Zakelijke kansen in Denemarken

Gepubliceerd op:
23 juli 2012
Laatst gecontroleerd op:
5 juli 2023

De Deense economie kenmerkt zich door ver ontwikkelde sectoren. Waar liggen de kansen voor u? En waar vindt u informatie over aanbestedingen en IMVO?

Agro & food: vleesvervangers

Denen zijn echte vleeseters. Toch kiezen steeds meer van hen ervoor om (deels) vegetarisch of zelfs veganistisch te gaan eten. Dit past in de gezonde en milieubewuste levensstijl van veel Denen. Vooral jongvolwassenen in de grotere steden maken de omslag.

Hier liggen kansen voor Nederlandse ondernemers die actief zijn in deze markt. De opkomende groep consumenten zoekt naar kant-en-klare vleesvervangers, in plaats van zelf gezonde alternatieven te maken. De detailhandel is dan ook actief op zoek naar aantrekkelijke vleesvervangers. Bekijk de uitzending van BNR nieuwsradio, die deze kansen besprak in de uitzending Ondernemersdesk Europa.

Meer weten?

U vindt op de website Agroberichten Buitenland actuele informatie over de agrarische sector in Scandinavië. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Landbouw, natuur en voedselkwaliteit van de ambassade in Kopenhagen.

Duurzame energie

Denemarken heeft grote plannen op het gebied van duurzame energie:

 • in 2030 wil Denemarken de CO2-uitstoot met 70% verminderen;
 • in 2050 wil het land zijn energie helemaal uit hernieuwbare bronnen halen.

Dit zorgt voor kansen voor Nederlandse bedrijven. Denk hierbij aan investeringen, maar ook aan het leveren van materiaal voor bijvoorbeeld wind- of waterenergieprojecten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Economie en handel van de ambassade in Kopenhagen.

Kansen waterstofsector Nordics

De Nordics bieden veelbelovende kansen voor Nederlandse bedrijven om samen te werken en een groene waterstofeconomie te ontwikkelen. Benieuwd naar uw kansen in Zweden, Denemarken, Noorwegen, IJsland en Finland? Vraag het gratis marktrapport aan.

Gezondheidszorg

Denen staan open voor nieuwe ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Het land is een voorloper als het gaat om digitale innovatie in deze sector. Dit creëert kansen voor innovatieve Nederlandse bedrijven op het gebied van:

 • mobiliteit en vitaliteit
 • eHealth
 • bouw van ziekenhuizen
 • productontwikkeling
 • volksgezondheid
 • medische apparaten

In de marktstudie van de Taskforce Healthcare vindt u een uitgebreide beschrijving van de kansen:

Digitale innovatie

De Deense digitale innovatie ontwikkelt zich voortdurend binnen elk IT-gebied, niet alleen in de gezondheidszorg. Denen zijn digitaal sterk ontwikkeld en talentvol. Dit creërt interessante kansen voor Nederlandse bedrijven die hun kennis en oplossingen willen aanbieden op de Deense markt. Of die op zoek zijn naar zakelijke partners. 

Duurzame bouwsector

Ook de duurzame bouwsector in Denemarken biedt mogelijkheden. Lees het marktrapport over kansen voor Nederlandse ondernemers op het gebied van duurzame bouw in Denemarken en Zweden.

Kansen in overige Deense sectoren

Behalve in bovengenoemde sectoren zijn er in Denemarken nog meer kansen. Denk aan:

 • maritiem;
 • duurzame mobiliteit;
 • stedelijke ontwikkeling.

Aanbestedingen, subsidies en financiering

Heeft u een zakelijke kans gevonden in Denemarken? Onze adviseurs kunnen u adviseren welke financiering bij u past. Daarnaast komen er kansen uit de aanbestedingen van grote internationale organisaties, zoals de Wereldbank en de Europese Unie. Lees meer op de pagina Hulp bij financiering in Europa.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Internationaal zakendoen biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Let erop dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland. Zo kunt u helpen de lokale situatie te verbeteren, bouwt u aan een goede reputatie en een toekomstbestendige onderneming.

De Nederlandse overheid verwacht dat u als ondernemer de risico's voor mens en milieu in uw bedrijfsvoering én in de internationale waardeketen in kaart brengt. En dat u de negatieve gevolgen daarvan voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.  

Onderzoek de risico's

Ondernemen is niet zonder risico's. Elk land biedt uitdagingen. De volgende bronnen geven u een eerste indruk van mogelijke IMVO-risico's. Het is belangrijk dat u deze zelf goed onderzoekt, voordat u zakendoet in het buitenland. Blijf ook op de hoogte van lokale ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

Benieuwd naar de kansen in uw sector?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?