Bedrijf starten in Kenia

Gepubliceerd op:
16 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
13 april 2022

Wilt u een bedrijf starten in Kenia? Of misschien een partnerschap aangaan met een Keniaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in . Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Kenia

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website ‘Ease of Doing Business’ van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken ('figures'). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens.

De website beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden? Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Kenia staat 56.

Rapport Doing Business in Kenya

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een pdf: Doing Business (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op RVO.nl.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met u mee.

Op de website KenInvest van de Keniaanse overheid vindt u een overzicht van de belangrijkste ondernemingsvormen in Kenia. U vindt er een compleet overzicht van de stappen die u moet doorlopen en de documenten die u moet aanvragen, om als buitenlander een eigen bedrijf te beginnen in Kenia.

Speciale Economische Zones

De vrijhandelszones in Kenia worden aangeduid als Export Processing Zones (EPZ). Er zijn 7 free trade zones:

 • Athi River EPZ
 • Nairobi EPZ
 • Mombasa Port EPZ
 • Kilifi EPZ
 • Malindi EPZ
 • Voi EPZ
 • Kimwarer EPZ

In deze zones gelden belastingvoordelen. Ze worden beheerd door de Export Processing zones Authority. Kijk op de website van de KenInvest voor meer informatie over de zones.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Kenia. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringswebsites Keniaanse overheid

De website KenInvest is opgezet door de overheidsinstantie die investeringen in Kenia promoot. In samenwerking met UNCTAD en ICC is ook de website iGuide Kenya opgezet. De website biedt (potentiële) investeerders informatie over het opzetten van een bedrijf in Kenia, wetgeving, procedures, vergunningen, arbeid, belastingen, sectoren en kansen.

Info Trade Kenya is een andere website die onlangs door de Keniase overheid is opgezet. Nederlandse investeerders die geïnteresseerd zijn in handel met Kenia kunnen hier achtergrondinformatie vinden. Bijvoorbeeld:

 • handelsprocedures
 • wet- en regelgeving
 • handelsstatistieken

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Kenia zijn:

Rapporten over lokale wet- en regelgeving

De Economist Intelligence Unit (EIU) biedt u rapporten met informatie over de lokale wet- en regelgeving voor zakendoen in een bepaald land. Deze rapporten zijn beschikbaar voor ongeveer 50 landen. Lees op onze website hoe u als Nederlands mkb-bedrijf gratis de Country Commerce-rapporten kunt lezen.

 

Advies over bedrijf starten in Kenia

Heeft u na het lezen van deze pagina nog vragen? Onze adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Kenia. Maak kennis met onze dienstverlening en vraag uw gratis adviesgesprek aan.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?