Zakenpartners vinden in Roemenië

Gepubliceerd op:
11 juli 2013
Laatst gecontroleerd op:
4 januari 2021

Heeft u concrete plannen om zaken te doen in Roemenië? En zoekt u een zakenpartner? Dan kunt u op verschillende manieren contacten leggen. Wij kunnen u hierbij helpen. Bekijk welke aanpak het beste bij u past.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de volledige impact van de coronacrisis. Wanneer we meer informatie hebben, passen wij de tekst aan. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact met ons op.

Vind de juiste zakenpartner via ons netwerk

Het kan lastig zijn om de juiste zakenpartner te kiezen. Met onze hulp vindt u snel een geschikte buitenlandse partner. Dat kunnen distributeurs zijn, maar ook productiepartners of internationale organisaties zoals de VN. Ons buitenlandnetwerk van ambassades, consulaten en Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) opent deuren die anders gesloten zouden blijven. Zo kunnen onze adviseurs bijvoorbeeld zorgen voor een persoonlijke introductie bij geïnteresseerde zakenpartners.

Plan een adviesgesprek met ons! Dan gaan we samen op zoek naar mogelijke zakenpartners voor uw bedrijf.

Ontmoet zakenpartners op een evenement

Een andere manier om zakelijke contacten te leggen is door mee te doen aan evenementen. In ons overzicht van evenementen vindt u interessante seminars, matchmakingevents, economische missies en handelsreizen. Als u het juiste land selecteert ziet u gelijk de evenementen die relevant zijn voor uw plannen.

Evenementen in de agro- en voedselsector

Bent u actief in de agro- en voedselsector? Kijk dan eens in de agenda van de landbouwraad voor interessante evenementen in uw land en sector. Kies hiervoor uw land en 'agenda'.

Verken de markt op een handelsbeurs

Op vak- en handelsbeurzen kunt u netwerken en u tegelijkertijd oriënteren op de Roemeense markt. Welke beurs een bezoek waard is, hangt af van uw bedrijf en sector. Wilt u persoonlijk advies op maat? Neem dan contact op met ons. Onze adviseurs kijken graag samen met u welke beurzen relevant zijn voor uw plannen.

U kunt ook zelf beurzen uitzoeken. De Roemeense evenementenlocatie Romexpo biedt een overzicht van beurzen in Roemenië. Verder zijn er ook veel internationale websites die overzichten bieden van Roemeense beurzen. Enkele voorbeelden zijn:

Evenementen in de agro- en voedselsector

Bent u actief in de landbouw of voedselsector? Kijk dan eens in de agenda van de Landbouwraad Roemenië of er interessante evenementen gepland staan voor uw sector.

Kies uit een databank met duizenden zakenpartners

Zoekt u een overzicht van zakenpartners? Kijk dan in de databank zakenpartners van het Enterprise Europe Network. Hier vindt u profielen van duizenden mkb-bedrijven uit landen van over de hele wereld. U kunt ook een eigen profiel laten maken. Ondernemers in deze databank zoeken naar verschillende soorten partners, zoals:

  • Agenten
  • Distributeurs
  • Productiepartners
  • Partners voor technologische ontwikkeling
  • Partners voor licentieovereenkomsten
  • Partners voor research & development

Vindt u het lastig om een keuze te maken? Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag bij het kiezen van de juiste zakenpartners.

Exporteren via tussenpersonen

Net zoals in veel andere landen in Centraal- en Oost-Europa is zakendoen in Roemenië gebaseerd op persoonlijke relaties en vertrouwen. Het is daarom verstandig om veel aandacht te besteden aan de keuze van een tussenpersoon. De juiste mensen kennen en goede kennissen hebben is in Roemenië belangrijker dan een rechtstreeks telefonisch contact. Zorg er dus voor dat u iemand kiest die veel kennis van de Roemeense markt heeft én over goede contacten beschikt.

U kunt kiezen uit verschillende soorten tussenpersonen. Zij verschillen in werkwijze van elkaar:

Distributeur

Een distributeur koopt uw goederen en wordt vervolgens hiervan eigenaar. Hij werkt voor eigen risico en bepaalt zelf zijn winstmarge bij de verkoop. Een voordeel is dat u op die manier maar met één partij zaken hoeft te doen. Een nadeel kan zijn dat de informatie over de markt (of doelgroep) niet snel bekend wordt bij u. De uiteindelijke afnemers zijn immers klanten van de distributeur en niet van u.

Importeur

Een importeur moet u zien als een doorgeefluik of verlengstuk naar de (buitenlandse) markt. Mocht u de goederen niet allemaal verkopen, of mochten ze beschadigd zijn, dan liggen de risico’s bij u. Daartegenover staat dat u meer invloed heeft op de markt dan wanneer u uw goederen verkoopt via een distributeur. Zo bepaalt u bijvoorbeeld zelf de verkoopprijs.

Agent

Ook bij de keuze voor een agent heeft u meer invloed op de markt dan bij een distributeur. De handelsagent bemiddelt tussen u en de buitenlandse klant. Hiervoor ontvangt de handelsagent een provisie (bijvoorbeeld een percentage van de omzet). De handelsagent heeft doorgaans meer bescherming dan de distributeur wanneer het gaat om stopzetten van de samenwerking. Houd hier dus rekening mee wanneer u een overeenkomst met een handelsagent afsluit.

Ondernemersvereniging evofenedex heeft meer informatie over contracten met tussenpersonen. Ondernemersplein heeft ook meer informatie over importeurs en handelsagenten.

Zoekt u informatie over agentenwetgeving? Bekijk dan onze pagina over Handelscontracten in Roemenië.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?