Handel Nederland - India

Gepubliceerd op:
8 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
13 juli 2021

De Europese Unie is de grootste handelspartner van India. Ook voor Nederland is India een belangrijke markt. Het is een van de weinige landen waaruit we meer invoeren, dan waarnaar we uitvoeren. In 2020 nam het handelstekort met € 600 miljoen af na 5 jaar groei op een rij. Maar welke producten voeren wij in? En wat kopen Indiërs van onze ondernemers? De antwoorden vindt u op deze pagina.

Wilt u meer weten over het land India, zoals het bruto nationaal product, de staatsvorm of andere demografische gegevens? Bekijk dan onze Factsheet India.

Handel Nederland – India

Totale in- en uitvoer tussen Nederland en India

Soort informatie Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Totale uitvoer € 1,8 miljard 2020 - 17%
Totale invoer € 3,3 miljard 2020 - 23%
Handelsbalans € -1,5 miljard 2020 + 30%

Kijk voor de meest recente cijfers over de handel tussen Nederland en India in de databank Statline van het CBS. Wilt u de cijfers van eerdere jaren bekijken? Klik dan op de tab 'Perioden'. Hier kunt u verschillende jaartallen selecteren.

India komt ook naar voren in het jaarlijkse onderzoek Trends in Export van evofenedex en Atradius. In dit rapport staan de trends, knelpunten en verwachtingen van Nederlandse exporteurs.

Het effect van de coronacrisis op de handel met India

De coronacrisis heeft gevolgen voor de hele wereldhandel, dus ook voor de Nederlandse handel met India.

Economische gevolgen

Wat het langetermijneffect is van de coronacrisis op de handel met India, is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat de maatregelen die India heeft getroffen – zoals lockdowns, quarantaine en reisbeperkingen – effect hebben op de Indiase handel. Volgens cijfers van de OESO kromp de Indiase economie in 2020 met 7,7%. De OESO denkt dat de economie in 2021 herstelt en groeit met 9,9%. Dit is echter nog hoogst onzeker, omdat India momenteel nog in de greep is van het coronavirus.

Kijk voor actuele informatie over het coronavirus in India op de website van het Indiase Ministry of Health and Family Welfare en het Business Immunity Platform.

Rapport van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over de coronacrisis

Lees het rapport World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) van april 2021 om een indicatie te krijgen over de economische gevolgen van de coronacrisis voor de wereldhandel. Hierin vindt u ook informatie over India. Let op: de economische ontwikkelingen gaan snel. Houd de website van het IMF in de gaten voor nieuwe rapportages over dit onderwerp.

Belangrijkste exportproducten naar India

Top 5 exportproducten naar India

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Metaalertsen en metaalafvallen € 217 miljoen 2020 - 13%
Organische chemische producten € 145 miljoen 2020 - 30%
Medicinale en farmaceutische producten € 131 miljoen 2020 + 10%
Kunststof in primaire vormen € 131 miljoen 2020 - 17%
Andere chemische producten € 124 miljoen 2020 - 2%

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van exportproducten naar India bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder uitvoer van Nederland naar India.

Trends in export naar India

Metaalertsen en -afvallen vormen al voor het 7e jaar op rij het belangrijkste exportproduct van Nederland naar India. Wel is de exportwaarde van deze productgroep na jarenlange stijging voor het 2e jaar achter elkaar gedaald. In 2019 daalde de uitvoerwaarde met 9%. Afgelopen jaar was de daling 13%. Tussen 2013 en 2018 is de groei van deze productgroep met maar liefst € 111 miljoen toegenomen.

Nieuw in de top 5 zijn de groep medicinale en farmaceutische producten en de groep andere chemische producten. De uitvoer van de groep medicinale en farmaceutische producten is in 2020 met 10% gestegen van € 120 miljoen naar € 131 miljoen. Hiervan is € 72 miljoen (55%) te danken aan de export van medicinale en farmaceutische producten die geen geneesmiddelen zijn. De overige € 59 miljoen (45%) komt van geneesmiddelen. Voor de groep andere chemische producten geldt dat € 82 miljoen (67%) van de uitvoer bestaat uit overige chemische producten die niet onder een bepaalde categorie vallen.

Voorlopige exportcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige exportcijfers naar India over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Belangrijkste importproducten uit India

Top 5 importproducten uit India

Productgroep Bedrag Jaartal Verschil met vorig jaar
Ruwe aardolie en aardolieproducten € 358 miljoen 2020 - 70%
Kleding en toebehoren € 311 miljoen 2020 - 22%
Organische chemische producten € 254 miljoen 2020 - 17%
Medicinale en farmaceutische producten € 203 miljoen 2020 + 23%
Groenten en fruit € 162 miljoen 2020 - 27%

De bovenstaande gegevens zijn afkomstig van het CBS. Wilt u de hele lijst van invoerproducten uit India bekijken? Kijk dan in de Statline-databank van het CBS onder invoer uit India door Nederland.

Trends in import uit India

De groep ruwe aardolie en aardolieproducten is – net als de afgelopen 4 jaar – voor Nederland weer het belangrijkste invoerproduct uit India. De handel in ruwe aardolie en -producten wordt door veel factoren beïnvloed en kent door de jaren heen een grillig verloop. Zo was er in 2019 nog een zeer opvallende stijging van maar liefst 183%. De invoer steeg toen van € 429 miljoen in 2018 naar € 1,2 miljard in 2019. In 2020 daalde de invoerwaarde met 70% naar € 358 miljoen.

De importwaarde van Medicinale en farmaceutische producten is ook flink gestegen. De invoerwaarde van deze groep is met € 86 miljoen gedaald in 2020. In 2019 nam de importwaarde nog met € 77 miljoen toe ten opzichte van 2018. Kleding en toebehoren laat voor het eerst in 6 jaar een daling zien. De import van deze productgroep nam de afgelopen jaren toe met € 100 miljoen, maar lijkt nu te dalen.

Voorlopige importcijfers

Het CBS publiceert ook voorlopige invoercijfers uit India over het lopende jaar. Onder 'Perioden' kunt u de maanden selecteren waarvoor u de voorlopige cijfers wilt inzien. De gegevens in dit overzicht zijn een inschatting op basis van de op dat moment beschikbare gegevens. Deze cijfers kunnen op een later moment herzien worden.

Handelscijfers via TradeMap

Een andere nuttige bron voor handelscijfers is TradeMap. Deze site wordt beheerd door het International Trade Centre (ITC) van de Verenigde Naties. Voordeel van TradeMap is dat u hier ook inzicht krijgt in niet-Nederlandse handelsstromen. Zo kunt u de Nederlandse cijfers vergelijken met die van andere landen.

Let op: anders dan het CBS, maakt Trademap gebruik van het HS-systeem voor het indelen van de goederenstromen. Hou hier rekening mee bij uw zoekopdracht.

TradeMap heeft een volledig overzicht van de handelsstromen naar India. Bovenaan bij 'partner' kunt u het exporterende land selecteren.

Overzicht handels- en investeringscijfers

Bekijk hieronder ook het rapport Handels- en investeringscijfers India - Nederland (mei 2019), met een overzicht van de import en export en met cijfers over de directe buitenlandse investeringen.

Ontdek uw kansen

Wilt u weten of de Indiase markt ook voor u interessant kan zijn? Of loopt u rond met exportplannen voor India? Neem dan contact op met onze India-adviseurs. Zij kunnen u helpen bij het vinden van kansen, zakenpartners of u adviseren over andere exportzaken.

Meer weten?

Wilt u meer weten over de Indiase economie? Dan kunnen de onderstaande links u verder op weg helpen:

Benieuwd naar uw exportmogelijkheden?

Onze adviseurs helpen u gratis verder.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?