Rusland: bij wie kunt u terecht?

Gepubliceerd op:
11 augustus 2020
Laatst gecontroleerd op:
28 oktober 2020

Als u zakendoet in het buitenland heeft u als ondernemer weleens hulp nodig van plaatselijke experts. In Rusland staan de ambassade en het consulaat-generaal voor u klaar. Bij de ambassade zitten ook specialisten op het gebied van innovatie, landbouw en douane.

U vindt de Nederlandse ambassade aan de straat Kalashny Pereulok in Moskou, niet ver van het bekende Kremlin. Voor uw ondernemersvragen heeft de ambassade verschillende afdelingen en attachés. Hieronder stellen wij deze afdelingen aan u voor.

Deze informatie is met zorg samengesteld, maar gaat niet in op de impact van de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne heeft invloed op het zakendoen in Rusland en Oekraïne. Via het Sanctieloket vindt u alle informatie.

Economische afdeling

Bij de economische afdeling van de ambassade in Moskou en het consulaat-generaal in Sint-Petersburg kunt u terecht voor praktische informatie. Zij beantwoorden graag uw vragen over zakendoen in Rusland. Ook als uw Nederlandse bedrijf is gevestigd in Rusland, staat de economische afdeling voor u klaar. Of als u wilt samenwerken met Russische bedrijven, ondernemers of kennisinstellingen zoals universiteiten.

De economische afdeling bezit meer dan genoeg expertise om u te helpen. Zij zijn op de hoogte van ontwikkelingen in Russische sectoren. Ook organiseren zij activiteiten die u informeren over specifieke onderwerpen, waaronder zakendoen in de regio's.

De ambassade kan u ook introduceren bij hun uitgebreide netwerk. Of samen met u - als de omstandigheden het toelaten - een evenement organiseren op de ambassade, om zo uw dienst of product onder de aandacht te brengen. Zij kennen de cultuur en weten de weg bij lokale instanties. Door u te ondersteunen met deze diensten, helpen de ambassade en het consultaat-generaal de Nederlandse economische positie in Rusland te verbeteren.

Blijf op de hoogte via de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de economische afdeling in Rusland? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief. Stuur hiervoor een e-mail naar de afdeling via mos-economics@minbuza.

Economische afdeling in Moskou

Neem contact op

T: +7 49 579 729 21
E: mos-ea@minbuza.nl

Het team

 • Nora Dessing, handelsraad
 • Julie Jojo Nielen, tweede secretaris (specialisme: transport, gezondheidszorg, Oezbekistan, Turkmenistan)
 • Jetske Klein, tweede secretaris (specialisme: hernieuwbare en fossiele energie, duurzaamheid, klimaat, Arctisch gebied)
 • Julia Smirnova, senior medewerker
 • Alexey Grigoriev, senior medewerker
 • Olga Dadon, assistente

Economische afdeling in Sint-Petersburg

Neem contact op

T: +7 81 233 402 10
E: pet-ea@minbuza.nl

Ivar Scheers, plaatsvervangend consul-generaal

Landbouwafdeling

De Landbouwraad in Moskou is ook onderdeel van het ambassadenetwerk en valt onder de landbouwafdeling. Deze ambassademedewerker helpt bij de export van landbouwproducten naar Rusland.

De landbouwafdeling zet zich in voor een goede positie van de Nederlandse agrarische sector. Zij richten zich op het toegankelijker maken van de markt, op handels- en investeringsbevordering voor landbouwproducten, en op agrotechnologie, -kennis en -training.

Bent u ondernemer in de landbouwsector en heeft u interesse in zakendoen met Rusland? Kijk dan op de website van de Landbouwraad in Rusland. Hier vindt u nieuws, achtergrondinformatie en contactgegevens.

Neem contact op

T: +7 49 579 729 46
E: mos-lnv@minbuza.nl
I: Agroberichten Buitenland - Rusland
Twitter: @AgriMoskou

Het team

 • Henk Stigter, landbouwraad
 • Natalya Nekhaeva, landbouwadviseur
 • Anastasia Golovanova, landbouwadviseur
 • Oksana Lubentsova, landbouwadviseur
 • Irina Kulakova, managementondersteuner landbouw

Innovatie-attaché

Rusland, en in het bijzonder Moskou, biedt een thuis aan internationaal talent en verbindt innovatie, technologie en wetenschap. Nederland heeft een erg goede reputatie als samenwerkingspartner. Sybe Noordermeer is de innovatie-attaché in Moskou. Samen met zijn collega Elena Kyzyngasheva volgt hij als deel van het IA-netwerk in Moskou de technologische ontwikkelingen in Rusland. Het netwerk helpt daarnaast Nederlandse en Russische partijen elkaar te vinden.

Neem contact op

Bekijk de contactgegevens van het IA-netwerk Rusland.

Het team

 • Sybe Noordermeer, innovatie-attaché
 • Elena Kyzyngasheva, senior medewerker

Douane-attaché

Bernard Klappe is de douane-attaché in Moskou en staat direct in contact met de Douanedienst. Hij kan u informeren over douanezaken en u hiermee helpen.

Daarnaast draagt hij als douane-attaché bij aan het versterken van de wederzijdse samenwerking tussen de Nederlandse en Russische douane-organisaties. Ook speelt hij een rol in fraudebestrijding.

Neem contact op

Vragen over Nederlandse douane

Voor informatie over douaneafhandeling met Nederland neemt u contact op met de Douane-telefoon:

Russische douane en overige vragen

Voor andere vragen kunt u direct contact opnemen met de douane-attaché in Moskou:

Bernard Klappe, douane-attaché
T: +7 98 516 974 35
E: bernard.klappe@minbuza.nl of mos-customs@minbuza.nl

Bezoekadres

Heeft u een vragen over zakendoen in Rusland? Hierboven vindt u per afdeling de gegevens om direct contact op te nemen.

Zoekt u het bezoekadres van de ambassade, het consulaat-generaal of de honorair consuls? Of andere uitgebreide contactgegevens? Kijk dan op de website Netherlands and You.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?