Bedrijf starten in Hongarije

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2021

Wilt u een bedrijf starten in Hongarije? Of misschien een partnerschap aangaan met een Hongaars bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Hongarije. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Eigen bedrijf beginnen in Hongarije

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website Ease of Doing Business van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Hongarije staat e (ranking ).

In Hongarije is het bijvoorbeeld qua transport en documenten relatief gemakkelijk om goederen over de grens te krijgen. Aan de andere kant kan het bijvoorbeeld lastig zijn in Hongarije om elektriciteit te regelen als u een nieuw gebouw laat bouwen.

Rapport Doing Business in Hungary

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Hungary 2020 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Hongaarse Kamer van Koophandel

Op de website van de Hongaarse Kamer van Koophandel (MKIK) vindt u veel nuttige (Engelstalige) informatie over het starten van een bedrijf in Hongarije. Informatie over onder meer douaneregels, infrastructuur en transport, enover de voordelen van Hongarije als handelsland. Bovendien vindt u er economische data en het laatste nieuws op economisch gebied.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u een bedrijf gaat starten in Hongarije. De meeste buitenlandse ondernemers kiezen voor een van de onderstaande vormen:

 • Algemeen Partnerschap (Közkereseti társaság – Kkt)
 • Commanditaire Vennootschap (betéti társaság - bt)
 • Besloten vennootschap (Korlátolt felelősségű társaság – Kft)
 • Naamloze vennootschap (Részvénytársaság – rt)
 • Branche (fióktelep)

U leest meer over deze en andere Hongaarse ondernemingsvormen in de verschillende investeringsgidsen over Hongarije.

Gidsen over een bedrijf starten in Hongarije

Investeringsgidsen Hongaarse overheid

Het Hongaarse investeringsagentschap HIPA geeft veel informatie over investeren in Hongarije. Denk aan concrete projecten en marktrapporten over specifieke sectoren.

Zo vindt u in de investeringsgids Invest in Hungary (pdf) uitgebreide informatie over een bedrijf beginnen in Hongarije. De gids bespreekt onder meer de Hongaarse infrastructuur en beroepsbevolking. Interessant zijn ook de zakelijke stimuleringsmaatregelen. Zo zijn er subsidies beschikbaar en kunt u vrijstelling krijgen voor een groot deel van de vennootschapsbelasting. Lees het hoofdstuk 'Incentives' om te ontdekken of u hiervoor in aanmerking komt.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak relevante informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Hongarije zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Hongarije

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?