Bedrijf starten in Oekraïne

Gepubliceerd op:
17 april 2013
Laatst gecontroleerd op:
14 april 2022

Wilt u een bedrijf starten in Oekraïne? Of misschien een partnerschap aangaan met een Oekraïens bedrijf? Investeren in een ander land betekent dat u moet voldoen aan de eisen in dat land. Bijvoorbeeld op het gebied van ondernemingsvormen of de afdracht van belastingen. Gelukkig vindt u veel hulp online.

Deze informatie is met zorg samengesteld, maar gaat niet in op de impact van de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne heeft invloed op het zakendoen in Rusland en Oekraïne. Via het Sanctieloket vindt u alle informatie.

Onze regio-adviseurs kunnen u ook helpen. Zij doen bijvoorbeeld onderzoek naar de markt of sector waarin u wilt investeren. Of helpen u bij het vinden van zakenpartners in Oekraïne. Zij geven u graag persoonlijk advies voor zakendoen in het buitenland.

Bent u een start-up met internationale ambities? Lees dan eerst onze informatie over start-ups die willen beginnen in het buitenland.

Een eigen bedrijf beginnen in Oekraïne

Een eigen bedrijf beginnen in het buitenland is een grote stap voor uw onderneming. Er zijn plaatselijke regels waaraan u moet voldoen. Maar u moet bijvoorbeeld ook denken aan het aanvragen van de juiste vergunningen.

Ease of Doing Business

De website 'Ease of Doing Business' van de Wereldbank is een handige bron om te beginnen met uw onderzoek. Deze rubriek geeft praktische informatie over het beginnen van een eigen bedrijf. Bijvoorbeeld over:

  • aanvragen van bouwvergunningen
  • registreren van onroerend goed
  • bescherming van investeerders
  • betalen van belastingen
  • handhaven van contracten

Onderaan de pagina vindt u uitleg in grafieken (figures). Klik op 'details' voor een uitvoeriger overzicht van de gegevens. De rubriek beantwoordt concreet vragen als: welke procedure moet u doorlopen? Hoeveel tijd kost de procedure? Welke kosten zijn eraan verbonden?

Al deze zaken bij elkaar opgeteld geven ieder land een bepaalde ranking in de Ease of Doing Business index. Oekraïne staat 2020. Het land scoort bijvoorbeeld goed op de punten belasting betalen en een eigen bedrijf beginnen. Oekraïne scoort minder goed als het gaat om het oplossen van kredietproblemen en het beschermen van investeerders.

Rapport Doing Business in Ukraine

De Wereldbank heeft de informatie van 'Ease of Doing Business' ook verzameld in een document: Doing business in Ukraine 2019 (pdf).

Let op! De Wereldbank heeft onregelmatigheden gevonden in de ranglijsten van 2018 en 2020. Na intern onderzoek (pdf) is besloten het ontwikkelen van de Doing Business-rapporten te stoppen. De bank werkt momenteel aan een nieuwe betrouwbare methode voor het beoordelen van het internationale zaken- en investeringsklimaat.

MVO in Oekraïne

Oekraïne heeft wetten en regels die de mensenrechten en fundamentele vrijheden beschermen. Op het gebied van arbeidsomstandigheden is echter nog ruimte voor verbetering. Zo zijn er signalen van kinderarbeid, hebben vrouwen vaak een slechtere arbeidspositie en wordt een klein aantal buitenlanders onderworpen aan dwangarbeid. Ook corruptie komt veel voor in Oekraïne, al onderneemt het land wel stappen om deze te bestrijden.

Oekraïners zijn zich nog niet sterk bewust van duurzaamheidsthema's als energie- en watergebruik, dierenwelzijn en biodiversiteit. De zware, sterk verouderde industrie is verantwoordelijk voor veel van de vervuiling van lucht, water en bodem. Er zijn relatief veel gezondheidsproblemen door de slechte luchtkwaliteit en het gebrek aan schoon drinkwater. Illegale ambermijnen zorgen voor ontbossing en er vindt veel illegale houtkap plaats.

Handige websites

Ondernemingsvormen

Welke ondernemingsvorm past bij uw bedrijf? Dat is een belangrijke vraag als u gaat investeren in een ander land. Als u hierover van gedachten wilt wisselen met een van onze adviseurs, neem dan contact op met ons. Wij denken graag met u mee.

De 2 belangrijkste en meest voorkomende ondernemingsvormen voor buitenlandse investeerders in Oekraïne zijn:

  • Joint Stock Company (JSC)
  • Limited Liability Company (LLC)

U leest meer over deze en andere ondernemingsvormen in de investeringsgidsen van consultancybureaus. Zie de informatie hieronder.

Informatie over investeren

Online is veel informatie te vinden over investeren in Oekraïne. Investeringsgidsen geven bijvoorbeeld veel informatie over zaken als het investeringsklimaat, het opzetten van een bedrijf, belastingen en arbeidswetgeving.

Investeringsgidsen Oekraïense overheid

Het agentschap Ukraine Invest ondersteunt buitenlandse ondernemingen bij hun investeringen in Oekraïne. U vindt hier onder andere informatie over veelbelovende sectoren en kansrapporten.

Investeringsgidsen consultancybureaus

Online investeringsgidsen van consultancybureaus en advocatenkantoren bevatten vaak informatie over belastingen en ondernemingsvormen. Enkele voorbeelden voor Oekraïne zijn:

Databanken met informatie over investeringskansen

Via RVO kunt u toegang krijgen tot verschillende interessante databases. Hiermee doet u zelf onderzoek naar het land waar u een bedrijf wilt starten. Bronnen als het International Trade Center (ITC) bieden een schat aan informatie over investeringsmogelijkheden en de toegangseisen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?