Bedrijf starten in Colombia

Laatst gecontroleerd op:
28 februari 2022
Gepubliceerd op:
10 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Colombia? Of misschien een partnerschap aangaan met een Colombiaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Colombia. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Colombia

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitgebreider overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Colombia staat 67e (ranking 2020). Colombia scoort goed op de punten een eigen bedrijf starten, het omgaan met bouwvergunningen en het verkrijgen van elektriciteit. Het land scoort minder goed als het gaat om contracten handhaven en betalingsproblemen oplossen.

Rapport Doing Business in Colombia

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Colombia 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

MVO in Colombia

Colombia zette de afgelopen jaren belangrijke stappen bij het stellen van eisen aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Zowel voor regelgeving als openbaar beleid.

Tegenwoordig krijgt het onderwerp MVO in Colombia veel publieke aandacht. Ook staat het op de agenda van de Colombiaanse regering. Zij zien MVO als belangrijk onderdeel in de bestrijding van de armoede in het land. Er zijn ook heel veel maatschappelijke initiatieven op het gebied van MVO.

OESO-normen

Colombia is sinds 2020 lid van de OESO en houdt zich daarom aan de OESO-normen van MVO. Het land nam in 2015 als eerste niet-Europese land, een Nationaal Actieplan voor het bedrijfsleven en de mensenrechten aan.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee. De belangrijkste ondernemingsvormen in Colombia zijn:

 • Simplified limited company (SAS)
 • Limited liability company (Ltda.)
 • Public limited company (SA)
 • Branch office

Healy Consultants geeft online toelichting op deze ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. In deze zones hoeven buitenlandse investeerders geen of minder vennootschapsbelasting, dividendbelasting en vastgoedbelasting te betalen. Het aantal vrijhandelszones (FTZ) in Colombia is de afgelopen jaren flink toegenomen. In 2021 telde Colombia 23 permanente vrijhandelszones, waarvan de Zona Franca de Bogota de grootste is.

Meer weten? De website Invest in Colombia geeft meer informatie over de zones en hun voordelen. Ook vindt u hier de Free Trade Zone directory (pdf), met daarin alle permanente vrijhandelszones per regio (november 2020).

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Colombia. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Colombiaanse overheid

De investeringsgids van de Colombiaanse overheidssite Invest in Colombia geeft praktische handvatten voor het opzetten van een bedrijf in Colombia. U vindt hier veel handige informatie over onder meer:

 • een bedrijf beginnen;
 • een bedrijf runnen;
 • financiële voordelen;
 • wonen en werken in Colombia;
 • de economie van Colombia.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Colombia zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Aanvullend advies

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Colombia. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?