Bedrijf starten in Hongarije

Gepubliceerd op:
10 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
29 april 2024

Wilt u een bedrijf starten in Hongarije? Of misschien een partnerschap aangaan met een Hongaars bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of belastingen betalen. Wij helpen u de juiste informatie te vinden.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Hongarije. Ga altijd na bij de instanties in Hongarije wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Hongarije. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Eigen bedrijf beginnen in Hongarije

Een eigen bedrijf beginnen in Hongarije vraagt om een goede voorbereiding. Zo moet u aan de plaatselijke regels voldoen en de juiste vergunningen aanvragen. De onderstaande bronnen geven u een overzicht van wat u moet regelen.

Informatie van de Hongaarse overheid

U vindt een overzichtelijk stappenplan voor het opzetten van een bedrijf in Hongarije op de website EUGO, opgezet door de Hongaarse overheid.

Verder geeft het Hongaarse investeringsagentschap HIPA in haar marktrapporten veel informatie over investeren in specifieke Hongaarse sectoren.

Investeringsgidsen van consultancybureaus

In de online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren staat vaak informatie over het investeringsklimaat, belastingen, ondernemingsvormen en arbeidswetgeving. Voorbeelden voor Hongarije zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Ondernemingsvorm kiezen en registreren

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat hangt af van de sector waarin u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn, en de grootte van uw onderneming. De meeste buitenlandse ondernemers kiezen een van deze vormen:

  • Algemeen partnerschap (Közkereseti társaság - Kkt)
  • Commanditaire vennootschap (betéti társaság - bt)
  • Besloten vennootschap (Korlátolt felelősségű társaság - Kft)
  • Naamloze vennootschap (Részvénytársaság - rt)
  • Branche (fióktelep)

U leest meer over deze en andere Hongaarse ondernemingsvormen in de verschillende investeringsgidsen over Hongarije.

Registratie in het handelsregister

Als u een bedrijf in Hongarije wilt vestigen, moet u zich eerst registreren bij het 'Hungarian Court of Registry'. Een wettelijke vertegenwoordiger moet de registratie elektronisch aanvragen. Bij de registratie regelt de Court of Registry ook gelijk een fiscaal nummer en 'statistical code' voor u. Deze heeft u ook nodig om een bedrijf te starten in Hongarije.

Lees meer over het registreren van een bedrijf in Hongarije op de website van de Hongaarse overheid.

Internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen - MVO. Dit betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de plaatselijke situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u helpen om deze situatie te verbeten.

Lees meer over MVO in Hongarije

Gratis advies

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen over het starten van een bedrijf in Hongarije? Onze adviseurs denken graag vrijblijvend met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?