Golfstaten: MVO-praktijk

Gepubliceerd op:
8 maart 2012
Laatst gecontroleerd op:
22 juli 2020

In de Golfstaten zijn diverse instituten actief om MVO te stimuleren. Grote multinationals zijn belangrijke initiatiefnemers voor MVO-beleid en -praktijk. Meerdere sectoren in de Gulf Cooperation Council bieden kansen voor MVO.

MVO-beleid in de GCC

Vooral in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zien we expliciet MVO-beleid. De Dubai Chamber of Commerce and Industry (DCCI) heeft een uitgebreid professioneel MVO-programma en is hiermee leidend in de GCC. Het Centre for Responsible Business (CRB) stimuleert bewustwording en toepassing van MVO in de regio. Via het CRB kunnen bedrijven een MVO-certificaat behalen. Het CRB werkt samen met onder meer het Jeddah Social Responsibility Centre van de Jeddah Chamber of Commerce & Industry. Saoedi-Arabië integreert het beleid van de DCCI voor het bedrijfsleven in zijn eigen beleid.

MVO-beleid binnen multinationals

Multinationals en hun dochterondernemingen zijn in de GCC de belangrijkste initiatiefnemers van MVO-beleid. Een goed voorbeeld is het Nederlandse Tebodin dat in 5 van de 6 GCC-lidstaten actief is. Volgens de Dow Jones Sustainability Index hebben Nederlandse bedrijven internationaal een goede reputatie op het gebied van MVO. Ook Arabische multinationals zoals Masdar en Gasco hebben een uitgebreid MVO-programma. Belangrijke thema’s zijn duurzame keteninkoop, de lokale gemeenschap en een veilige werkomgeving.

MVO-kansen binnen de GCC

Er zijn verschillende MVO-kansen binnen de GCC, zoals in de watersector, duurzame energie, gezondheidszorg of afvalverwerking. U kunt daarbij denken aan innovaties op het gebied van zonne-energie, green building of waste-to-energy. Om deze kansen goed in te schatten is het de moeite regelmatig contact te onderhouden met de economische afdeling van Nederlandse ambassades, business councils en andere Nederlandse ondernemers in de regio.

Meer informatie:

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de Golfstaten? Neem dan contact op met onze adviseurs.

 

 

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?