Iran: bij wie kunt u terecht?

Gepubliceerd op:
13 oktober 2020
Laatst gecontroleerd op:
14 oktober 2020

Er gelden EU-sancties tegen Iran en Nederlandse bedrijven moeten zich hieraan houden. Ook de Amerikaanse sancties kunnen gevolgen hebben voor uw bedrijf. Toch kan Iran nog steeds een interessante markt zijn voor ondernemers, die met geduld en doorzettingsvermogen willen investeren in langetermijnrelaties in een beperkt aantal sectoren.

U moet zich houden aan de EU-sancties tegen Iran. Als u belangen heeft in de Verenigde staten, of uw product bevat technologie of onderdelen van Amerikaanse oorsprong, dan hebben de Amerikaanse sancties misschien ook gevolgen voor uw bedrijf.

Toch kan Iran nog steeds een interessante markt zijn voor ondernemers, die met geduld en doorzettingsvermogen willen investeren in langetermijnrelaties in een beperkt aantal sectoren. Het land heeft 80 miljoen consumenten, een jonge en hoogopgeleide bevolking, een weldaad aan grondstoffen en een drang naar nieuwe technologieën.

De Nederlandse ambassade in Iran en de RVO-adviseurs begrijpen dat dit vragen oproept voor uw zaken en kunnen u hierover adviseren. Dat geldt ook voor vragen over het Iraanse zakenklimaat, handelsbarrières, compliance-, bancaire en financieringsvraagstukken, en de kansen die u ziet.

Ondersteuning bij handel en investeringen

Wilt u zakendoen in Iran? Dan kunt u contact opnemen met de economische afdeling van de ambassade om de laatste ontwikkelingen en trends in Iran te bespreken. Voor algemene vragen over handel en investeringen, stuurt u een e-mail (in het Engels) naar teh-ea@minbuza.nl. U kunt ook vragen om een afspraak met een van de Nederlandstalige medewerkers als u daar de voorkeur voor heeft.

Ondersteuning voor Nederlandse agrobedrijven

Het netwerk van landbouwraden ondersteunt Nederlandse bedrijven in de agrarische sector bij hun internationale ambities. De landbouwraad is er voor bedrijven, in alle schakels van de (agro)keten: uitgangsmaterialen, agroproducten, techniek, dienstverlening, handel en afzet.

Het Landbouwteam in Iran:

  • stimuleert de samenwerking tussen Nederland en Iran op het gebied van landbouw, agrobusiness, voedsel, visserij, natuurbeheer, landbouwonderzoek en landbouwonderwijs;
  • bevordert de export van Nederlandse landbouwproducten en -diensten naar Iran;
  • helpt bedrijven uit de Nederlandse agrosector die al actief zijn, of die hun activiteiten willen uitbreiden, naar Iran;
  • informeert Iraanse bedrijven die zaken willen doen op de Nederlandse markt.

Bent u ondernemer in een van deze sectoren en heeft u interesse in zakendoen met Iran? Kijk dan op de website van de Landbouwraad. Hier vindt u nieuws, achtergrondinformatie en contactgegevens.

Ondersteuning vanuit Nederland

Wilt u ondernemen in Iran? Ga goed voorbereid aan de slag. U leest meer over zakelijke kansen, regelgeving, zakelijke do's-and-don'ts en eventuele subsidies en financieringsregelingen bij onze landeninformatie over Iran.

Persoonlijk advies nodig?

Neem contact op met RVO als u vragen heeft over exporteren naar of investeren in Iran. Bij specifieke vragen – bijvoorbeeld over een bepaalde sector – neemt een regio-expert binnen 2 werkdagen contact met u op voor een vrijblijvend en gratis adviesgesprek. Deze expert kan:

Wilt u zich eerst oriënteren op Iran?

De KVK helpt u graag op weg met informatie over internationaal ondernemen. De KVK is bovendien uw loket voor vragen over exportdocumenten.

Ook Ondernemersplein biedt veel informatie. Hierop vindt u informatie over internationaal ondernemen van verschillende Nederlandse overheidsorganisaties die zich met dit onderwerp bezighouden.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?