Bedrijf starten in Litouwen

Gepubliceerd op:
2 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
10 januari 2024

Wilt u een bedrijf starten in Litouwen of misschien een partnerschap aangaan met een Litouws bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Denk aan eisen voor ondernemingsvormen of het betalen van belastingen. 

Onze regio-adviseurs kunnen u meer informatie geven over het starten van een bedrijf in Litouwen. Kijk op onze dienstverleningspagina voor een overzicht van wat wij voor u kunnen betekenen.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Litouwen

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar denk ook aan het aanvragen van de juiste vergunningen. Met onderstaande informatie brengt u in kaart waar u aan moet denken.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het starten van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

 • aanvragen van bouwvergunningen;
 • registreren van onroerend goed;
 • bescherming van investeerders;
 • betalen van belastingen;
 • handhaven van contracten.

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Litouwen staat 2020. Het land scoort erg goed op de punten grensoverschrijdende handel, een eigen bedrijf beginnen en vastgoed registreren. Litouwen scoort minder goed als het gaat om het oplossen van kredietproblemen en het beschermen van investeerders.

Rapport Doing Business in Lithuania

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een rapport: Doing business in Lithuania 2019 (pdf).

Let op: De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten om met de Doing Business-rapporten te stoppen. De Wereldbank werkt momenteel aan de nieuwe methode B-READY om een betrouwbare ranglijst te maken. Deze is nog niet beschikbaar. Kijk voor updates op de website van de Wereldbank.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Als u investeert in een land, denk dan ook na over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). MVO betekent dat uw bedrijfsactiviteiten geen negatieve invloed hebben op de lokale situatie. Wilt u een stap verder gaan, dan kunt u bijdragen aan verbetering van deze situatie.

Lees meer op onze pagina over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Wilt u hierover van gedachten wisselen met een van onze adviseurs? Neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Litouwen zijn:

 • Private limited liability company (UAB)
 • Public liability company (AB)
 • Small partnership (MB)
 • Individual enterprise (IĮ)
 • Agricultural company (ŽŪB)
 • Branch office

Registratie in Litouwen

Gaat u uw bedrijf vestigen in Litouwen? Dan moet u uw bedrijf of filiaal inschrijven in het Litouwse Handelsregister. Meer informatie hierover vindt u bij het Litouwse Centre of Registers. Meer informatie over de registratie voor btw vindt u op de website van de Litouwse belastingdienst.

Speciale economische zones

Speciale economische zones kunnen voor u als buitenlandse investeerder fiscaal aantrekkelijk zijn. Litouwen heeft 7 'free economic zones'. In deze zones hoeven buitenlandse investeerders geen of minder vennootschapsbelasting, dividendbelasting en vastgoedbelasting te betalen.

Meer weten? Invest Lithuania, het investeringsagentschap van de Litouwse overheid, geeft meer informatie over de zones en hun voordelen.

Meer weten?

Online is veel informatie te vinden over investeren in Litouwen. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving. Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen.

Investeringsgids Litouwse overheid

 De investeringsgids van de Litouwse overheidssite Invest Lithuania geeft praktische handvaten voor het opzetten van een bedrijf in Litouwen. U vindt hier veel handige informatie over onder meer:

 • een bedrijf beginnen;
 • een bedrijf runnen;
 • financiële voordelen;
 • wonen en werken in Litouwen;
 • de economie van Litouwen.

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

Advies over bedrijf starten in Litouwen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?