Bedrijf starten in Denemarken

Laatst gecontroleerd op:
28 november 2023
Gepubliceerd op:
10 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Denemarken? Of misschien een partnerschap aangaan met een Deens bedrijf? Investeren in Denemarken betekent dat u te maken krijgt met eisen, bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsvormen of belastingen. 

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Denemarken. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Denemarken

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De website Ease of Doing Business van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Denemarken staat 4e (ranking 2020). Denemarken scoort goed op de punten buitenlandse handel en de verlening van bouwvergunningen. Denemarken scoort minder goed als het gaat om het starten van een bedrijf en het verkrijgen van krediet.

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in het rapport Doing Business in Denmark (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

De belangrijkste ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in Denemarken kan investeren zijn:

  • Aktieselskab (A/S), te vergelijken met een nv
  • Anpartsselskab (ApS), te vergelijken met een bv
  • Filial af udenlandsk selskab (filiaal)

Registratie in Denemarken

Gaat u uw bedrijf vestigen in Denemarken? Dan moet u uw bedrijf inschrijven in het Deense Handelsregister. Of u zich ook moet registreren voor het betalen van btw leest u op de website van de Deense belastingdienst.

Meer over deze (en andere) verplichtingen bij het starten van een bedrijf vindt u op Business in Denmark

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. De Københavns Frihavn is de enige echte vrijhandelszone in Denemarken. De faciliteiten worden voornamelijk gebruikt voor belastingvrije opslag van ingevoerde goederen, voor uitvoer en voor doorvoerhandel.

Meer weten?

Voor Denemarken is online veel informatie te vinden over het starten van een bedrijf. Bijvoorbeeld in investeringsgidsen en op websites van de Deense overheid.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Denemarken

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Denemarken. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?