Zakelijke kansen in Denemarken

Gepubliceerd op:
23 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
9 december 2020

De Deense economie kenmerkt zich door ver ontwikkelde sectoren. Tegelijkertijd is Denemarken erg afhankelijk van buitenlandse handel. De open markt in het land biedt veel zakelijke mogelijkheden. Waar liggen de kansen voor u?

Wist u dat onze regio-adviseurs gratis voor u een buitenlandse markt kunnen verkennen? En dat zij u ook in contact kunnen brengen met potentiële zakenpartners? Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Kansen in agro & food: vleesvervangers

Denen zijn echte vleeseters. Toch kiezen steeds meer van hen ervoor om (deels) vegetarisch of zelfs veganistisch te gaan eten. Dit past in de gezonde en milieubewuste levensstijl die veel Deense consumenten aanspreekt. Vooral jongvolwassenen in de grotere steden maken de omslag.

Hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers die actief zijn in deze niche van agro & food. De opkomende groep consumenten zoekt naar kant-en-klare vleesvervangers, in plaats van zelf gezonde alternatieven te maken. De detailhandel is dan ook actief op zoek naar aantrekkelijke vleesvervangers. BNR nieuwsradio besprak deze kansen in de uitzending Ondernemersdesk Europa. Bekijk de uitzending en laat u bijpraten!

Bekijk de website Agroberichten Buitenland voor actuele informatie over de agrarische sector in Scandinavië. U kunt voor meer informatie contact opnemen met de afdeling landbouw, natuur en voedselkwaliteit van de ambassade in Kopenhagen.

Kansen in duurzame energie

Denemarken heeft grote plannen op het gebied van duurzame energie. In 2030 wil Denemarken de CO2-uitstoot met 70% verminderen. In 2050 wil het land zijn energie volledig uit hernieuwbare bronnen halen. Dit zorgt voor kansen voor Nederlandse bedrijven. U kunt hierbij denken aan investeringen, maar ook aan het leveren van materiaal voor bijvoorbeeld wind- of waterenergieprojecten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling economie en handel van de ambassade in Kopenhagen.

Kansen in de gezondheidszorg

Denen staan open voor nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Het land is een voorloper als het gaat om digitale innovatie in deze sector. Dit creëert kansen voor innovatieve Nederlandse bedrijven op het gebied van:

  • mobiliteit en vitaliteit
  • eHealth
  • bouw van ziekenhuizen
  • productontwikkeling
  • volksgezondheid
  • medische apparaten

In de marktstudie van de Taskforce Healthcare vindt u een uitgebreide beschrijving van de kansen:

Kansen in de duurzame bouwsector

Ook de duurzame bouwsector in Denemarken biedt mogelijkheden. Lees het marktrapport over kansen voor Nederlandse ondernemers op het gebied van duurzame bouw in Denemarken en Zweden.

Kansen in de watersector

Ook Denemarken kampt met waterproblemen als gevolg van klimaatverandering. De stijgende zeespiegel en grotere hoeveelheden neerslag veroorzaken overlast in zowel watergangen als in steden. Hoewel de Denen zelf prima oplossingen kunnen bedenken, is Nederland op dit terrein een belangrijke bron van inspiratie. Daar liggen kansen voor Nederlandse ondernemers. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling economie en handel van de ambassade in Kopenhagen.

Kansen in overige Deense sectoren

Behalve in bovengenoemde sectoren zijn er in Denemarken nog meer kansen. Bijvoorbeeld in ICT, maritiem, duurzame mobiliteit en stedelijke ontwikkeling.

Marktrapporten met kansrijke sectoren

Samen met het buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten, Netherlands Business Support Offices (NBSO's), Innovatie Attachés en landbouwraden publiceren wij rapporten over kansrijke sectoren in het buitenland.

Deze zijn terug te vinden onder marktrapporten Denemarken.

Andere relevante informatie over groeisectoren of zakelijke mogelijkheden publiceert het buitenlandnetwerk op internationaalondernemen.nl. U kunt hier filteren op Denemarken en de gewenste sector.

Aanbestedingen en subsidies

Kansrijke aanbestedingen

Internationale organisaties zoals de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en de Europese Commissie geven jaarlijks miljarden euro's aan projecten uit. Uit deze projecten komen veel opdrachten. Hier liggen ook zakelijke kansen voor u. Internationale aanbestedingen kunt u bekijken via de volgende bronnen:

Bekijk ook subsidies, leningen, aanbestedingen op de website van de Europese Commissie en internationale organisaties op RVO.

Subsidies en financiering

Heeft u financiering nodig voor uw bedrijf, zodat u over de grens uw vleugels uit kunt slaan? Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen.

In de subsidie- en financieringswijzer vindt u alle subsidies en regelingen die openstaan voor het indienen van een aanvraag. Door aan te geven wie u bent en waarnaar u op zoek bent, krijgt u een subsidieoverzicht op maat. Wij voeren deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse Nederlandse ministeries en de Europese Commissie.

Twijfelt u over welke financiering bij u past? Onze adviseurs helpen graag met adviseren welke financiering bij u past, ook buiten RVO.

Benieuwd naar de kansen in uw sector?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?