Marketing in Rusland

Gepubliceerd op:
30 november 2011
Laatst gecontroleerd op:
8 maart 2022

Voor de promotie van uw product in Rusland zijn er veel kanalen beschikbaar. Afhankelijk van uw product en doelgroep kunt u kiezen voor tv, internet, billboards, kranten, vakbladen en/of radio. Ontdek wat deze media in Rusland kenmerkt.

Onze informatie is met zorg samengesteld, maar houdt nog geen rekening met de impact van de oorlog in Oekraïne. De Russische inval in Oekraïne heeft invloed op het zakendoen in Rusland en Oekraïne. Vind alle informatie op de overzichtspagina Oekraïne/Rusland.

Promotie is een onderdeel van een volledige marketingstrategie. Wilt u meer informatie over de prijs, plaatsing en keus van uw product, neem dan een kijkje op de pagina producten verkopen in Rusland.

Traditioneel vs. modern adverteren in Rusland

De Russische advertentiemarkt werd lange tijd gekenmerkt door traditionele advertentiekanalen. Ook nu nog is tv een van de belangrijkste kanalen waarop volop geadverteerd wordt. Ook bladen en billboards hebben nog een groot bereik.

Online adverteren heeft echter een enorme groeispurt doorgemaakt. Het internet is nu een topkanaal dat qua omzet de Russische tv evenaart en een ideaal middel is om de stedelijke bevolking te bereiken.

Internet: search en social populair

Met ruim 150 miljoen internetgebruikers heeft Rusland het grootste online publiek in Europa. De populariteit van adverteren op het internet neemt hier dan ook snel toe. Dit blijkt wel uit de omzet ervan: deze is de afgelopen tijd elk jaar flink gegroeid en haalt daardoor zelfs tv al bijna in. Belangrijke spelers op het gebied van online advertenties:

 • Yandex
 • Begun

Vooral aan Search Advertising wordt veel uitgegeven. Verder blijkt social media een effectieve manier van adverteren. Populaire sociale media zijn het brede sociale netwerk VKontakte en Odnoklassniki, een sociaal netwerk speciaal voor klasgenoten en oude (school)vrienden.

Internetadvertenties bereiken vooral mensen in de stedelijke gebieden. Met de verwachte groei van het aantal internetgebruikers zal echter ook het bereik zich uitbreiden. Houdt er verder in uw advertentiekeuzes rekening mee dat de Russische overheid streng kan zijn met haar controle van internetmedia.

Televisie en radio: bereik het hele land

Televisie

Tv is nog steeds het populairste medium in Rusland bij maar liefst driekwart van de bevolking. Vooral in de regionale gebieden en bij de oudere generatie is de tv geliefd. Ook qua advertentieomzet is het een topkanaal. Bij jongeren is tv echter het minst populair.

Als u het hele land wilt bereiken is tv een goed medium. Er zijn enkele nationale tv-kanalen en verder veel regionale kanalen die een gerichter publiek bereiken. Enkele van de grootste kanalen zijn:

 • Russia 1
 • Pervyj Canal
 • TNT
 • NTV35T
 • STS

In Rusland beheert de overheid de belangrijkste kanalen, maar er zijn ook een aantal onafhankelijke tv-kanalen. Een bekend voorbeeld is Dozhd.

Radio

Radio-advertenties zijn een interessant alternatief voor tv. De kosten liggen veel lager en het publiek is relatief breed. Er zijn honderden radiostations om uit te kiezen. Het aantal radio-advertenties groeit de laatste tijd vooral in de regionale gebieden. Enkele grote stations zijn:

 • Europa Plus
 • Dorozhnoye Radio
 • 3Avtoradio
 • Russkoe radio
 • Retro FM

Dagbladen en tijdschriften: gericht adverteren

Kranten bereiken in Rusland het hele land. Gespecialiseerde tijdschriften maken het makkelijk om gericht doelgroepen te benaderen. Er zijn ruim 400 dagbladen, waarvan de belangrijksten het overheidsbeleid onderstrepen. Gedrukte media worden echter steeds minder gelezen, vooral onder jongeren. Er wordt dan ook relatief weinig geadverteerd in deze media. Aan advertenties in tijdschriften wordt iets meer uitgegeven dan aan advertenties in kranten.

Een overzicht van de dagbladen vindt u op Worldpress.org. Enkele belangrijke kranten en bladen zijn:

 • Metro
 • Moskovsky Komsomolets
 • Rossiskaya Gazeta
 • Moskva Vechernaya
 • Arguments and Facts
 • Sovetskiy Sport
 • Sport-Express

Billboards: opvallen langs wegen en in de metro

Billboards zijn overal te vinden in Rusland, vooral in grote steden en hun omgeving, specifiek in de metro. Hoewel billboards een erg plaatselijk effect hebben, zijn het sterke advertentiemiddelen.

Belangrijke partijen in de billboardmarkt zijn de steden Sint-Petersburg en Moskou. Zo bereiken de billboards in de metro van Moskou grote aantallen mensen vanwege het intensieve gebruik van dit transportmiddel.

Cultuurverschillen

Om producten in Rusland te verkopen is het belangrijk dat u rekening houdt met de verschillen in taal, spelling, beeld en woordkeuze. Maar adverteren in Rusland gaat verder dan alleen de oppervlakte, culturele verschillen en overtuigingen zijn minstens zo belangrijk. Een reclamebureau of specialist uit Rusland in de arm nemen is daarom geen overbodige luxe.

Wilt u een beeld krijgen van de Russische cultuur? Maak een begin met onze zakelijke do's-and-don'ts in Rusland.

In opdracht van:
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?