Zakendoen in Haïti

Gepubliceerd op:
4 november 2019
Laatst gecontroleerd op:
17 augustus 2023

Het Caribische eiland Hispaniola biedt plaats aan 2 onafhankelijke landen: de Dominicaanse Republiek (oosten) en Haïti (westen). Hoewel Haïti geen economische grootmacht is, biedt het land toch kansen. Maar hoe doet u zaken in Haïti, waar liggen de kansen voor u en waar vind u informatie over IMVO? Deze pagina helpt u op weg bij het zakendoen in Haïti.

Heeft u na het lezen van het onderstaande nog vragen over het exporteren naar Haïti? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's kunnen we u helpen om van uw export naar Haïti een succes te maken.

Inwoners en maatschappij van Haïti

Haïti was ooit een rijke Franse kolonie, dat zijn rijkdom vooral dankte aan de export van suiker. Voor het werk op de plantages werden slaven aangevoerd uit Afrika. Aan het eind van de 18e eeuw kwamen de slaven in opstand tegen het Franse bewind, en in 1804 resulteerde dat in onafhankelijkheid. Die vrijheid duurde een eeuw.

Het land werd aan begin van de 20e eeuw werd bezet door de Verenigde Staten (1915-1934) en in de tweede helft van de 20e eeuw kwam het onder het dictatoriaal regime van de familie Duvalier. De afgelopen decennia kennen we Haïti vooral van de natuurrampen die het land troffen.

Frans en Creools officiële talen

Tegenwoordig is Haïti een semi-presidentiële republiek met zo’n 12,1 miljoen inwoners (2022). In hoofdstad Port-au-Prince wonen ruim 2,5 miljoen Haïtianen. Bijna de hele bevolking bestaat uit mensen van Afrikaanse afkomst. Frans en Creools zijn de officiële talen op Haïti. Grootste religie is het katholicisme (54%), gevolgd door verschillende protestantse stromingen (28,5%). Haïti is ook de geboorteplaats van voodoo, een inheems geloof dat in Haïti nog altijd op kleine schaal wordt beleden.

Onder de armoedegrens

Haïti is het armste land op het westelijk halfrond. Een groot deel van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land heeft te kampen met onder meer natuurrampen, aids en andere dodelijke ziektes, hoge werkloosheid, criminaliteit en politieke onrust. Dit alles leidde ertoe dat veel Haïtianen emigreerden en hun geluk beproefden in de Dominicaanse republiek, Cuba, de Verenigde Staten en Canada.

Economie van Haïti

De Haïtiaanse economie draait voor een flink deel op buitenlandse steun en van het geld dat de emigranten naar het vaderland sturen. In het land zelf speelt landbouw een grote rol. Veel Haïtianen zijn dan ook werkzaam in die sector. Ondanks de grote rol van landbouw, komt 20% van het voedsel van buiten Haïti.

Haïti kent officieel een hoge werkloosheid, maar veel Haïtianen werken in het informele (zwarte) circuit. Naast die hoge werkloosheid heeft de economie te lijden van onder meer corruptie en een gebrekkige infrastructuur. Wel profiteert Haïti van een aantal vrijhandelsverdragen die de export stimuleren. Haïti exporteert onder meer koffie, cacao en olie.

Handel Nederland - Haïti

Voor Nederland staat Haïti op nummer 145 wat betreft landen waar we goederen heen exporteren (cijfers 2022). In 2021 bedroeg de export van Nederlandse goederen naar Haïti € 37,0 miljoen. Een exportwaarde die vergelijkbaar is met die van landen als Somalië en Nepal.

Handelsrelatie EU-Haïti

Haïti valt onder het ‘Everything But Arms’ stelsel van de EU. Dit betekent dat alle producten uit Haïti behalve wapens en munitie onder voorwaarden tarief- en quotumvrij geïmporteerd kunnen worden in de EU. Kijk voor meer informatie op de EU Trade Helpdesk.

Wilt u meer weten over het land Haïti, zoals het bruto nationaal product, economische groei of demografische gegevens? Bekijk dan onze factsheet over Haïti.

Zakelijke kansen in Haïti

Op de websites van de Wereldbank en de Inter American Development Bank staan regelmatig aanbestedingen voor projecten in Haïti.

Vragen? Neem contact op met RVO.nl

Heeft u vragen over het zakendoen in Haïti? Of bent u op zoek naar zakenpartners in dat land? Neem dan contact op met onze regio-experts. Zij kunnen u meer vertellen over de sectoren en u helpen met het voldoen aan de wet- en regelgeving.

Zakendoen in Haïti

Ease of Doing Business

Bij de Wereldbank vindt u informatie over alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in Haïti. In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank vindt u informatie over bouwvergunningen, de registratie van onroerend goed en het betalen van belastingen. Haïti staat op plaats 179 in de Ease of Doing Business (jaartal 2020).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen (IMVO)

Zakendoen in Haïti biedt kansen, maar kent ook uitdagingen. Deze vragen om een goede voorbereiding. Zo moet u zich houden aan de geldende sancties. Let er ook op dat u op een maatschappelijk verantwoorde manier onderneemt in het buitenland.

De Nederlandse overheid verwacht dat u de risico's voor mens en milieu in uw eigen bedrijfsvoering en internationale waardeketen in kaart brengt, en dat u negatieve gevolgen voorkomt en aanpakt. Ook moet u hierover communiceren. Dit heet due diligence (gepaste zorgvuldigheid). Hierbij volgt u de OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Breng risico's in kaart

De volgende bronnen geven een indruk van de IMVO-risico's in Haïti. Het is belangrijk dat u de risico's ook verder onderzoekt, voordat u in dit land zakendoet. En dat u op de hoogte blijft van de lokale situatie en ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig?

  • RVO biedt ondernemers informatie over maatschappelijk verantwoord ondernemen. De Nederlandse ambassade ondersteunt u met informatie en contacten.
  • Het IMVO-steunpunt helpt u op weg met advies en informatie om maatschappelijk verantwoord ondernemen en due diligence toe te passen.

Hulp bij financiering nodig?

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland helpt u graag uw financiering rond te krijgen. Lees op onze pagina hulp bij financiering om te kijken hoe wij u kunnen helpen.

Kijk ook in de Subsidiewijzer welke subsidies er voor Haïti mogelijk zijn.

Exportregels voor Haïti

Access2Markets

De online portal Access2Markets (opvolger van de Market Access Database - MADB) van de Europese Commissie bevat de belangrijkste exportregels en praktische tips voor Haïti. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Lees dan eerst ons stappenplan voor Access2Markets.

Documenten en procedures

De volgende bronnen bieden ook informatie over exportregels:

Tijdelijke invoer

Haïti is geen ondertekenaar van de ATA-conventie en u kunt dus geen gebruik maken van een ATA-carnet bij tijdelijke invoer.

Export strategische goederen

Op Rijksoverheid.nl vindt u informatie over de export van militaire en dual-use goederen (goederen die ook militair gebruikt kunnen worden).

Hulp van de ambassade

De ambassade in Santo Domingo (Dominicaanse Republiek) staat klaar om u te helpen bij al uw ondernemersvragen. De medewerkers kennen de lokale markt, signaleren kansen en geven praktische tips. Bovendien kunnen zij deuren openen die voor anderen gesloten blijven.

Lijkt de plaatselijke overheid niet mee te willen werken of zijn er andere drempels? Vaak kent de ambassade de mensen die deze obstakels weg kunnen nemen. Bij zakelijke conflicten kunnen de ambassademedewerkers u in contact brengen met juristen en fiscalisten. Bekijk de contactinformatie van de ambassade op de website Nederland Wereldwijd. Op die site vindt u ook het reisadvies voor Haïti.

Meer weten over Haïti?

Heeft u na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen over zakendoen met Haïti? Neem dan contact op met een van onze experts. Samen met het diplomatieke netwerk van ambassades, consulaten en NBSO's helpen wij u om van uw export naar Haïti een succes te maken.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?