Handel Nederland - India

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
11 januari 2023

De Europese Unie is de grootste handelspartner van India. Ook voor Nederland is India een belangrijke markt. Het is een van de weinige landen waaruit we meer invoeren, dan waarnaar we uitvoeren. Maar welke producten voeren wij in? En wat kopen Indiërs van onze ondernemers? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over India, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet India.

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de OESO wordt India in 2022-2023 de op een na snelst groeiende economie van de G20. Het bbp komt uit op 5,7%, omdat de groei van de export en de binnenlandse vraag dalen. De verwachting is dat het bbp in 2024-2025 groeit naar 6,9%.

In 2022 is het sterke herstel na de coronapandemie afgezwakt. Dit komt door een combinatie van veel regen die het zaaien van gewassen beïnvloedde en een dalende koopkracht. Consumenten zijn voorzichtig geworden door de hogere prijzen voor voedsel en energie. De algemene inflatie blijft boven de 6%, vooral als gevolg van de stijging van die voedselprijzen.
India Economic Snapshot - OECD

Kijk voor actuele informatie over de coronapandemie op de website van het Indiase Ministry of Health and Family Welfare en het Business Immunity Platform.

Handelscijfers Nederland - India

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en India

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 2,4 miljard 2021
Totale invoer € 4,5 miljard 2021
Handelsbalans € 2,1 miljard (-) 2021

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en India in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Belangrijkste uitvoerproducten naar India

Uitvoer vanuit Nederland naar India

Productgroep Bedrag Jaartal
Metaalertsen en metaalafvallen € 336 miljoen 2021
Kunststof in primaire vormen € 184 miljoen 2021
Organische chemische producten € 177 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar India.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit India

Invoer vanuit India naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 510 miljoen 2021
Organische chemische producten € 430 miljoen 2021
Kleding en toebehoren € 370 miljoen 2021

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit India naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit India bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

  • Het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van april 2021 geeft een indicatie van de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Hierin vindt u ook informatie over India. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

  • De Verenigde Naties biedt allerlei statistieken over de economie van India.

Ontdek uw kansen

Loopt u rond met exportplannen voor India? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?