Exportregels Canada

Laatst gecontroleerd op:
17 februari 2022
Gepubliceerd op:
15 mei 2013

U heeft uw kansen onderzocht en nu wilt u uw product naar Canada exporteren. Wat moet u allemaal regelen? Deze pagina helpt uw product op weg naar de Canadese markt.

Let op: hieronder is slechts grofweg opgesomd waaraan u moet denken bij de export van goederen. Bovendien veranderen regels vaak. Laat u daarom altijd goed informeren. Heeft u vragen? Neem dan contact op voor een gesprek met een van onze regio-experts. Samen met het Nederlands netwerk van ambassades en consulaten in Canada helpen we u om van uw export naar Canada een succes te maken.

De Market Access Database: de bron over exportregels

Exporteren naar landen buiten de EU

De Market Access Database (MADB) van de Europese Commissie is dé bron voor informatie als u wilt exporteren naar landen buiten de EU. Denk daarbij aan:

  • producteisen;
  • registratie van de exportproducten;
  • benodigde exportdocumenten;
  • vergunningen;
  • invoerrechten.
Heeft u niet eerder met de MADB gewerkt? Gebruik dan ons stappenplan op de pagina Exporteren buiten de EU: de Market Access Database.

Invoerrechten voor uw product?

Wilt u graag weten of er invoerrechten gelden voor uw product? Kijk dan op de speciale sectie over tarieven op de MADB.

Handelsrelatie EU - Canada

De EU en Canada hebben sinds 2017 een handelsverdrag, het Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA). Daarin staan onder andere afspraken over invoerrechten, handel in diensten en overheidsaanbestedingen. CETA moet de Europese handel met Canada makkelijker en goedkoper maken. Omdat Nederland veel handelt met Canada, komt dit ook Nederlandse bedrijven ten goede. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is de Nederlandse uitvoer naar Canada gestegen sinds de start van CETA.

Het Nederlandse ambassadenetwerk in Canada legt uit hoe u als ondernemer gebruik kunt maken van CETA en gaat in op veelgestelde vragen. Bekijk ook de website van de Europese Commissie voor meer informatie over het akkoord.

REX: Nieuw certificeringssysteem

Het handelsverdrag CETA zorgt voor verlaagde of afgeschafte invoerrechten voor Canada. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u de preferentiële EU-oorsprong van uw goederen aantonen, bijvoorbeeld met een factuurverklaring of als geregistreerde exporteur.

Voor zendingen onder € 6.000 mag u als exporteur zelf een factuurverklaring afgeven. Voor zendingen van meer dan € 6.000 moet u zich registreren als geregistreerde exporteur (REX).

Hoe werkt REX?

Wanneer u zich registreert als REX krijgt u van de Douane een REX-nummer. Een geregistreerde exporteur kan zelf een oorsprongsverklaring afgeven. U hoeft dan niet meer een oorsprongsverklaring bij de douane aan te vragen.

Rex aanvragen? Stuur het ingevulde aanvraagformulier Geregistreerde exporteur naar het e-mailadres dat in het formulier staat.

Voldoen aan product- en verpakkingseisen

Voordat u uw producten naar Canada laat vervoeren, moet u ervoor zorgen dat ze aan alle verplichtingen voldoen. Dit kunnen zowel eisen aan uw product zelf zijn, als eisen aan de verpakking en etikettering. Voldoen uw producten niet aan de in Canada geldende eisen? Dan mogen zij daar niet op de markt gebracht worden.
Op deze pagina leest u meer over de belangrijkste eisen voor producten en verpakkingen in Canada:

Uw producten exporteren naar Canada

De uitvoeraangifte

Gaat u producten exporteren buiten de Europese Unie? Dan moet u aangifte doen bij de Nederlandse douane. Deze aangifte geldt voor alle goederen die in Europa zijn gemaakt (of op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht) en die de gemeenschappelijke markt verlaten. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A).

Kijk verder op de website van de Douane hoe u de uitvoeraangifte doet.

Levering en Incoterms: het logistieke proces

Om de goederen bij uw klant te krijgen, moet u het logistieke proces regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken. Dat zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van aflevering van de goederen.

Bekijk onze informatie over Incoterms en de website van KVK over het expediteurs en het uitbesteden van logistiek.

Exportdocumenten in Nederland

U moet ook uw exportdocumenten goed regelen. Veel exportdocumenten zijn niet verplicht, wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. Welke documenten u nodig heeft, ligt aan uw situatie en het soort producten dat u levert.

Certificaat van oorsprong

Voor sommige exportproducten is het belangrijk waar zij vandaan komen. Bijvoorbeeld omdat het land waarnaar u exporteert de invoer van producten uit bepaalde landen beperkt, blokkeert of juist stimuleert. Met een certificaat van oorsprong bewijst u uit welk land uw product komt.

Meer weten over het certificaat van oorsprong, of wilt u er een aanvragen? Bekijk de informatie van de KVK.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

Voert u tijdelijk monsters, tentoonstellingsmateriaal of foto, video- of filmmateriaal in? Bij tijdelijke invoer van goederen kunt u een ATA-carnet gebruiken. Met dit internationale douanedocument heeft u minder kosten en zijn de douaneprocedures eenvoudiger. Waarvoor u het ATA-carnet precies kunt gebruiken, verschilt van land tot land.

Lees hoe u een ATA-carnet aanvraagt bij de KVK.

Andere exportdocumenten

Bekijk het overzicht van de meest voorkomende exportdocumenten op de website van ondernemersvereniging evofenedex.

Exportdocumenten in Canada

Documenten voor inklaring

Zijn uw goederen bij de Canadese douane aangekomen? Zorg dat de documentatie voor inklaring alvast klaarstaat. De Market Access Database licht toe wat u moet regelen in het hoofdstuk 'Customs Procedures and Regulations'. Denk onder andere aan:

  • Een handelsfactuur;
  • Een Declaration of Customs Value (bij een zending met een hogere 'free on board' waarde dan $ 5.000);
  • Het betreffende vrachtdocument (een Bill of Lading bij scheepvaart en een Air Waybill in het geval van luchtvracht);
  • Een paklijst is vereist als de goederen in containers worden verzonden.

Productspecifieke documenten

Afhankelijk van uw product moet u mogelijk bepaalde certificaten, licenties en vergunningen regelen voor de douane-inspectie. Op de pagina Producteisen in Canada leest u meer over certificaten die nodig zijn in Canada.

 

Tot slot: wat mag u niet invoeren?

Canada telt niet veel goederen die verboden zijn om in te voeren. De Canadese douane heeft een stappenplan over het hele proces van importeren. Ook goederen die niet ingevoerd mogen worden komen daarin voorbij.

Bekijk ook de Market Access Database. Onder het hoofdstuk ‘Prohibited Imports’ staat welke goederen u niet naar Canada mag exporteren.

Meer informatie

Kijk op de website van de Canadese douane voor meer informatie en veelgestelde vragen over import.

Hoe kan RVO u helpen?

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over exportregels in Canada? Neem dan contact op met onze adviseurs voor informatie op maat.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?