Bedrijf starten in Estland

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 november 2021

Wilt u een bedrijf starten in Estland of misschien een partnerschap aangaan met een Estisch bedrijf? Dit betekent dat u te maken krijgt met eisen in Estland. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. 

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Estland

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Estland staat 18e (ranking 2020). Het land scoort goed op de punten een eigen bedrijf beginnen en handelen over de grens. Estland scoort minder goed als het gaat om het oplossen van kredietproblemen en het beschermen van investeerders.

Rapport Doing Business in Estonia

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Estonia 2020 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen in Estland zijn:

 • private limited company (OÜ)
 • public limited company (AS)
 • general partnership (TÜ)
 • limited partnership (UÜ)
 • commercial association (ühistu)
 • branch office

Invest in Estonia geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. In Estland zijn 3 'free trade zones' (FTZ) gevestigd. Goederen die naar deze zones worden gebracht, zijn bijvoorbeeld voor latere wederuitvoer vrijgesteld van btw, accijnzen en douanerechten. De economische zones zijn:

 • Paldiski FTZ
 • Muuga FTZ
 • Sillamäe FTZ

Meer weten? Invest Estonia, het investeringsagentschap van de Estische overheid, geeft meer informatie over de zones en hun voordelen.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Estland. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Estische overheid

De investeringsgids van de overheidswebsite Invest Estonia geeft praktische handvatten voor het opzetten van een bedrijf in Estland. U vindt hier veel handige informatie over onder meer:

 • een bedrijf beginnen;
 • het vinden van personeel;
 • het belastingsysteem;
 • wonen en werken in Estland;
 • de economie van Estland.

Investeringsgidsen consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Estland zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Estland

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Estland. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?