Bedrijf starten in Ghana

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
15 november 2021

Wilt u een bedrijf starten in Ghana? Of misschien een partnerschap aangaan met een Ghanees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig is er online veel hulp te vinden.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Ghana. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Ghana

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u dient te voldoen. Maar u moet ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen
 • registreren van onroerend goed
 • bescherming van investeerders
 • betalen van belastingen
 • handhaven van contracten

Als u klikt op de woorden in het overzicht of de icoontjes eronder, dan komt u bij de betreffende informatie. Klik op 'figures' voor uitleg in grafieken. Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De website beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Ghana staat 118e (ranking 2020). Ghana scoort goed op de punten elektriciteit regelen en krediet verkrijgen. Ghana scoort minder goed met het oplossen van kredietproblemen en registreren van eigendom.

Rapport Doing Business in Ghana

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business 2020 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

MVO in Ghana

Vakbonden zijn goed georganiseerd en bedrijven worden regelmatig gecontroleerd. Op het gebied van corruptiebestrijding doet Ghana het goed in vergelijking met andere Afrikaanse landen. Ook vrouwen integreren in Ghana redelijk tot goed op de arbeidsmarkt. Toch is er nog winst te behalen op MVO-gebied. Nederland werkt samen met Ghana aan duurzame economische ontwikkeling. Lees hier meer over in de factsheet ‘Nederland en Ghana’ op Rijksoverheid.nl.

Milieubescherming

Nieuwe ondernemingen en activiteiten in Ghana moeten zich melden bij het Environmental Protection Agency (EPA). Deze instantie controleert de bedrijfsplannen en verstrekt milieuvergunningen. Ook zijn ondernemers verplicht om maandelijks milieugegevens en jaarlijks een milieuverslag bij het EPA aan te leveren.

Corruptiebestrijding

Het land doet het vergeleken met andere West-Afrikaanse landen goed met corruptiebestrijding. De Ghanese overheid heeft op veel gebieden vooruitgang geboekt. Corruptie bij de douane en verkeerspolitie is bijvoorbeeld sterk afgenomen. In de Corruption Perception Index 2020 van Transparency International staat Ghana op plaats 75 van de 180 landen.

Handige websites

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past voor uw bedrijf het beste? Dat is een belangrijke vraag om te stellen bij investeren in een ander land.

De belangrijkste ondernemingsvormen in Ghana zijn:

 • de limited liability company
 • public limited company
 • branch office
 • free zone company

De website van Ghana Investment Promotion Centre biedt meer informatie over hoe je een bedrijf moet registreren in Ghana (onder Invest in Ghana / Doing Business in Ghana / Starting a business).

Speciale economische zones

De Ghana Free Zones Authority biedt meer informatie over het vestigen in een speciale economische zone. Op dit moment zijn er 4 export processing zones:

 • Ashanti Technology Park
 • Tema
 • Secondi
 • Shama

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Ghana. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen

Ghana Investment Promotion Centre heeft op zijn site veel informatie over zaken die met investeringen te maken hebben. Daar leest u ook informatie over de cultuur, de infrastructuur en de belastingen van Ghana.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Ghana

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?