Bedrijf starten in Japan

Gepubliceerd op:
11 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
22 mei 2024

Wilt u een bedrijf starten in Japan? Of misschien een partnerschap aangaan met een Japans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen.

Een eigen bedrijf beginnen in Japan

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Zo moet u vaak de juiste vergunningen aanvragen. De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Deze pagina geeft u handvatten bij het beginnen van een bedrijf in Japan. Ga echter altijd na bij de Japanse instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Zoekt u hier hulp bij? Onze regio-adviseurs informeren u graag over een bedrijf starten in Japan. Bekijk wat wij voor u kunnen betekenen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. De belangrijkste ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Japan zijn:

  • Joint Stock Company (vergelijkbaar met een Nederlandse nv);
  • Limited Liability Company (vergelijkbaar met een Nederlandse bv);
  • Branch Office (filiaal of lokale vestiging);
  • Representative Office (vertegenwoordigingskantoor).

Healy consultants geeft online toelichting op deze ondernemingsvormen in Japan.

Registratie in het handelsregister

Bedrijven die zich in Japan vestigen, moeten zich registreren bij het Civil Affairs Bureau in Japan. Over het algemeen zijn buitenlandse commerciële bedrijven verplicht om een bijkantoor (Branch Office) of een dochteronderneming op te richten in Japan.

Als u producten aanbiedt onder een eigen merk of handelsnaam moet u deze laten registeren bij Japan Patent Office (JPO).

Lees meer over registratie op de EU-portal Access2Markets onder het kopje 'Registration'. U vindt dit kopje onder 'Procedures and Formalities'. Vul eerst uw HS-code en land in. Heeft u nog niet eerder gewerkt met Access2Markets? Bekijk dan eerst ons stappenplan Exporteren buiten de EU: Access2Markets.

Komt u er niet uit? Neem dan contact op met onze adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Het investerings- en zakenklimaat in Japan

Japan staat in de Doing Business ranking van 2020 op de 29e plaats. Hierbij wordt het ondernemingsklimaat onder de loep genomen. Er wordt gekeken naar alle praktische zaken die komen kijken bij het starten van een eigen bedrijf in een land. Japan scoort goed op het onderwerp belasting betalen en toegang tot elektriciteit.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Bijvoorbeeld vanwege belastingvoordelen en andere voordelen die buiten deze zones niet gelden.

In Japan zijn er verschillende speciale economische zones. Op de website van het commerciële consultancybureau Healy Consultants Group PLC leest u meer over de voordelen en eisen van deze zones.

Andere belastingvoordelen

Japan heeft meer belastingvoordelen voor buitenlandse investeerders. Zo hebben Nederland en Japan een verdrag gesloten dat dubbele belasting moet voorkomen. Bedrijven die bijvoorbeeld in Nederland vennootschapsbelasting hebben betaald, hoeven dat niet ook nog eens in Japan te doen.

Meer informatie

Online is veel informatie te vinden over investeren in Japan. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, een bedrijf opzetten, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Japanse overheid

Het agentschap Japan External Trade Organization (JETRO) ondersteunt buitenlandse ondernemingen bij hun investeringen in Japan. JETRO heeft ook een vestiging in Amsterdam. Op de website vindt u onder meer:

Op de website van de Japanse overheid vindt u ook Engelstalige informatie over investeren in het land. Zo is er een pagina over overheidsmaatregelen, die Japan aantrekkelijk maken voor buitenlandse investeerders. Ook vindt u er nieuws en informatie over de Japanse markt en kansrijke sectoren.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Japan zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Japan

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?