Handel Nederland - Bulgarije

Laatst gecontroleerd op:
23 januari 2024
Gepubliceerd op:
8 april 2013

De export van Nederland naar Bulgarije stijgt al jaren. In 2016 kwam de totale uitvoerwaarde nog neer op € 846 miljoen, in 2022 was dat maar liefst € 2,1 miljard. Ook de import uit Bulgarije steeg in dezelfde periode hard. In coronajaar 2020 vertraagde de groei wel. Meer weten? Bekijk hieronder de cijfers over de handel tussen Nederland en Bulgarije.

Recente economische ontwikkelingen

De economische groei in Bulgarije remt af in 2023 en 2024. Dit heeft onder meer te maken met een lagere buitenlandse vraag. Ook geven huishoudens waarschijnlijk minder uit aan het einde van 2023 en het begin van 2024. Aan de andere kant daalt de inflatie langzaam maar zeker.

In 2025 groeit de economie waarschijnlijk weer harder, met 2,6%. Dit komt waarschijnlijk onder meer door een aantrekkende buitenlandse vraag naar producten uit Bulgarije. Ook daalt de inflatie naar verwachting naar 2,9% in 2025.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Bulgarije

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Bulgarije
Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 2,1 miljard 2022
Totale invoer € 1,4 miljard 2022

In de databank Statline van het CBS vindt u de meest actuele cijfers over de handel tussen Nederland en Bulgarije (invoer en uitvoer). Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste exportproducten naar Bulgarije

Top 3 exportproducten naar Bulgarije
Productgroep Bedrag Jaartal
Andere chemische producten € 561 miljoen 2022
Toestellen voor telecommunicatie
en opnemen/weergeven geluid
€ 140 miljoen 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 131 miljoen 2022

 

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Bulgarije.

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Bulgarije

Top 3 importproducten uit Bulgarije
Productgroep Bedrag Jaartal
Oliehoudende zaden en vruchten € 150 miljoen 2022
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 149 miljoen 2022
Andere chemische producten € 113 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Bulgarije naar Nederland.

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Bulgarije bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt  u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Bulgarije? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?