Bedrijf starten in Irak

Gepubliceerd op:
11 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
13 april 2022

Wilt u een bedrijf starten in Irak? Of misschien een partnerschap aangaan met een Irakees bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Irak. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Irak

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Hervorming investeringswetgeving

De Iraakse economie verandert van een centraal geleide economie naar een vrijemarkteconomie. De Iraakse overheid heeft hervormingen doorgevoerd om het bedrijfsleven te versterken. Een van de belangrijkste is de hervorming van de investeringswet. Lees meer over deze wet op de website van UNCTAD (Verenigde Naties).

Een buitenlandse investeerder kan een handelskantoor of een vertegenwoordiging openen in Irak. Voor vestiging is wel registratie nodig bij het ministerie van Handel.

Ease of Doing Business

De website ‘Ease of Doing Business’ van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Irak staat 171e (ranking 2019). Irak scoort volgens de Ease of Doing Business het beste bij bouwvergunningen verstrekken. Irak scoort minder goed als het gaat om het verkrijgen van krediet en de afwikkeling van faillissementen.

Rapport Doing Business in Iraq

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing business in Iraq 2020 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land.

Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste ondernemingsvormen waarin een buitenlandse onderneming in Irak kan investeren zijn:

 • Branch office (filiaal/bijkantoor);
 • Sole owner enterprise (eenmanszaak);
 • Partnership (samenwerkingsverband met een lokale partner);
 • Joint venture (samenwerkingsverband van 2 of meer bedrijven of personen);
 • Limited liability company (vergelijkbaar met de Nederlandse bv);
 • Private joint-stock company (samenwerkingsverband van 5 of meer personen).

Speciale Economische Zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Irak heeft momenteel 3 free trade zones:

 • Basra / Khor al-Zubair seaport
 • Ninewa / Falafel Free Zone
 • Al-Qayim Free Zone

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Irak. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Iraakse overheid

The National Investment Commission van Irak geeft uitgebreide informatie over investeren in Irak. Zo kunt u een Investors Guide to Iraq 2018 downloaden. De website heeft ook een zeer uitgebreide introductie tot de economie van Irak.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Irak

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Irak. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?