Bedrijf starten in Ierland

Gepubliceerd op:
19 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 november 2021

Wilt u een bedrijf starten in Ierland? Of misschien een partnerschap aangaan met een Iers bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. 

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Ierland. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Ierland

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • beschermen van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onder aan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Ierland staat 24e (ranking 2020).

Ierland scoort erg goed op punten als belasting betalen en een bedrijf starten. Het land scoort minder goed als het gaat om het registreren van vastgoed en de handhaving van contracten.

Rapport Doing Business in Ireland

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een document: Doing business in Ireland 2019 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Als u hierover van gedachten wilt wisselen met een van onze adviseurs, kunt u contact opnemen met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Ierland zijn:

 • Private Company Limited by Shares (LTD)
 • Public Limited Company (PLC)

Verder zijn ook de volgende ondernemingsvormen mogelijk:

 • Company Limited by Guarantee (CLG)
 • Designated Activity Company (DAC)
 • Limited Partnership (LP)
 • Branch Company
 • Unlimited company (private or public)

Ierse ondernemingsvormen kennen een paar variaties, bijvoorbeeld public / private of limited / unlimited. Bij het Ierse Companies Registration Office (CRO) vindt u meer uitleg over ondernemingsvormen in Ierland.

Shannon Free Zone

Ierland kent één speciale economische zone: de Shannon Free Zone. Een bedrijf opzetten in dit gebied kan voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Zo hoeft u bepaalde belastingen niet te betalen. Ook zijn er specifieke subsidies die u kunt aanvragen, bijvoorbeeld voor research & development. Op de website van de Shannon Chamber leest u meer over de Shannon Free Zone.

Heeft u concrete plannen om een bedrijf op te zetten in deze zone, maar heeft u nog vragen? Neem contact op met ons. Onze regio-experts denken graag met u mee.

Meer informatie

Op het internet is veel informatie te vinden over investeren in Ierland. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen consultancy's

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Ierland zijn:

Investeringsgids Ierse overheid

Voor investeringsinformatie kunt u ook terecht bij de Ierse overheidssite IDA Ireland. U leest meer over investeren in Ierland, belastingen en ondersteuning.

Verder publiceerde de Ierse National Competitive Council de investeringsgids Cost of Doing Business 2019 (pdf) over de kosten van zakendoen in Ierland.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Ierland

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Ierland. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?