Bedrijf starten in Estland

Laatst gecontroleerd op:
3 januari 2024
Gepubliceerd op:
17 april 2020

Wilt u een bedrijf starten in Estland of misschien een partnerschap aangaan met een Ests bedrijf? Dit betekent dat u te maken krijgt met eisen in Estland. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. 

Deze pagina geeft u handvaten bij een bedrijf beginnen in Estland. Ga altijd na bij de instanties in Estland wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over een bedrijf starten in Estland. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Estland

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet kennis hebben van de Estse wet- en regelgeving. Er zijn diverse lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen in Estland zijn:

 • private limited company (OÜ)
 • public limited company (AS)
 • general partnership (TÜ)
 • limited partnership (UÜ)
 • commercial association (ühistu)
 • branch office

Invest in Estonia geeft online toelichting over deze ondernemingsvormen.

Registratie in Estland

Gaat u uw bedrijf vestigen in Estland of gaat u daar een filiaal openen? Dan moet u uw bedrijf of filiaal inschrijven in het Estse Handelsregister. Of u zich ook moet registreren voor het betalen van btw leest u op de website van de Estse belastingdienst.

Meer over deze (en andere) verplichtingen bij het starten van een bedrijf vindt u op Invest in Estonia. Er is ook extra aandacht voor de mogelijkheden van start-ups.

Het Estse investerings- en zakenklimaat

Ease of Doing Business

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Estland vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. In Estland zijn 3 'free trade zones' (FTZ) gevestigd. Goederen die naar deze zones worden gebracht, zijn bijvoorbeeld voor latere wederuitvoer vrijgesteld van btw, accijnzen en douanerechten. De economische zones zijn:

Meer weten? Invest Estonia, het investeringsagentschap van de Estische overheid, geeft meer informatie over de zones en hun voordelen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Meer weten?

Online vindt u veel informatie over investeren in Estland. Investeringsgidsen beschrijven bijvoorbeeld het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving. Consultancybureaus en advocatenkantoren bieden zulke investeringsgidsen soms online aan. Ook de investeringsgids van de overheidswebsite Invest Estonia geeft praktische handvatten voor een bedrijf opzetten in Estland. U vindt hier veel handige informatie over onder meer:

 • een bedrijf beginnen;
 • het vinden van personeel;
 • het belastingsysteem;
 • wonen en werken in Estland;
 • de economie van Estland.

Advies over bedrijf starten in Estland

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Estland. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?