Bedrijf starten in Irak

Gepubliceerd op:
11 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
18 september 2023

Wilt u een bedrijf starten in Irak? Of misschien een partnerschap aangaan met een Irakees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Irak. Ga altijd na bij de Iraakse instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Irak. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Irak

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in Irak kan investeren zijn:

 • Branch office (filiaal/bijkantoor)
 • Sole owner enterprise (eenmanszaak)
 • Partnership (samenwerkingsverband met een lokale partner)
 • Joint venture (samenwerkingsverband van 2 of meer bedrijven of personen)
 • Limited liability company (vergelijkbaar met de Nederlandse bv)
 • Private joint-stock company (samenwerkingsverband van 5 of meer personen)

Registratie in het handelsregister

Alle bedrijven en handelaren die in Irak actief zijn, moeten worden geregistreerd bij het ministerie van Handel in Irak.

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration and Import Licensing'. U vindt dit kopje onder 'Procedures and Formalities'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Het Iraakse investerings- en zakenklimaat

  Hervorming investeringswetgeving

  De Iraakse economie verandert van een centraal geleide economie naar een vrijemarkteconomie. De Iraakse overheid heeft hervormingen doorgevoerd om het bedrijfsleven te versterken. Een van de belangrijkste is de hervorming van de investeringswet. Lees meer over deze wet op de website van UNCTAD (Verenigde Naties).

  Een buitenlandse investeerder kan een handelskantoor of een vertegenwoordiging openen in Irak. Voor vestiging is wel registratie nodig bij het ministerie van Handel.

  Ease of Doing Business

  Irak staat in de Doing Business ranking van 2020 (pdf) op de 172e plaats. Hierbij wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Er wordt gekeken naar alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in een land. Irak scoort volgens de Ease of Doing Business het beste bij bouwvergunningen verstrekken. Irak scoort minder goed als het gaat om het verkrijgen van krediet en de afwikkeling van faillissementen.

  De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing business in Iraq 2020 (pdf).

  Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

  Speciale Economische Zones

  Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Irak heeft momenteel 3 free trade zones:

  • Basra / Khor al-Zubair seaport
  • Ninewa / Falafel Free Zone
  • Al-Qayim Free Zone

  Meer informatie

  Online is veel informatie te vinden over investeren in Irak. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

  Investeringsgidsen Iraakse overheid

  The National Investment Commission van Irak geeft uitgebreide informatie over investeren in Irak. Zo kunt u een Investors Guide to Iraq 2021 downloaden.

  Databanken met informatie over investeringskansen

  Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

  Advies over bedrijf starten in Irak

  Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Irak. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

  In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
  Bent u tevreden over deze pagina?