Do's-and-don'ts in Costa Rica

Gepubliceerd op:
13 juni 2019

Bij het zakendoen in Costa Rica moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in San José draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Costa Rica

Controleer de talenkennis

In Costa Rica is Spaans de officiële taal. Bij grotere bedrijven, hotels en winkels kan er ook Engels worden gesproken. Costa Rica staat ook bekend om zijn natuurschoon en vele vulkanen. Het is een van de weinige landen zonder leger. Verder is Costa Rica het eerste klimaatneutrale land ter wereld. De laatste jaren is het land vooral geliefd als vakantiebestemming.

Wees verzorgd

Beleefdheid is belangrijk in Costa Rica. Als iemand een gemeenschappelijke ruimte binnenkomt is het normaal om iedereen te groeten. Na de begroeting van de tegenpartij begint pas het gesprek. Ook persoonlijke hygiëne en gepaste kleding zijn belangrijk. De Costa Ricaan doet moeite om er verzorgd uit te zien.

Ken de keuken in Costa Rica

Het eten in Costa Rica is eenvoudig. Een stevig ontbijt met tortilla, brood of eieren met bacon of worstjes is vanzelfsprekend. Gallo pinto is een typisch Costa Ricaans gerecht. Dit is een mix van rijst met bonen geserveerd met eieren. Verse vruchtensap met melk behoort samen met koffie en bier tot de nationale dranken.

Wees niet te strikt

Een Costa Ricaan kan te laat op een afspraak komen. Soms wordt zelfs ook wel eens een afspraak gemist. Om hierna te bellen voor een andere afspraak is niet gebruikelijk.

Wees niet ongeduldig

Het zakendoen in Costa Rica vraagt veel geduld en incasseringsvermogen. Een Costa Ricaan zal niet snel zijn excuus aanbieden, want dat kan gezien worden als gezichtsverlies. Wanneer een zakenpartner fout zit, laat hij dit vaak niet weten. Wees daarom zo concreet mogelijk in afspraken en besluiten.

Let op bij relatiegeschenken

Relatiegeschenken zijn in Costa Rica niet gebruikelijk, ook al waardeert een Costa Ricaan het wel.

Vragen over ondernemen in Costa Rica?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?