Zakencultuur in Canada

Gepubliceerd op:
29 mei 2019

Wilt u zakendoen in Canada? Zorg er dan voor dat u op de hoogte bent van de Canadese bedrijfscultuur en gebruiken. Op deze pagina geven we u enkele praktische tips. De ambassade in Ottawa draagt bij aan deze pagina.

Wilt u meer weten over de zakencultuur en zakelijke omgangsvormen in Canada? Samen met de Nederlandse ambassade helpen we u verder.

Tips over de Canadese bedrijfscultuur

Ken de taal

Canada is een tweetalig land waar Engels en Frans de officiële talen zijn. Het is aanbevolen om Frans te spreken in Quebec maar mocht u dat niet kunnen, dan is het vrij gemakkelijk om terug te vallen op het Engels. Maak een goede website in het Engels en Frans voor de markt in Quebec.

Lees u goed in

Gebruik de goede relatie tussen Canada en Nederland. De rol die Canada speelde tijdens de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog vormt de basis van een goede verstandhouding met Nederland. Scheer Amerika en Canada niet over één kam en lees u goed in. Canadezen zijn trots op hun land en gewoonten.

Wees punctueel

Plan uw afspraken minimaal 3 weken van tevoren in. Canadezen zijn erg punctueel. Wees daarom op tijd bij uw afspraak. Dit wordt gewaardeerd in zakencultuur van Canada.

Wees niet te direct

Wees niet te direct, dit komt over als drammerig en onsympathiek. Wees wel proactief. Canadezen zijn belangstellende, beleefde en open handelspartners. Diverse bezoeken aan Canada komt de relatie met een potentiële zakenpartner daarom alleen maar ten goede. Smalltalk over ijshockey doet het altijd goed en breekt het ijs. Praat niet over mislukkingen in presentaties.

Geef geen zakelijke diners

Uw zakenrelatie zal het waarderen als u hem of haar voor de lunch uitnodigt. Uitnodigingen voor diners zijn niet gebruikelijk. Omdat Canadezen vroeg beginnen met werken zijn ook ontbijtvergaderingen mogelijk. In de winter is het normaal om de natte schoenen of laarzen in de garderobe achter te laten en een tweede paar droge schoenen bij u te hebben.

Let op bij relatiegeschenken

Het geven van geschenken is geen gewoonte in de Canadese zakencultuur. Maar met Kerstmis en bij het afsluiten van een contract wordt dit erg gewaardeerd.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?