Bedrijf starten in Japan

Gepubliceerd op:
11 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
13 april 2022

Wilt u een bedrijf starten in Japan? Of misschien een partnerschap aangaan met een Japans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Japan. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Japan

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze website geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen;
  • registreren van onroerend goed;
  • bescherming van investeerders;
  • betalen van belastingen;
  • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Japan staat op nummer 2020.

Japan scoort goed op de punten betalingsproblemen oplossen en toegang tot elektriciteit. Japan scoort minder goed als het gaat om het krijgen van leningen en het beschermen van investeerders.

Rapport Doing Business in Japan

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Japan 2020 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. De belangrijkste ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Japan zijn:

  • Joint Stock Company (vergelijkbaar met een Nederlandse nv);
  • Limited Liability Company (vergelijkbaar met een Nederlandse bv);
  • Branch Office (filiaal of lokale vestiging);
  • Representative Office (vertegenwoordigingskantoor).

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld vanwege belastingvoordelen en andere voordelen die buiten deze zones niet gelden.

In Japan zijn er verschillende speciale economische zones voor. Op de website van het commerciële consultancybureau Healy Consultants Group PLC leest u meer over de voordelen en eisen van deze zones.

Andere belastingvoordelen

Japan heeft meer belastingvoordelen voor buitenlandse investeerders. Zo hebben Nederland en Japen een verdrag gesloten dat dubbele belasting moet voorkomen. Bedrijven die bijvoorbeeld in Nederland vennootschapsbelasting hebben betaald, hoeven dat niet ook nog eens in Japan te doen. U vindt hier meer informatie over onder Handelsakkoord EU – Japan.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Japan. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Japanse overheid

Het agentschap Japan External Trade Organization (JETRO) ondersteunt buitenlandse ondernemingen bij hun investeringen in Japan. JETRO biedt in hun investeringsgids Laws & Regulations on Setting up Business in Japan 2018 (pdf) meer informatie over hoe u een bedrijf opzet in Japan en met welke regels u rekening moet houden.

Op de website van de Japanse overheid vindt u ook Engelstalige informatie over investeren in het land. Zo is er een pagina met verschillende overheidsmaatregelen om Japan aantrekkelijk te maken voor buitenlandse investeerders. Ook kunt u nieuws en informatie vinden over de Japanse markt en kansrijke sectoren.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Japan zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op RVO.nl hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

 

Advies over bedrijf starten in Japan

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?