Betalingsverkeer Marokko

Laatst gecontroleerd op:
12 februari 2024
Gepubliceerd op:
13 april 2016

Bij het zakendoen in Marokko krijgt u onvermijdelijk te maken met het lokale betalingsverkeer. Wat zijn de meest voorkomende betalingsgewoonten van Marokko en welke betalingsrisico’s kunt u vermijden? Hieronder gaan we in op deze vragen.

Betalingen doen in Marokko

Officiële valuta van Marokko

De officiële valuta van Marokko is de Marokkaanse dirham, (MAD).

Betalen met een Letter of Credit

U kunt voor betalingen gebruikmaken van standaard internationale betalingsvormen, zoals een Letter of Credit (L/C) of Documents against Payment (D/P).

Op de website van ondernemersorganisatie evofenedex leest u hoe de Letter of Credit en een documentair incasso in de praktijk werken.

Vooruitbetalingen en aanbetalingen

Over het algemeen kan de valuta van betaling vrij worden gekozen. Vooruitbetalingen voor goederen zijn toegestaan als de totale waarde niet hoger is dan 200.000 MAD. Er gelden andere regels voor specifieke producten en waren die bestemd zijn voor andere doeleinden dan het vrije verkeer van goederen. Aanbetaling is toegestaan tot 30% van de totale waarde van de goederen. Dan moet de aanbetaling wel op de handelsfactuur worden vermeld.

Lees meer op de website van Access2Markets van de Europese Commissie (kopje 'Currency and  payments'). Vul eerst de productcode en het land in. Heeft u niet eerder met Access2Markets gewerkt? Bekijk dan eerst ons stappenplan.

Betalingsgewoonten in Marokko

E-commerce: vaak betalen onder rembours

In Marokko is e-commerce ook steeds populairder aan het worden bij consumenten. De meeste bestellingen worden onder rembours betaald, oftewel contant bij de levering (74% van de online bestellingen, cijfers 2021). Dat percentage ligt hoger dan in andere Afrikaanse landen. De meeste andere bestellingen worden via een creditcard betaald. In Marokko ligt het gebruik van mobiele betaalmethoden ook iets lager dan bijvoorbeeld in landen als Egypte en Zuid-Afrika.

Meer weten over e-commerce in Marokko? Bekijk onze informatie over Marketing in Marokko.

Bankrekening openen in Marokko

Wilt u een bankrekening openen in Marokko? Buitenlanders kunnen in Marokko onder meer de onderstaande bankrekeningen openen: rekening in buitenlandse deviezen en een convertibele dirhamrekening.

Bekijk de Franstalige informatie op de website van het Office de Changes van de Marokkaanse overheid voor meer informatie. Daarop vindt u antwoorden op vragen als:

  • Hoe open je een internationale handelsrekening voor vreemde valuta?
  • Kan ik een converteerbare termijnrekening openen?
  • Hoe kan een exporteur een rekening openen in vreemde valuta of in converteerbare dirhams?

Ken de betalingsrisico's

Evofenedex waarschuwt voor betalingsrisico’s, zoals:

Meer weten?

Vragen over betalingsverkeer in Marokko?

Onze adviseurs denken graag met u mee.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?