Bedrijf starten in Ghana

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
1 maart 2023

Wilt u een bedrijf starten in Ghana? Of misschien een partnerschap aangaan met een Ghanees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig is er online veel hulp te vinden.

Deze pagina geeft u handvaten bij het beginnen van een bedrijf in Ghana. Ga altijd na bij de Ghanese instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Ghana. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Ghana

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet kennis hebben van de wet- en regelgeving in Ghana. Er zijn diverse lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen in Ghana

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag om te stellen bij investeren in een ander land.

De belangrijkste ondernemingsvormen in Ghana zijn:

  • de limited liability company
  • public limited company
  • branch office
  • free zone company

De website van Ghana Investment Promotion Centre biedt meer informatie over hoe je een bedrijf moet registreren in Ghana.

Het Ghanese investerings- en zakenklimaat

Ease of Doing Business

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Ghana vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Via de ITC Market Analysis Tools kunt u bijvoorbeeld zelf informatie zoeken over investeringsmogelijkheden.

Speciale economische zones

De Ghana Free Zones Authority biedt meer informatie over het vestigen in een speciale economische zone. De website vertelt meer over de belastingvoordelen, de prioritaire sectoren van Ghana en hoe u een aanvraag kunt indienen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in Ghana

Vakbonden zijn goed georganiseerd en bedrijven worden regelmatig gecontroleerd. Op het gebied van corruptiebestrijding doet Ghana het goed in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Ook vrouwen integreren in Ghana redelijk tot goed op de arbeidsmarkt. Toch is er nog winst te behalen op MVO-gebied. Nederland werkt samen met Ghana aan duurzame economische ontwikkeling. Lees hier meer over in de factsheet ‘Nederland en Ghana’ op Rijksoverheid.nl.

Bekijk op Zakelijke kansen in Ghana hoe u maatschappelijk verantwoord onderneemt in Ghana.

Meer weten?

Vragen over een bedrijf starten in Ghana?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?