Marketing in Polen

Gepubliceerd op:
8 juli 2013
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2020

Polen is met 38,0 miljoen inwoners (2020) een interessante markt voor Nederlandse ondernemers. De economie groeit al jaren en consumenten verdienen steeds meer. Wilt u in Polen uw dienst of product verkopen? Bekijk de marketingtrends en ontdek hoe u de Poolse consument het beste bereikt.

Dankzij een groeiende economie geven Polen steeds meer uit. Het Poolse consumentenvertrouwen is bovendien erg positief. Hoewel Polen nog graag de beste prijs voor een product zoeken, doen zij ook meer duurdere aankopen. Benieuwd hoe u Poolse consumenten bereikt? Wij helpen u op weg met een paar tips.

Komt u er met de informatie op deze pagina niet uit? Of zoekt u iemand die met u meedenkt over marketing in Polen? Neem dan contact op om een persoonlijk adviesgesprek in te plannen met een van onze regio-experts. Zij kunnen u bijvoorbeeld helpen met marktinformatie en het vinden van zakenpartners.

Producten verkopen in Polen: wat zijn de trends?

Er zijn verschillende typen consument te vinden in Polen. Toch zijn er een paar trends die opvallen tussen de vele voorkeuren. Zo letten Polen erop waar een product vandaan komt en vinden zij gezondheid belangrijk. Door stijgende inkomens kopen zij duurdere producten. Toch blijven Polen gevoelig voor prijs.

Voorkeur voor Poolse en gezonde producten

Poolse consumenten kopen graag producten uit eigen land. Zij vinden deze vaak betrouwbaarder en kwalitatief beter dan producten uit het buitenland. Ook voedsel van plaatselijke boeren is populair. Dit sluit aan op de stijgende vraag naar gezonde voeding van goede kwaliteit. Vooral jongere consumenten die in de stad wonen en goed verdienen nemen hierin het voortouw.

Meer dure producten, maar nog steeds prijsbewust

Poolse consumenten zoeken steeds meer naar dure huishoudelijke producten. Denk hierbij aan koelkasten en vaatwasmachines, maar ook meubels en vloerbedekking. Het is niet ongebruikelijk dat consumenten deze grote aankopen in delen afbetalen. Tegelijk zoeken Polen nog graag naar de beste prijs, zowel online als bij fysieke winkels.

Welke verkoopkanalen kunt u inzetten voor uw product?

In Polen kunt u verschillende verkoopkanalen inzetten. Hieronder leest u waar consumenten graag winkelen en wat zij belangrijk vinden bij hun keuze voor een specifiek verkoopkanaal.

Verschuiving naar voordeelwinkels en buurtsupers

De meeste Polen doen hun boodschappen bij supermarkten. Toch kopen consumenten steeds vaker hun boodschappen bij voordeelwinkels en buurtsupers. Niet alleen de lagere prijzen trekken hen aan, maar ook de gemakkelijke locatie dichtbij huis en de kortere winkelbezoeken. Deze winkels breiden hun aanbod ook steeds meer uit. Op deze manier vervangen zij de supermarkt steeds beter als one-stop-shop.

Groeiend enthousiasme voor online winkelen

Poolse consumenten winkelen nog niet massaal online, maar het enthousiasme groeit snel. Polen waarderen de goede klantenservice, snelle levertijd en het gemakkelijke retourproces van webshops. Door taalbarrières zijn vooral webshops in de Poolse taal populair. Wat opvalt is dat niet iedereen online winkelt, maar de meeste Polen wel online onderzoek doen voordat zij iets kopen.

Marketing: verover de Poolse markt

Tv voert de Poolse advertentiemarkt aan als belangrijkste medium. Aan de andere kant laat online adverteren het beste rendement op investering zien. Dit medium wint steeds meer aan populariteit en is de nummer 2 als het gaat om advertentie-uitgaven.

Televisie blijft een populair medium

Televisie is al sinds jaar en dag het belangrijkste advertentiemedium in Polen. Het medium staat bekend om zijn effectiviteit omdat het bijna elk Pools huishouden bereikt. Daarnaast zorgen tv-reclames bij de promotie van een product voor de meeste omzetgroei. Door de toenemende vraag is de prijs van commercials tijdens de populairste shows de afgelopen jaren enorm gestegen.

Social media leidend in online

Online advertenties zijn ook in Polen aan een opmars bezig. Ze laten het hoogste rendement op investering (ROI) zien vergeleken met advertenties op andere media. Qua advertentie-uitgaven staat online adverteren op de 2e plaats. Ongeveer driekwart van de Poolse bevolking gebruikt het internet. Meer dan de helft van de Poolse volwassenen gebruikt social media, wat het populairste advertentiekanaal is.

Bereik traditionele kanalen neemt af

Behalve tv hebben de meeste traditionele kanalen een bescheiden rol in het Poolse advertentielandschap. Uitgaven aan radio- en buitenreclame groeien elk jaar nog licht. Buitenreclame heeft een breed bereik, vooral in de steden. Radio bereikte in 2018 dagelijks de helft van de Polen. Het aantal luisteraars lijkt elk jaar te dalen. Uitgaven aan reclame in gedrukte media zoals tijdschriften en kranten krimpen elk jaar licht. Hierin volgen deze media de trend van veel andere Europese landen.

Hoe kan RVO u helpen?

U kunt een marketingstrategie die succesvol is in Nederland niet zomaar gebruiken in Polen. Er zijn verschillen in cultuur, voorkeuren en smaak. Heeft u vragen over marketing in Polen? Neem dan contact op met ons. Onze adviseurs kunnen u ook helpen bij het vinden van kansen en zakenpartners, of u adviseren over andere exportzaken.

Meer weten?

Een deel van de data van bovenstaande teksten komt van Statista.com.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?