Bedrijf starten in Egypte

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
23 januari 2024

Wilt u een bedrijf starten in Egypte? Of misschien een partnerschap aangaan met een Egyptisch bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvaten bij het beginnen van een bedrijf in Egypte. Ga altijd na bij de Egyptische instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Egypte. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Egypte

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet kennis hebben van de Egyptische wet- en regelgeving. Er zijn diverse lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen in Egypte

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Dat kan afhangen van in welke sector u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn en de grootte van uw onderneming.

De belangrijkste ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in Egypte kan investeren zijn:

 • joint-stock company (JSC): samenwerkingsverband met een lokale partner, geschikt voor investeringen vanaf $ 250.000.
 • limited-liability company: geschikt voor kleine en middelgrote ondernemingen, geen minimum kapitaal vereist.
 • joint partnership en limited partnership: geschikt voor kleine projecten met 51% Egyptische aandeel.
 • branches: filiaal.

Egyptische ondernemers geven de voorkeur aan een buitenlandse partner in een joint venture. Het aandeel van het buitenlandse bedrijf bepalen de partners onderling. Ook franchises zijn populair in Egypte, vooral in de fastfoodsector. Egypte is een van de meest actieve franchiselanden in Afrika.

Meer weten over de ondernemingsvormen in Egypte? Bekijk dan de website van de General Authority for Investment and Free Zones.

Registratie in het handelsregister

Bedrijven die zich in Egypte vestigen, moeten zich registreren bij een lokaal handelsregister. Daarna wordt een handelsvergunning afgegeven. Bedrijven die importeren, moeten zich ook registreren bij de General Organization for Export and Import Control (GOEIC).

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Het Egyptische investerings- en zakenklimaat

Egypte is een belangrijk handelsland voor Nederland in Noord-Afrika. Er zijn al veel Nederlandse ondernemers actief in Egypte. De ambassade adviseert om veel tijd uit te trekken in het vinden van de juiste partner. "De lokale zakenpartner kent het reilen en zeilen en is veelal van juridisch zaken op de hoogte. Probeer bijvoorbeeld samen te werken binnen een joint-venture of met een distributeur."

Lees meer over zakendoen in Noord-Afrika in ons artikel: Zakendoen in Noord-Afrika: 9 tips van experts.

Ease of Doing Business

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Egypte vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Via de ITC Market Analysis Tools kunt u bijvoorbeeld zelf informatie zoeken over investeringsmogelijkheden.

Speciale Economische Zones in Egypte

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Vrijstelling of verlaging van verschillende belastingen is vaak een groot voordeel van deze zones.

Egypte heeft diverse Free Zones. Die zijn gevestigd in:

 • Alexandrië (Amreya)
 • Damietta
 • Port Said
 • Shebin El-Kom
 • Media City (Giza)
 • Nasr City
 • Suez
 • Qeft

Bezoek de website van de General Authority for Investment and Free Zones voor een overzicht van alle speciale economische zones.

Andere belastingvoordelen in Egypte

De Egyptische overheid wil buitenlandse investeerders aantrekken via de Investment Law. In deze wet zijn belastingvoordelen en -vrijstellingen opgenomen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Bekijk op Zakelijke kansen in Egypte hoe u maatschappelijk verantwoord onderneemt in Egypte.

Meer weten?

Investeringsautoriteit GAFI

De General Authority for Investment and Free Zones is de 'one stop'-investeringsautoriteit in Egypte. De GAFI is als enige instelling in Egypte verantwoordelijk voor de toekenning van belastingvoordelen en -vrijstellingen. Daarnaast bemiddelt deze instelling bij:

 • het zoeken naar een geschikte partner of vestigingsplaats;
 • investeringsgeschillen;
 • het krijgen van vergunningen voor het opzetten van een bedrijf; 
 • het krijgen van verblijfs- en werkvergunningen.

Vragen over een bedrijf starten in Egypte?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?