilt u de hele lijst van importproducten uit Bulgarije bekijken? Bekijk in de Statline-databank van het CBS alle invoerproducten uit Bulgarije.

Voorlopige invoercijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers voor Bulgarije. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waarvoor u de voorlopige cijfers wilt bekijken. Let op: deze cijfers zijn een schatting. Het CBS kan deze cijfers daarom op een later moment nog aanpassen.

Vergelijk internationale handelscijfers via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen tussen Bulgarije en Nederland bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?