Do's-and-don'ts in Finland

Gepubliceerd op:
1 april 2019

Bij het zakendoen in Finland moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Voorkom missers en maak een goede indruk met de onderstaande do's-and-don'ts.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakelijke omgangsvormen in Finland

Wees op tijd

Finnen zijn punctueel en gaan ervan uit dat een bespreking precies op tijd begint. Dit geldt ook voor andere zaken zoals levertijden. Annuleringen of wijzigingen in het tijdschema moet u gelijk doorgeven. Ook bij privéafspraken komen Finnen altijd op tijd.

Bevestig mondelinge afspraken

Finnen hechten veel belang aan mondelinge overeenkomsten. Er wordt van u dan ook verwacht dat u zich daaraan houdt. Het kan helpen om na het gesprek, de eventuele mondelinge afspraken via een mail te bevestigen. Herhaal hierin wat er is afgesproken.

Communiceer rustig

De communicatiestijl van de Finnen vindt zijn basis in luisteren, bescheidenheid en feitelijkheid. Finnen gebruiken weinig lichaamstaal. Sterker nog, te veel lichaamsbewegingen duiden volgens hen op onrust en onzekerheid. Begroetingen gaan wel gewoon gepaard met een handdruk, zowel bij het begin als het eind van een bespreking of ontmoeting.

Kom snel ter zake

Finnen zijn over het algemeen vriendelijk en bescheiden. Tegelijk zijn ze ook vaak gereserveerd en weinig spraakzaam. Er is geen behoefte aan 'smalltalk' of persoonlijke gesprekken. Finnen willen snel ter zake komen.

Ken de keuken

In Finland 'dekt de natuur de tafel'. Denk aan bessen, paddenstoelen, wild (rendier, eland, sneeuwhoen) en vis. Visspecialiteiten zijn: 'graavi kirjolohi' (gemarineerde regenboogforel) en 'graavi lohi' (gemarineerde zalm). De meeste Finnen drinken graag bier, maar ook 'Koskenkorva (Viini)', een soort wodka

Bereid u goed voor

Wees goed voorbereid bij onderhandelingen. Finnen zijn serieus, hard en efficiënt. Degene in leidinggevende functies zijn vaak experts op hun vakgebied. Deze mensen zijn doorgaans bekend met alle technische details van hun product.

Geef geen dure geschenken

Bent u van plan om een relatiegeschenk te geven aan uw Finse zakenpartner? Hou het dan klein en bescheiden. Met te grote of dure geschenken kunt u arrogant of als een uitslover overkomen.

Wees niet te hiërarchisch

Gelijkwaardigheid is belangrijk in Finland, zowel tussen mannen en vrouwen, als tussen managers en ondergeschikten. De hiërarchie in de meeste bedrijven is dan ook minimaal. De manager heeft echter wel het laatste woord. Hij/zij overlegt met zijn collega’s, maar ook als niet iedereen het ermee eens is, zal de manager doen wat hem/haar het beste lijkt.

Drink met mate

Tijdens zakelijke afspraken wordt er niet stevig gedronken. Tijdens zakelijke aangelegenheden drinkt men meestal water, soms ook een glas bier of wijn.

Vragen over ondernemen in Finland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?