Marktrapport: kansen watersector in Mexicaanse steden en industrie

Gepubliceerd op:
3 september 2021

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), de ambassade in Mexico-stad, de landbouwraad en de NBSO in Querétaro publiceren marktrapporten over kansrijke sectoren in Mexico. Op deze pagina vindt u een samenvatting van het rapport 'Study of the Water Sector in Urban and Industrial Environments in Mexico'. U kunt het rapport opvragen via het formulier op deze pagina. 

Rapport 'Study of the Water Sector in Urban and Industrial Environments in Mexico'

De Nederlandse ambassade in Mexico-stad heeft in juli 2021 het Engelstalige rapport 'Study of the Water Sector in Urban and Industrial Environments in Mexico' gepubliceerd.

Achtergrond watersector in Mexico

Mexico staat op de 2e plaats in Latijns-Amerika qua waterproblematiek, en op de 24e plaats wereldwijd. Delen van het land hebben droge, woestijnachtige omstandigheden, maar in het zuidoosten is juist overvloedige regenval. Er is een beperkte infrastructuur voor waterzuivering- en behandeling, en er is sprake van waterschaarste. Ook heeft Mexico een gebrek aan middelen om nieuwe technologieën te ontwikkelen.
 
In dit rapport analyseren vijf Mexicaanse steden/regio's de behoefte aan producten en diensten in de watersector. Het gaat om Baja California Sur, Chihuahua, Jalisco, Mexico-stad en Quintana Roo.

Kansen voor Nederlandse waterbedrijven in Mexico

De Mexicaanse staten in deze studie hebben verschillende wateromstandigheden: 

Baja California Sur

Baja California Sur heeft waterschaarste en probeert via nieuwe installaties en verbetering van de waterinfrastructuur een oplossing te vinden. 

Chihuahua

Chihuahua werkt aan de verbetering van de kwaliteit van de aquifers door ze te zuiveren en vervuiling te voorkomen. 

Jalisco

Jalisco heeft te maken met overexploitatie van aquifers, inefficiënte afvalwaterbehandeling, en vervuiling door en via de riolering.

Mexico-stad

In Mexico-stad is een grote behoefte aan beter gebruik van technologie om ook de voordelen van afvalwater in de watercyclus te benutten. Verder wil men regenwateropvang promoten. Ook stimuleert Mexico-stad maatschappelijke organisaties om, behalve sociale aspecten, ook de klimaatcrisis in ogenschouw te nemen.

Quintana Roo

Quintana Roo richt zich op efficiënt watergebruik en -verbruik ter verbetering van de duurzaamheid van de commerciële sectoren.

5 tips voor de Mexicaanse watersector

  1. Pas uw aanbod aan de Mexicaanse realiteit aan. Men denkt in Mexico dat Nederlanders geen ervaring hebben met woestijnachtige omgevingen. Dit is onjuist, omdat Nederlandse bedrijven overal ter wereld werken en dus ook met andere omgevingen ervaring hebben.
  2. Overweeg om op landelijk (nationaal) en regionaal niveau (per staat en gemeentes, steden) te werken.
  3. Heb geduld. Neem deel vanaf de allereerste start van een projectidee, en houd een middellange- en langetermijnstrategie voor ogen. Het kost tijd om tot de uitvoering over te gaan. Relaties zijn daarbij van wezenlijk belang: neem de tijd om daarin te investeren.
  4. Denk na over financiering. Het is van belang om zelf financiering mee te brengen, of te onderzoeken of het mogelijk is om met partners samen te werken aan pre-haalbaarheidsstudies. 
  5. Last but not least: vind een Mexicaanse lokale partner, die aanwezig is tijdens het hele project.

Ontvang direct het gratis rapport

Vul het onderstaande formulier in en ontvang het volledige marktrapport direct gratis in uw mailbox. 

Wij gaan zorgvuldig om met uw persoonsgegevens. Lees meer over ons privacybeleid.
Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?