Bedrijf starten in Ierland

Laatst gecontroleerd op:
29 januari 2024
Gepubliceerd op:
19 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Ierland of misschien een partnerschap aangaan met een Iers bedrijf? Investeren in Ierland betekent dat u te maken krijgt met eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. 

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Ierse ondernemingsvormen

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Ierland zijn:

  • Private Company Limited by Shares (LTD)
  • Public Limited Company (PLC)

Verder zijn ook de volgende ondernemingsvormen mogelijk:

  • Company Limited by Guarantee (CLG)
  • Designated Activity Company (DAC)
  • Limited Partnership (LP)
  • Branch Company
  • Unlimited company (private or public)

Ierse ondernemingsvormen kennen een paar variaties, bijvoorbeeld public/private of limited/unlimited. Bij het Ierse Companies Registration Office (CRO) vindt u meer uitleg over ondernemingsvormen in Ierland.

Minder belasting betalen: de Shannon Free Zone

Ierland kent één speciale economische zone: de Shannon Free Zone. Een bedrijf opzetten in dit gebied kan voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Zo hoeft u bepaalde belastingen niet te betalen. Ook zijn er specifieke subsidies die u kunt aanvragen, bijvoorbeeld voor research & development. Op de website van de Shannon Chamber leest u meer over de Shannon Free Zone.

Het Ierse investerings- en zakenklimaat

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Ierland vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst leest u meer over bijvoorbeeld belastingen, de registratie van onroerend goed en het inhuren van personeel.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Informatiegidsen over zakendoen in Ierland

Investeringsgidsen geven informatie over onderwerpen als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen consultancy 's

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Ierland zijn:

Investeringsgids Ierse overheid

Voor investeringsinformatie kunt u ook terecht bij de Ierse overheidssite IDA Ireland. U leest meer over investeren in Ierland, belastingen en ondersteuning.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Advies over bedrijf starten in Ierland

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Ierland. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?