Do's-and-don'ts in Haïti

Gepubliceerd op:
13 juni 2019

Bij het zakendoen in Haïti moet u rekening houden met de lokale cultuur en gebruiken. Verdiep u in deze do's-and-don'ts, tips en tricks. De ambassade in Santo Domingo, de Dominicaanse Republiek draagt bij aan deze pagina.

Zakelijke omgangsvormen in Haïti

Ken de talen

De officiële talen zijn Frans en Creools (kreyol). Creools is de volkstaal en Frans de taal van de zakenwereld.

Kies de juiste dresscode

Voor officiële plechtigheden bestaan er 2 voorschriften: in de zomer een wit pak (costume blanc), in de winter een donker pak (tenue de ville sombre). Voor zakelijke vergaderingen kan de dresscode verschillen. Bijvoorbeeld een pak voor een meeting met de bank en 'business casual' voor andere afspraken.

Gebruik aanspreektitels

Titels zijn belangrijk in Haïti. Het is het beste om mensen direct aan te spreken met hun titel. In de Haïtiaanse cultuur hecht men waarde aan rang en autoriteit. Over het algemeen maakt de top van de hiërarchie de beslissingen.

Wees niet te formeel

Vermijd een te formele zakenrelatie in Haïti. Het is goed om lokale collega's in een informele omgeving te leren kennen, bijvoorbeeld door uit eten te gaan of door ergens wat te gaan drinken. Het is in plattelandsgebieden belangrijk om iets flexibeler te kunnen omgaan met afspraken.

Vermijd gevoeligheden

Familiebanden zijn van grote betekenis. Een gesprek beginnen kan het beste door te informeren naar de familie. Het onderwerp politiek ligt echter gevoelig. Confrontatie wordt doorgaans niet gewaardeerd en al helemaal niet waar anderen bij zijn.

Let op bij afspraken

Haïtianen zijn niet altijd even punctueel. Maar bij zakelijke bijeenkomsten doen Haïtianen wel hun best om punctueel te zijn. Blijf duidelijk met afspraken, dan zullen de Haïtianen dit volgen.

Vragen over ondernemen in Haïti?

Onze experts helpen u graag verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?