Bedrijf starten in Kenia

Laatst gecontroleerd op:
11 januari 2024
Gepubliceerd op:
16 april 2013

Wilt u een bedrijf starten in Kenia? Of misschien een partnerschap aangaan met een Keniaans bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen op het gebied van ondernemingsvormen en de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze pagina geeft u handvaten bij het beginnen van een bedrijf in Kenia. Ga altijd na bij de Keniaanse instanties wat uw specifieke verplichtingen zijn. Per situatie of rechtsvorm kunnen de eisen bij het oprichten van een onderneming verschillen.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Kenia. Bekijk hoe wij u kunnen helpen.

Een eigen bedrijf beginnen in Kenia

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. U moet kennis hebben van de wet- en regelgeving in Kenia. Er zijn diverse lokale regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

De voordelen kunnen wel groot zijn: u bent zichtbaar voor afnemers en de zaken kunnen worden afgehandeld door het lokale recht.

Ondernemingsvormen in Kenia

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Dat kan afhangen van in welke sector u actief bent, in hoeverre u aansprakelijk wilt zijn en de grootte van uw onderneming.

Bekijk de website KenInvest van de Keniaanse overheid voor een overzicht van de belangrijkste ondernemingsvormen in Kenia.

Klik op de knop Procedures voor een overzicht te vinden met hoe je als buitenlander een vestiging kunt openen in respectievelijk Nairobi, Mombasa en Kisumu. Of hoe u een branche kunt beginnen in een van deze steden.

Het Keniaanse investerings- en zakenklimaat

Er is steeds meer belangstelling voor zakendoen in Kenia. De economie groeit en de economische vooruitzichten zijn erg goed. Ook de ambassade ziet de laatste jaren steeds meer belangstelling. Geoffrey Korir, senior economic advisor, zegt: "Het is niet ongebruikelijk om bedrijven te horen zeggen: wij willen uitbreiden naar Afrika en we kijken naar Kenia."

Lees meer over zakendoen in Oost-Afrika in ons artikel: Zakendoen in Oost-Afrika: 9 tips van experts.

Ease of Doing Business

In de rubriek 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank kunt u de administratieve verplichtingen en regeldruk in Kenia vergelijken met die van andere landen. In deze ranglijst komen onder meer zaken als belastingen, de registratie van onroerend goed en inhuren van personeel aan bod.

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Via de ITC Market Analysis Tools kunt u bijvoorbeeld zelf informatie zoeken over investeringsmogelijkheden.

Lees meer over de toegang tot de databases.

Speciale Economische Zones in Kenia

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Vrijstelling of verlaging van verschillende belastingen is vaak een groot voordeel van deze zones.

De vrijhandelszones in Kenia worden aangeduid als Export Processing Zones (EPZ). Er zijn 7 free trade zones:

 • Athi River EPZ
 • Nairobi EPZ
 • Mombasa Port EPZ
 • Kilifi EPZ
 • Malindi EPZ
 • Voi EPZ
 • Kimwarer EPZ

In deze zones gelden belastingvoordelen. Ze worden beheerd door de Export Processing zones Authority. Kijk op de website van de KenInvest voor meer informatie over de zones.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Bekijk op Zakelijke kansen in Kenia hoe u maatschappelijk verantwoord onderneemt in Kenia.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Kenia. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringswebsites in Kenia

De website KenInvest is opgezet door de overheidsinstantie die investeringen in Kenia promoot.

De website iGuide Kenya is in samenwerking met UNCTAD en ICC opgezet. De website biedt (potentiële) investeerders informatie over het opzetten van een bedrijf in Kenia, wetgeving, procedures, vergunningen, arbeid, belastingen, sectoren en kansen.

Info Trade Kenya is een andere website die door de Keniase overheid is opgezet. Investeerders die geïnteresseerd zijn in handel met Kenia kunnen hier verschillende soorten achtergrondinformatie vinden. Bijvoorbeeld:

 • handelsprocedures
 • wet- en regelgeving
 • handelsstatistieken

Vragen over een bedrijf starten in Kenia?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?