Betalingsverkeer in Polen

Gepubliceerd op:
15 mei 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 juli 2020

Als u zakendoet in Polen krijgt u te maken met het plaatselijke betalingsverkeer. Behalve een andere valuta, heeft Polen ook zijn eigen betalingsgewoonten en -risico's. Het is ook handig om als ondernemer de populairste betaalvormen te kennen.

Hieronder gaan we in op deze onderwerpen. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het betalingsverkeer in Polen? Neem dan contact op met een van onze adviseurs. In een gratis adviesgesprek kunnen ze u meer vertellen over de mogelijkheden voor uw bedrijf.

Officiële valuta in Polen: de zloty

Polen is lid van de EU, maar heeft nog zijn eigen munteenheid: de zloty (PLN). Op de website van European Central Bank (ECB) vindt u de koers van de zloty.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat Polen ook de euro gaat gebruiken. De Europese Commissie heeft meer informatie over hoe het gaat met de invoering van de euro in Polen.

Populaire betalingsvormen in Polen

Hieronder vindt u de populairste manieren om bedrijven te betalen in Polen. Weet u niet zeker welke betalingsvorm het beste is voor uw situatie? U kunt hierover van gedachten wisselen met een adviseur van RVO.nl. Neem contact op om een gratis adviesgesprek in te plannen.

Documentair incasso – D/P

Een populaire vorm van bedrijven betalen in Polen in het documentair incasso. Hierbij gebruiken Poolse bedrijven het liefste de vorm 'Documents against Payment' (D/P). De koper ontvangt zijn goederen dan pas op het moment dat deze betaald zijn.

Lees bij evofenedex meer over wat u kunt verwachten bij een documentair incasso.

Leasing

Een leaseconstructie is een populaire manier in Polen om kapitaalintensieve goederen te betalen. Denk bijvoorbeeld aan voertuigen en zwaar materieel voor bouwbedrijven.

U kunt op meerdere manieren leasen. Lees bij evofenedex meer over hoe u leasing als betalingsvorm inzet.

Betalingsgewoonten in Polen

Betalingen vaak te laat

Vergeleken met omringende landen heeft Polen relatief veel te maken met late B2B-betalingen. Gemiddeld moesten Poolse bedrijven 75 dagen wachten op betalingen van hun B2B-klanten in 2018.

Liever niet op krediet

Van oudsher houden Polen niet van verkopen op krediet. Dit geldt zeker voor verkoop aan buitenlandse bedrijven. In 2018 werd gemiddeld maar 29% van de B2B-betaling op krediet gedaan.

Digitale facturen zijn de standaard

De meeste Poolse bedrijven sturen hun rekeningen digitaal. De helft geeft aan dat hun B2B-klanten hierdoor sneller betalen.

Verder lezen? Atradius geeft in de Payment Practices Barometer van Polen meer informatie over deze betalingsgewoonten.

Betalingsrisico's in Polen

Grillige wisselkoersen

De grilligheid van wisselkoersen kunnen voor u een betalingsrisico vormen. Overweeg goed van tevoren goed in welke valuta u een contract afsluit. Win ook eventueel deskundig financieel advies in over effecten van de wisselkoersen op uw handel.

Twijfel over kredietwaardigheid

Twijfelt u over de kredietmogelijkheden van het bedrijf waarmee u zakendoet? U kunt commerciële kredietbeoordelaars inhuren om inzicht te krijgen in de financiële mogelijkheden van een Pools bedrijf. Lees op evofenedex meer over:

Op ondernemersplein.kvk.nl leest u meer over het afsluiten van een exportkredietverzekering om uw bedrijf in te dekken tegen risico's.

Hoe betalen consumenten in Polen

Bankpassen zijn het populairste

Verreweg de meeste mensen in Polen betalen met hun bankpas. Bijna driekwart doet dit meerdere keren per week contactloos. Polen betalen ook met creditcards, maar dit gebeurt relatief weinig. Contant betalen in winkels komt nog voor, maar ook veel minder dan betalen met een betaalpas.

Positief over digitale betaalmethodes

Veel Polen staan positief tegenover nieuwe, digitale betaalmethodes. Dit is onder meer te zien aan het succes van BLIK, een mobiel betaalsysteem dat binnen 4 jaar na lancering meer dan 40 miljoen transacties per jaar verwerkte. Ook zogenaamde digital wallets winnen aan populariteit. Denk hierbij aan diensten zoals PayPal, Amazon Pay en Apple Pay.

Meer informatie

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?