Exportregels Rusland: wat regelt u in Nederland?

Gepubliceerd op:
25 januari 2019
Laatst gecontroleerd op:
23 maart 2022

U heeft uw voorwerk gedaan en uw product voldoet aan de eisen van de Russische markt. Hoe zorgt u ervoor dat uw product daar ook daadwerkelijk terechtkomt? Hieronder meer over de belangrijkste zaken die u in Nederland moet regelen.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de impact van de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne heeft invloed op het zakendoen in Rusland en Oekraïne. Vind alle informatie op de overzichtspagina Oekraïne/Rusland.

Hieronder vindt u de belangrijkste zaken waar u als ondernemer mee te maken krijgt bij export naar Rusland. Op de pagina Exportregels Rusland: invoerverplichtingen vindt u wat u moet regelen in Rusland of bij Russische instanties.

Denk aan de uitvoeraangifte

Als u goederen die op de gemeenschappelijke Europese markt zijn gebracht of in Europa zijn gemaakt, wilt exporteren naar Rusland, moet u hiervan aangifte doen bij de Nederlandse douane. Dit heet de 'uitvoeraangifte' of exportaangifte (EX-A). Zorg ervoor dat u dit op tijd doet. U moet namelijk eerst toestemming van de Douane krijgen voordat u goederen mag uitvoeren. Lees verder over de uitvoeraangifte op de website van de Douane.

Waarom moet u uitvoeraangifte doen?

U moet uitvoeraangifte doen als u producten naar Rusland wilt exporteren. Dit heeft te maken met de handelsverplichtingen die Nederland in Europees of internationaal verband is aangegaan. Zo mogen sommige goederen niet naar Rusland vervoerd worden, bijvoorbeeld vanwege de sancties die er lopen.

Welke exportdocumenten vraagt u aan in Nederland?

Exportdocumenten zijn een breed begrip. Veel documenten zijn niet verplicht, maar wel sterk aan te raden. Het kan ook zijn dat uw klant erom vraagt. De documenten die u nodig heeft, hangen vaak af van uw situatie en het soort producten dat u levert.

Bij evofenedex vindt u een handig overzicht van exportdocumenten. Hieronder lichten wij enkele belangrijke exportdocumenten toe die u in Nederland aanvraagt.

Certificaat van oorsprong

Rusland blokkeert soms producten van andere landen om (handels)politieke redenen. Zo geldt er op dit moment een importverbod voor bepaalde producten uit de EU. Maar er kan voor producten uit bepaalde landen ook sprake zijn van een beperkte invoer. Bij dit soort handelsbeperkingen wordt vaak de term niet-preferentiële oorsprong gebruikt.

Met een certificaat van oorsprong kunt u aantonen uit welk land uw product komt. Zo bewijst u, indien nodig, dat uw product geen niet-preferentiële oorsprong heeft. Meer weten over het certificaat van oorsprong of wilt u er één aanvragen? Kijk dan op de pagina van de KVK over het certificaat van oorsprong.

Geen oorsprongsdocument voor uw product?

Kunt u de oorsprong niet aantonen? Dan kunt u niet bewijzen dat uw product geen niet-preferentiële oorsprong heeft. In het uiterste geval kan dit betekenen dat uw producten Rusland niet in mogen.

ATA-carnet bij tijdelijke invoer

ATA-carnets voor Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne worden op dit moment niet door KVK afgegeven.

Productcertificaten

Afhankelijk van uw product heeft u soms een productcertificaat nodig om naar Rusland te kunnen exporteren. Hiermee kan de Russische douane controleren of uw product aan de eisen voldoet. Sommige van deze certificaten vraagt u aan bij Nederlandse instanties. Bij welke instantie u moet zijn leest u op de pagina Eisen aan uw product in Rusland.

Levering & Incoterms: kies de juiste voorwaarden

Om de goederen ook daadwerkelijk bij uw klant in Rusland te krijgen, moet u het logistieke proces goed regelen. Hierbij kunt u de internationaal bekende Incoterms gebruiken.

Wat zijn Incoterms?

Incoterms zijn gestandaardiseerde leveringsvoorwaarden die kunnen worden toegevoegd aan het koopcontract tussen u en de kopende partij. Het zijn afspraken over het transport, de verzekering en de plaats van levering van de goederen. Incoterms zelf zijn geen wetgeving. Maar door een referentie naar de Incoterms toe te voegen aan het koopcontract worden de Incoterms-afspraken wel juridisch bindend.

Meer informatie over Incoterms

Wilt u weten welke varianten er zijn van de Incoterms? En welke Incoterm bij uw vervoersvorm past? U leest er alles over op onze pagina ICC Incoterms® leveringsvoorwaarden.

Meer informatie

Op zoek naar meer specifieke exportinformatie over Rusland? Access2Markets van de Europese Commissie is dé bron voor informatie over Russische exportregels, invoertarieven en producteisen.

Als u nog niet eerder met dit portaal hebt gewerkt, helpt ons stappenplan u op weg.

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?