Handel Nederland - India

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 juni 2023

De economie van India groeit hard en het land krijgt steeds meer een centrale positie op het wereldtoneel. De Europese Unie is de grootste handelspartner van India. Ook voor Nederland is India een belangrijke markt. Het is een van de weinige landen waaruit we meer invoeren, dan waarnaar we uitvoeren. Deze pagina geeft u meer informatie over de handelsrelatie tussen Nederland en India. 

Wilt u meer weten over India, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of de demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet India.

Wilt u liever een grafisch overzicht van de handel met India? Bekijk dan de grafiek op de website van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Recente economische ontwikkelingen

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) wordt India in 2022-2023 de op een na snelst groeiende economie van de G20. De verwachting is dat het bruto binnenlands product (bbp) in 2023-2024 uitkomt op 5,7% en in 2024-2025 groeit naar 6,9%.

Internationaliseringsmonitor 2023

In de publicatie 'Internationaliseringsmonitor 2023' van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) staat de handels- en investeringsrelatie tussen Nederland en India centraal.

Lees de Internationaliseringsmonitor 2023 over India 

Handelscijfers Nederland - India

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en India

Soort informatie Bedrag Jaartal
Totale uitvoer € 3,3 miljard 2022
Totale invoer € 5,7 miljard 2022

Kijk voor de nieuwste cijfers over de handel tussen Nederland en India in de databank Statline van het CBS. Stel de perioden, productgroep (SITC) en het onderwerp in, om de informatie te vinden die u wilt.

Wilt u de laatste 5 jaar overzichtelijk op een rij? Bekijk dan deze link in de databank Statline.

Belangrijkste uitvoerproducten naar India

Uitvoer vanuit Nederland naar India

Productgroep Bedrag Jaartal
Metaalertsen en metaalafvallen € 410 miljoen 2022
Elektrische apparaten € 336 miljoen 2022
Medicinale en farmaceutische producten € 241  miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van uitvoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar India.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Belangrijkste invoerproducten uit India

Invoer vanuit India naar Nederland

Productgroep Bedrag Jaartal
Non-ferrometalen € 561 miljoen 2022
Organische chemische producten € 531 miljoen 2022
Kleding en toebehoren € 426 miljoen 2022

De gegevens hierboven komen van het CBS. Benieuwd naar de hele lijst van invoerproducten? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit India naar Nederland.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige importcijfers over het lopende jaar. Onder 'Perioden' selecteert u de maanden waar u de cijfers van wilt bekijken. Let op: het CBS kan deze cijfers later nog aanpassen.

Handelsinformatie via TradeMap

In TradeMap van het International Trade Centre (ITC) kunt u ook de handelsstromen naar en uit India bekijken. Het voordeel is dat u hier ook niet-Nederlandse handelsstromen ziet. Selecteer bovenaan bij 'partner' een ander land dan Nederland. Zo vergelijkt u de Nederlandse cijfers met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, gebruikt Trademap HS-codes om goederen in te delen in categorieën. Dit is een systeem dat bedrijven en douanes wereldwijd gebruiken. Houd hier bij uw zoekopdracht rekening mee.

Overzicht handelscijfers

Wilt u liever alles in één overzicht? Het rapport hieronder biedt cijfers over de directe buitenlandse investeringen en een overzicht van de import en export.

Meer weten?

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Indiase markt ook voor u interessant is? Neem dan contact op met onze adviseurs.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?