Handel Nederland - Bulgarije

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
20 maart 2023

De export van Nederland naar Bulgarije stijgt al jaren. In 2016 kwam de totale uitvoerwaarde nog neer op € 846 miljoen, in 2021 was dat al € 1,6 miljard. Ook de import uit Bulgarije steeg in dezelfde periode, maar minder sterk. In coronajaar 2020 groeide de import uit Bulgarije, maar bleven de exportcijfers ongeveer gelijk. Meer weten? Bekijk hieronder de cijfers over de handel tussen Nederland en Bulgarije.

Wilt u meer weten over Bulgarije, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet Bulgarije.

Recente economische ontwikkelingen

Net als in veel andere EU-landen remt de economische groei in Bulgarije af in 2023. De Europese Commissie (EC) verwacht in 2022 een groei van 3,1%, maar in 2023 een groei van 1,1%. Dit heeft onder meer te maken met prijsstijgingen en een lagere buitenlandse vraag tot eind 2023. Bulgarije maakt wel meer gebruik van EU-fondsen, wat investeringen ondersteunt.

In 2024 doet de economie het weer iets beter, met een groei van 2,4%. Dit komt onder meer doordat de inflatie langzaam vermindert.

Meer weten?

Handelscijfers Nederland - Bulgarije

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en Bulgarije in 2021:

  • Totale uitvoer: € 1,6 miljard
  • Totale import: € 838 miljoen
  • Handelsbalans: € 769 miljoen

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en Bulgarije in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar Bulgarije

In 2021 was de top 3 van uitvoerproducten vanuit Nederland naar Bulgarije:

  1. Andere chemische producten (€ 394 miljoen)
  2. Medicinale en farmaceutische producten (€ 151 miljoen)
  3. Voertuigen voor wegvervoer (€ 117 miljoen)

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar Bulgarije.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit Bulgarije

In 2021 was de top 3 van invoerproducten vanuit Bulgarije naar Nederland:

  1. Oliehoudende zaden en vruchten (€ 98 miljoen)
  2. Andere chemische producten (€ 72 miljoen)
  3. Elektrische apparaten (€ 63 miljoen)

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit Bulgarije naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de voorlopige cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers  later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit Bulgarije bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt TradeMap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit Harmonised System (HS) wordt wereldwijd gebruikt door bedrijven en douanes. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt  u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor Bulgarije? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?