Kenia: ontdek uw kansen in de gezondheidszorg

Gepubliceerd op:
31 mei 2024

De life science & health (LSH)-sector biedt zakelijke kansen in Kenia. Doet u al langer zaken in Kenia? Of bent u een innovatieve ondernemer en wilt u uw eerste exportstappen maken? In beide gevallen kan uw kennis bijdragen aan het verbeteren van de Keniaanse gezondheidszorg.

Uitdagingen in de gezondheidszorg van Kenia

In Kenia is een doktersbezoek niet vanzelfsprekend. Maar een kwart van de 55 miljoen Kenianen heeft een zorgverzekering. Hierdoor is het voor veel mensen lastig en duur om de juiste medische hulp te krijgen. Dat heeft ook te maken met de versnippering van medische hulpverleners. In Kenia zijn er publieke (40%), private (40%) en religieuze (20%) medische hulpverleners. Er is geen centrale organisatie voor gezondheidszorg en hulpverleners stemmen onderling weinig met elkaar af.

Door het gebrek aan organisatie komt lang niet iedereen met gezondheidsklachten makkelijk op de juiste plek terecht. Bijvoorbeeld omdat hulpzoekenden een medische klacht niet van tevoren kunnen melden, maar pas tijdens de afspraak. Of omdat de lokale kliniek een patiënt niet op tijd doorverwijst naar het ziekenhuis.

Voor medische hulpverleners zijn er ook veel uitdagingen: slechts 17% van alle medische hulpverleners voldoet aan de gewenste standaard van de Keniaanse overheid. Patiëntenbestanden zijn vaak nog niet centraal bereikbaar via een computersysteem. Ook is er een gebrek aan medisch geschoold personeel en zijn de opleidingsmogelijkheden beperkt.

De doelen van de combitrack

De Keniaanse overheid streeft ernaar dat iedereen toegang krijgt tot betaalbare (primaire) gezondheidszorg: van arm tot rijk en van stad tot platteland. Om dat te bereiken, moet die gezondheidszorg centraal georganiseerd worden. Daar zijn digitale oplossingen voor nodig. De combitrack LSH Kenia kan hierbij helpen.

De combitrack LSH Kenia streeft naar:

 • meer toegang tot de gezondheidszorg;
 • betere kwaliteit van de gezondheidszorg;
 • betaalbare financiering, voor zowel medische hulpverlener als patiënt;
 • efficiënter doorverwijzen naar de juiste zorg op de juiste plek.

Kansen voor Nederlandse bedrijven

Kenia maakt al een aantal jaren een economische groei door. Daarmee is ook de middenklasse gegroeid. De vraag naar goede gezondheidszorg is sterk toegenomen. De Keniaanse overheid heeft veel aandacht voor het moderniseren van de life science & health (LSH)-sector. Dat biedt zakelijke kansen voor Nederlandse bedrijven.

Nederland en Kenia werken al langer samen om de Keniaanse gezondheidszorg te versterken. Bijvoorbeeld in de regio's Kisumu County en Homa Bay County. Op dit moment lopen daar al een aantal succesvolle LSH-projecten tussen Nederlandse bedrijven en private medische hulpverleners.

"We willen activiteiten organiseren die Nederlandse en Keniaanse bedrijven samenbrengen en verder helpen. Om ze daarmee goed te positioneren in de Keniaanse LSH-sector."

Alwin Quispel
Business Development Coach voor Zuid-Afrika

Welke kansen biedt de combitrack u?

Nederland is een van de digitale koplopers in Europa. Nederlandse bedrijven hebben veel kennis in huis, zeker op het gebied van digitale gezondheidszorg. Denk aan het verminderen van administratieve lasten (e-health) of de levering van medicijnen (last mile delivery). Maar ook aan het bijscholen van lokaal medisch personeel, in de vorm van training en onderwijs.

De combitrack zoekt Nederlandse ondernemers met kennis en oplossingen op het gebied van:

 • digitale zorg (e-health)
 • training en onderwijs
 • financieringsmogelijkheden
 • medische technologie- en apparatuur (MedTech)
 • distributie van medicijnen (last mile delivery)
 • duurzame (medische) afvalverwerking
 • zonne-energie
 • koelingstechnieken
 • cybersecurity

Wat deze combitrack u concreet kan bieden:

 • kennis van een lokaal netwerk om uw dienst of product in de Keniaanse LSH-sector te introduceren;
 • een grote, groeiende sector met veel potentiële klanten;
 • deelname aan activiteiten zoals seminars en handelsmissies;
 • kennisuitwisseling en deelname aan kennisprogramma's;
 • toegang tot financiële middelen, onder meer via RVO en de Keniaanse overheid;
 • kansrijke samenwerkingen met mogelijke zakenpartners, overheden, investeerders en andere belanghebbenden.

Denkt u dat uw bedrijf goed past bij de kansen in deze combitrack? Maar wilt u er graag nog even over sparren? De ambassade in Kinshasa en adviseurs bij RVO helpen u graag verder met vragen.

Win-winsituatie met wereldwijde combitracks

De Nederlandse overheid start in 14 landen een gecombineerde aanpak om handel, investeringen en ontwikkeling te bevorderen.

Die aanpak levert een win-winsituatie op. Aan de ene kant wordt de export- en investeringspositie van Nederlandse ondernemers versterkt. Aan de andere kant wordt er geïnvesteerd in oplossingen voor lokale uitdagingen en lokale economische ontwikkeling. Dit draagt ook bij aan het creëren van waardig werk in deze landen. 

In verschillende landen is al gestart met het opzetten van combitracks. Bekijk welke combitracks er zijn.

Deelnemen aan deze combitrack?  

Op de website van Task Force Health Care (Engelstalig) vindt u meer informatie en kunt u zich registreren.

Combitracks
In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?