Zakenpartners vinden in Noorwegen

Gepubliceerd op:
28 juni 2013
Laatst gecontroleerd op:
19 januari 2021

Heeft u concrete plannen om zaken te doen in Noorwegen? En zoekt u een zakenpartner? Dan kunt u op verschillende manieren contacten leggen. Bekijk welke aanpak het beste bij u past.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Zakenpartners vinden via RVO

Het kan lastig zijn om de juiste zakenpartner te kiezen. Met onze hulp vindt u snel een geschikte buitenlandse partner. Dat kunnen agenten of distributeurs zijn, maar ook productiepartners of internationale organisaties zoals de VN.

Ons buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO's) opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Zo kunnen onze adviseurs bijvoorbeeld zorgen voor een persoonlijke introductie bij geïnteresseerde zakenpartners.

Plan een adviesgesprek met ons! Dan gaan we samen op zoek naar mogelijke zakenpartners voor uw bedrijf.

Ik wil gratis advies

Ontmoet zakenpartners op een evenement

Een andere manier om zakelijke contacten te leggen, is door deel te nemen aan evenementen. Bij onze evenementen vindt u interessante seminars, matchmakingevents, economische missies en handelsreizen. Als u het juiste land selecteert ziet u gelijk de evenementen die relevant zijn voor uw plannen.

Agroberichten Buitenland

Bent u actief in de agro- en voedselsector? Kijk dan eens in de agenda van de landbouwraad voor interessante evenementen in uw land en sector. Kies hiervoor uw land en 'agenda'.

Verken de markt op een handelsbeurs

Op vak- en handelsbeurzen kunt u netwerken en tegelijkertijd uzelf oriënteren op de Noorse markt. Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Wilt u persoonlijk advies op maat? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs kijken graag samen met u welke beurzen relevant zijn voor uw plannen.

U kunt ook zelf beurzen uitzoeken. Een belangrijke locatie voor vakbeurzen is Norges Varemesse (Norway Trade Fairs), vlakbij Oslo.

E-mobility en gezondheidszorg zijn enkele van de kansrijke sectoren in Noorwegen. Jaarlijks vindt in Oslo de Nordic EV Summit plaats, een conferentie voor elektrisch vervoer. Ondernemers in de zorgsector kunnen de jaarlijkse beurs EHiN, E-Health in Norway bezoeken.

Andere beurzen die vaak door Nederlandse ondernemers worden bezocht:

Er zijn verder veel internationale websites die overzichten bieden van Noorse beurzen. Enkele voorbeelden zijn:

Exporteren via de juiste tussenpersonen

Om producten te verkopen in Noorwegen is het aanstellen van een lokale agent of importeur essentieel. Meestal staan zij ook in voor de distributie. U kunt ook een eigen verkoopkantoor opzetten. Supermarktketens werken met inkoopcentrales. Die hebben min of meer een monopoliepositie.

Wanneer u verschillende markten wilt betreden kan het nuttig zijn om met meerdere handelsagenten of importeurs te werken. Dit omdat zij vaak gespecialiseerd zijn in één bepaalde markt, en er in Noorwegen veel verschillende soorten (kleine) markten zijn.

Meer informatie over agentenwetgeving vindt u onder Contracten.

Agenten, importeurs en distributeurs

Het is verstandig om veel aandacht te besteden aan de keuze voor een tussenpersoon. Het is namelijk belangrijk dat de tussenpersoon over veel kennis van de markt beschikt én over goede contacten. U kunt kiezen uit verschillende soorten tussenpersonen. Zij verschillen in werkwijze van elkaar.

Distributeur

Een distributeur koopt uw goederen en wordt vervolgens hiervan eigenaar. Hij werkt voor eigen risico en bepaalt zelf zijn winstmarge bij de verkoop. Een voordeel is dat u op die manier maar met één partij zaken hoeft te doen. Een nadeel kan zijn dat de informatie over de markt (of doelgroep) niet snel bekend wordt bij u. De uiteindelijke afnemers zijn klanten van de distributeur en niet van u.

Importeur

Een importeur moet u zien als een doorgeefluik of verlengstuk naar de (buitenlandse) markt. Mocht u de goederen niet allemaal verkopen, of mochten ze beschadigd zijn, dan liggen de risico's bij u. Daartegenover staat dat u meer invloed heeft op de markt dan wanneer u uw goederen verkoopt via een distributeur. Zo bepaalt u zelf de verkoopprijs.

Agent

Ook bij de keuze voor een agent heeft u meer invloed op de markt dan bij een distributeur. De handelsagent bemiddelt tussen u en de buitenlandse klant. Hiervoor ontvangt de handelsagent een provisie (bijvoorbeeld een percentage van de omzet). De handelsagent heeft meestal meer bescherming dan de distributeur wanneer het gaat om de samenwerking stopzetten. Houd hier dus rekening mee wanneer u een overeenkomst met een handelsagent afsluit.

Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over contracten met tussenpersonen. Ondernemersplein.kvk heeft ook meer informatie over importeurs en handelsagenten.

Kies uit een databank met duizenden zakenpartners

Zoekt u een overzicht van zakenpartners? Kijk dan in de databank zakenpartners van het Enterprise Europe Network. Hier vindt u profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt ook een eigen profiel laten maken. Ondernemers in deze databank zoeken naar verschillende soorten partners, zoals:

 • Agenten
 • Distributeurs
 • Productiepartners
 • Partners voor technologische ontwikkeling
 • Partners voor licentieovereenkomsten
 • Partners voor research & development

Vindt u het lastig om een keuze te maken? Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag bij het kiezen van de juiste zakenpartners.

Meer informatie

Op de websites van brancheorganisaties kunt u meer informatie vinden over Noorse handelsagenten. Deze sites kunnen ook behulpzaam zijn bij het vinden van een handelsagent.

De volgende pagina’s kunnen u verder helpen bij het vinden van een zakenpartner in Noorwegen:

 • De Noorse kamer van koophandel kan u helpen met het vinden van zakenpartners.
 • Norway Exports helpt u bij het vinden van informatie over leveranciers en andere bedrijven die internationaal handelen.
 • Norwegian Energy Partners biedt u meer informatie over partners op het gebied van (duurzame) energie, olie en gas.
 • Op de website The Explorer kunt u samenwerkingspartners vinden op het gebied van duurzame technologie.
 • Heeft u interesse in samenwerkingspartners voor subsidieprogramma’s op gebied van innovatie, bekijk dan de mogelijkheden op de site van Innovation Norway.

Zakenpartner vinden in het buitenland?

Onze adviseurs helpen u graag verder.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?